null Alle kolmikymppiset saavat Helsingissä pian lyhytterapiaa yksinkertaisesti tulemalla paikalle – ongelmista saa kertoa ilman ajanvarausta ja nimeä

– Keskustelun ja kohtaamisen tarve on nyt suuri, sanoo Henna-Mari Kettusaari, jonka luokse pääsee helposti.

– Keskustelun ja kohtaamisen tarve on nyt suuri, sanoo Henna-Mari Kettusaari, jonka luokse pääsee helposti.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Alle kolmikymppiset saavat Helsingissä pian lyhytterapiaa yksinkertaisesti tulemalla paikalle – ongelmista saa kertoa ilman ajanvarausta ja nimeä

Walk-in-terapiaa aletaan tarjota 24. tammikuuta Matteuksenkirkolla Itäkeskuksessa.

Matteuksenkirkon Varustamolla Itäkeskuksessa käynnistyy tammikuun lopulla 16–29-vuotiaille nuorille suunnattu maksuton walk-in-terapia. Terapiaan pääsee ilman ajanvarausta saapumalla paikan päälle.

Halutessaan tapaamiseen voi tulla myös anonyymisti, kertomatta omaa nimeään. Keskustelulle varataan tunti aikaa.

– Jo yksi kerta voi riittää, lupaa Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön keskus Snellussa työskentelevä erityisnuorisotyönohjaaja, perhe- ja paripsykoterapeutti Henna-Mari Kettusaari.

Terapeutti auttaa rajaamaan ongelman

Nuoren mieltä voi painaa jokin trauma, oma perhetilanne, masennus, ahdistus, itsetuhoisuus, korona-altistus tai vaikka lemmikin kuolema. Vastaanotolla voidaan käsitellä myös seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyviä kysymyksiä. Mikään aihe ei ole liian pieni tai suuri.

Jos parisuhteeseen liittyvät asiat mietityttävät, terapiaan voi halutessaan tulla yhdessä kumppanin kanssa.

Walk-in-terapiassa lähdetään siitä, että nuori on aktiivinen toimija, joka ottaa vastuun itsestään. Terapeutti auttaa rajaamaan käsiteltävän asian. Yhdessä mietitään, mitä sellaisia voimavaroja nuorella on, joita hän voi ottaa käyttöön.

– Nuori saa itse päättää, minkälaista apua hän ottaa vastaan, paitsi jos kyseessä on nuoren henki tai terveys. Silloin meillä on velvollisuus puuttua asiaan, Kettusaari kertoo.

Pohjana ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Walk-in-terapia on menetelmä, jossa käytetään ratkaisukeskeisen lyhytterapian periaatteita. Matteuksenkirkon walk-in-terapiassa nuoren kanssa voi olla keskustelemassa psykologin tai psykoterapeutin koulutuksen saanut henkilö tai muu kirkon työn­tekijä, kuten diakoni tai erityisnuorisotyönohjaaja.

Jos nuori haluaa, hänelle voidaan lähettää tapaamisen jälkeen sähköpostiviesti, johon on kirjattu, mistä tapaamisessa on juteltu ja mitä on sovittu kokeiltavaksi tilanteen eteenpäin viemiseksi. Tarvittaessa nuori voi tulla uuteen tapaamiseen.

Vallitseva koronatilanne ja etäopiskelu ovat rajanneet sosiaalisia kontakteja. Siksi keskustelun ja kohtaamisen tarve on nyt suuri. Walk-in-terapiaan voi tulla, vaikka nuorella olisikin hoitokontakteja muualla tai hän odottaisi pääsyä pitkään terapiaan.

– Tavoitteena on avata nuorelle ovi, jonka takana on toivo, Kettusaari sanoo. 

Walk-in-terapiaa 16–29-vuotiaille 24.1. alkaen maanantaisin klo 12–16 Matteuksenkirkon Varustamolla, Turunlinnantie 3 (sisäpiha, katutaso).

Tukea nuorille

Kirkko aloitti nuorten walk-in-terapian syksyllä Tampereen Vanhassa kirkossa. Kokeilu laajenee tänä keväänä Helsinkiin ja Keravalle. Lisätietoa täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.