null Onko kirkko keksinyt ikiliikkujan? – Piispainkokouksen pääsihteerin Kari Kopperin mukaan samaa sukupuolta olevien vihkimistä ei ratkaista piispainkokouksessa hetkessä

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen luovutti piispainkokouksen osallistujille kirjan

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen luovutti piispainkokouksen osallistujille kirjan "Selostuksia eräiden siirtoseurakuntien kohtaloista ja sotatapahtumista 1939–1949". Kuvassa vasemmalta Häkkinen, arkkipiispa Tapio Luoma sekä piispat Mari Leppänen, Matti Repo ja Jari Jolkkonen. Kuva: Kalervo Pöykkö.

Ajankohtaista

Onko kirkko keksinyt ikiliikkujan? – Piispainkokouksen pääsihteerin Kari Kopperin mukaan samaa sukupuolta olevien vihkimistä ei ratkaista piispainkokouksessa hetkessä

Mikkelissä koolla ollut piispainkokous ei saanut ainakaan vielä ratkaisua ongelmaan, jota kirkossa on vuosikausia palloteltu toimielimeltä toiselle.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous kävi Mikkelissä pitämässään kokouksessa lähetekeskustelun, jonka aihe oli kirkolliskokouksen pyyntö jatkaa työskentelyä avioliittokäsityksessä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi. Päätöksiä ei tehty, vaan asia lähetettiin valmisteltavaksi piispainkokouksen kansliaan.

Sanalla "avioliittokysymys" tarkoitetaan kirkossa sitä, voivatko papit vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja kirkolta saadun luvan kanssa. Käytännössähän näin jo eri puolella Suomea tapahtuu. Yksin Sateenkaaripapit -verkkosivustolla on listattu lähes 180 pappia, jotka ilmoittavat vihkivänsä sateenkaaripareja. Lukuisat seurakunnat pääkaupunkiseudulla ovat tehneet päätöksen antaa tilansa kirkkohäihin.

– Asia tosiaan kiteytyy siihen, onko mahdollista vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Siihen sitten kietoutuvat muun muassa kysymykset, mitä ylipäänsä ajatellaan parisuhteesta, avioliitosta, avioliittoon vihkimisestä ja sen merkityksestä. Tähän puolestaan kytkeytyy hyvin nopeasti se, mitä Raamatusta ajatellaan ja miten sitä tulkitaan. Näistä asioista näyttää olevan kirkossa vahvaa erimielisyyttä, piispainkokouksen pääsihteeri Kari Kopperi sanoo.

Jos piispat löytäisivät ratkaisun vihkimiseen, siitä seuraisi vielä kysymys, miten suhtaudutaan niihin pappeihin, jotka ovat eri mieltä, eli jääkö papeille omantunnonvapaus.

Kirkolliskokous on pattitilanteessa

Edellisen kerran piispainkokous pohti ratkaisua vuoden 2020 elokuussa antamassaan vastauskirjeessään kirkolliskokoukselle, kirkon ylimmälle päätöksentekoelimelle.

Ratkaisuna piispat näkivät tilan, jossa kirkon jäsenet pystyvät elämään yhdessä erilaisten käsitysten kanssa. Siihen, miten tuohon tilaan päädytään, ei yksimielisyyttä löytynyt. Helsingin piispa Teemu Laajasalo totesi tuolloin tiedotteessaan, että hänen hiippakunnassaan papit voivat vapaasti vihkiä sateenkaaripareja.

Kirkolliskokous käsitteli tänä keväänä uutta edustaja-aloitetta, jossa pyydettiin piispainkokousta valmistelemaan esitys samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ja siunaamisesta. Kirkolliskokous ei hyväksynyt aloitetta sellaisenaan, vaan lähetti sen piispainkokoukselle tiedoksi ja pyysi piispoja jatkamaan aikaisempaa työskentelyään.

Piispainkokouksen pääsihteeri Kari Kopperi. Kuva: Marianna Siitonen.

Piispainkokouksen pääsihteeri Kari Kopperi. Kuva: Marianna Siitonen.

Piispat siis keskustelivat aiheesta, mutta eivät vielä tehneet päätöksiä. He lähettivät asian piispainkokouksen kanslian valmisteluun. Onko kirkko nyt keksinyt ikiliikkujan?

– On tässä sellaisia piirteitä. Katsotaan, josko piispat kykenisivät jotenkin luovimaan ratkaisun, jolla löytyisi jonkinlaista väylää ulos siitä pattitilanteesta, joka asiasta vallitsee kirkolliskokouksessa, Kari Kopperi sanoo.

Kopperi ei odota, että piispat löytäisivät yhteisen linjan kovin nopeasti. Esimerkiksi lokakuun lopun piispainkokouksessa Helsingissä sellaista lienee turha odottaa.

– Varmasti kestää pidempään. Ensin piispainkokouksen kanslia valmistelee asiaa. Sitten siitä keskustellaan piispojen neuvottelussa. Katsotaan, syntyykö sitä kautta sellaisia ratkaisuja, joita voitaisiin virallisesti käsitellä piispainkokouksessa, Kopperi kertoo.

Piispainkokous teki myös päätöksiä

Piispojen neuvottelu on epävirallinen tapaaminen. Piispainkokous on elin, jossa tehdään päätöksiä ja jonka kokoonpano on laajempi.

Palaako asia sitten lopulta taas kirkolliskokouksen käsittelyyn?

–  Se on hyvä kysymys. Vastaus riippuu kokonaan siitä, millaiseen ratkaisuun piispat päätyvät. Koska taustalla on kirkolliskokouksen pyyntö, niin varmaan siihen ainakin jonkinlainen vastaus pyritään antamaan. Tuleeko siitä kirkolliskokouksen päätettävä asia, selviää myöhemmin, Kopperi sanoo.

Piispainkokous teki Mikkelissä myös päätöksiä. Se päätti esittää kirkolliskokoukselle, että se hyväksyy Evankelisen lähetysyhdistyksen – ELY ry:n kirkon lähetysjärjestöksi, jonka kanssa tehdään virallinen sopimus. Järjestön juuret ovat evankelisessa herätysliikkeessä. Kyseessä on liikkeen siipi, joka esimerkiksi hyväksyy naisten pappeuden.

Piispainkokous päätti myös lisätä toimintansa avoimuutta. Piispainkokouksen esityslistat julkaistaan jatkossa Domus-palvelussa ilman liitteitä samalla tavalla kuin kirkkohallituksen esityslistat viikkoa ennen kokousta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.