null Oman lapsensa menettänyt Maria Perätalo tekee arkkuvaatteita vauvoille

Maria Perätalo ompelee puvut vapaaehtoistyönä ja lähettää ne lapsensa menettäneille postikuluja vastaan.

Maria Perätalo ompelee puvut vapaaehtoistyönä ja lähettää ne lapsensa menettäneille postikuluja vastaan.

Hyvä elämä

Oman lapsensa menettänyt Maria Perätalo tekee arkkuvaatteita vauvoille

Maria Perätalon esikoistytär menehtyi ennen syntymäänsä. Nyt Perätalo ompelee arkkuvaatteita vauvoille vanhoista hääpuvuista.

Viime elokuussa Maria Perätalo huomasi netissä Ilta-Sanomien jutun, jossa kerrottiin amerikkalaisnaisten ompelevan pienille vauvoille arkkuvaatteita vanhoista hääpuvuista. Amerikan siskojen esimerkin innoittamana Perätalo päätti kokeilla samaa Suomessa.

Hän laittoi sähköpostia Washingtoniin ja sai pian paluupostina kaavat ja ohjeet arkkuvaatteiden valmistukseen. Saman tien Maria perusti Facebookiin sivun "Enkelipukuja ja muita ompeluksia".

– Ajattelin, että laitetaan sivu pystyyn ja katsotaan, tapahtuisiko jotain, Perätalo kertoo.

Kuuntele surevaa ja kysy, voitko auttaa

Maria Perätalon esikoisvauva Ruusu syntyi kuolleena muutama päivä lasketun ajan jälkeen. Kun Perätalo oli menettänyt lapsensa, moni yritti soittaa hänelle sairaalaan. Siskonsa puheluun hän vastasi. Sisko kysyi viisaasti, haluaako Maria puhua ja saako vauvasta kysyä.

– Sisko kysyi, oliko se kaunis. Juttelimme minkä kokoinen vauva oli ja oliko vauvalla hiuksia.

Hänestä tuntui hyvältä, että sisko halusi kuulla Ruususta. Maria Perätalo neuvoo kuuntelemaan vauvansa menettäneitä herkällä korvalla ja kysymään, miten voisi auttaa. Haluatko puhua vai tehdä jotain muuta? Ruusun kuoleman jälkeen Maria Perätalo jäi äitiyslomalle yksin ilman vauvaa. Eräänä päivänä ystävät ilmaantuivat ovelle.

Toivon, että ihmiset uskaltaisivat kauheimmallakin hetkellä luottaa siihen, että kyllä elämä jatkuu ja kantaa.

– Olin unohtanut kokonaan, että olimme sopineet menevämme hiihtolomalla ostosreissulle Ikeaan. Tuntui, että ystävät konkreettisesti vetivät minut takaisin elämään.

Tärkeimmän tuen Perätalo kokee saaneensa muilta saman kokeneilta. Se auttoi huomaamaan, että elämä jatkuu surusta huolimatta. Vertaisten kanssa omasta menetyksestä voi puhua luvan kanssa vielä vuosienkin jälkeen.

Elämä jatkuu ja kantaa

Ruusu puettiin pieneen arkkuun niihin vaatteisiin, joissa hänet oli ajateltu tuoda kotiin. Kun vauvansa menettäneet vanhemmat ottavat Perätaloon yhteyttä, hänellä on ristiriitainen olo. On hyvä mieli siitä, että voi auttaa ja samanaikaisesti ajattelee, että kunpa maailmassa ei tarvittaisi pieniä arkkuvaatteita ollenkaan.

Maria Perätalo ompelee puvut vapaaehtoistyönä ja lähettää ne vastaanottajille postikuluja vastaan. Hääpukujen lahjoittajista ei ole pulaa ja vapaaehtoisia ompelijoitakin on. Ongelmana on, että tieto saatavilla olevista arkkuvaatteista ei välttämättä tavoita vauvansa menettäneitä vanhempia.

– Toivon, että synnytyssairaalat ottaisivat pieniä arkkuvaatteita jaettaviksi. Tai jos ei sairaalat, niin vaikka sairaalapappi tai sosiaalityöntekijä, jotka kohtaavat vauvan menettäneitä perheitä. Jollei haluta antaa pukuja, toivon että perheille edes mainittaisiin tästä mahdollisuudesta ja annettaisiin yhteystietoni, Maria Perätalo sanoo.

Hänen on helppo samaistua vauvansa menettäneiden äitien suruun.

– Tiedän, minkälainen tilanne on. Toivon, että ihmiset uskaltaisivat kauheimmallakin hetkellä luottaa siihen, että kyllä elämä jatkuu ja kantaa.

 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran maanantaina 3.4. Sivuston kaatumisen vuoksi artikkeli katosi, ja se julkaistiin uudelleen tiistaina 4.4.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.