null Oulun piispanristi-gate jatkuu – nyt puhuu kohuhiipan suunnitellut taiteilija: ”Saatananpalvojat ja metallimiehet saavat olla mitä mieltä tahansa”

Oulun piispan Jukka Keskitalon piispanhiipassa on perinteinen Pietarin risti. Kuva: Sanna Krook / Kirkon kuvapalvelu

Oulun piispan Jukka Keskitalon piispanhiipassa on perinteinen Pietarin risti. Kuva: Sanna Krook / Kirkon kuvapalvelu

Ajankohtaista

Oulun piispanristi-gate jatkuu – nyt puhuu kohuhiipan suunnitellut taiteilija: ”Saatananpalvojat ja metallimiehet saavat olla mitä mieltä tahansa”

Oulun piispan Jukka Keskitalon hiipassa oli risti väärinpäin. Musiikkilehti Rumba otti siitä ilon irti rinnastamalla piispan ja okkultistisen hevibändin.

Viime sunnuntaina Oulun hiippakuntaan vihittiin uusi piispa Jukka Keskitalo. Television välityksellä piispanvihkimismessua seurasi myös runsas joukko kristikansaa eri puolilla Suomen Siionia.

Sosiaalisessa mediassa virisi nopeasti keskusteluja tuoreen piispan hiipasta, sillä monet pastorit ja seurakuntalaiset hämmästelivät ristiluomusta. Tummanvioletin hiipan keskelle ommeltu risti on nimittäin väärinpäin. Aiheesta uutisoi muun muassa Kotimaa24.

Myös musiikkilehti Rumba osallistui päivänpolttavaan kirkolliseen keskusteluun julkaisemalla Instagramissa kuin kaksi marjaa -viihdekuvan, jossa piispa Keskitalon rinnalla oli ruotsalaisen okkultistista heviä soittavan Ghost-yhtyeen entinen laulaja Papa Emeritus III.

"No ohhoh. En ole kyllä tällaista aiemmin nähnyt Suomen kirkossa."

– Titus Hjelm

Musiikkilehti Rumban mielestä Jukka Keskitalo näyttää hevarilta. Kuva: kuvakaappaus

Musiikkilehti Rumban mielestä Jukka Keskitalo näyttää hevarilta. Kuva: kuvakaappaus

Emerituksen pannumyssyn suorastaan fallinen risti on niin väärin päin kuin satanistin vatupassilla voidaan kääntää.

Kirkko ja kaupungille kohua kommentoi Lontoossa asuva uskontotieteilijä, itsekin hevirokkarina tunnettu Titus Hjelm.

– No ohhoh. En ole kyllä tällaista aiemmin nähnyt Suomen kirkossa, Hjelm toteaa nähdessään piispa Keskitalon uusissa piispallisissa vetimissään.

Hjelmin mukaan väärinpäin käännetty risti on alun perin tarkoittanut niin sanottua Pietarin ristiä. Perimätiedon mukaan Jeesuksen opetuslapsi Pietari teloitettiin naulaamalla pää alaspäin ylösalaisin käännettyyn ristiin.

– Nuorisokulttuurissa tuskin kukaan sitä käyttää siinä merkityksessä, vaan nimenomaan antikristillisessä mielessä. Organisoituneet satanistit tosin suosivat ennemmin pentagrammia tai baphomet-symbolia, joka on pukinpäinen hahmo, Hjelm sanoo.

Hänen mukaansa myös piispankaavun selkämykseen ympyrän sisään kirjailtu risti muistuttaa pronssikaudelta 3000-luvulta eKr. tunnettua niin sanottua päivänkehää eli aurinkoristiä. Kyseinen symboli on suosittu uuspakanuudessa.

– Kyllähän se aurinkoristiltä näyttää, Hjelm toteaa.

Nehän voivat ottaa minkä tahansa kristillisen symbolin rienattavakseen.

– Moosa Myllykangas

”On olo, että on lyöty nyrkillä palleaan”

Jukka Keskitalon piispanvaatteet eli kaavun, hiipan ja stolan on suunnitellut mittavan uran luonut taiteilija Moosa Myllykangas. Hän ei ole seurannut syntynyttä keskustelua.

– En ole katsonut, kun en halua seurata tällaista vihapuhetta, Myllykangas sanoo.

– Se hiipassa oleva risti on kyllä Pietarin risti. Olen mennyt puhtaasti estetiikka edellä. On sommittelullinen kysymys, että risti jatkuu sillä tavalla, hän sanoo.

Myllykangas kertoo ompeluvaiheessa purkaneensa ristinompeleen viisi kertaa ennen kuin sommitelmasta tuli täydellinen.

– Tästä oli totta kai luonnokset ja kaikki, ja tilaaja on tämän hyväksynyt. Kenelläkään koko prosessin aikana ei tullut mieleenkään, että piispanhiipan risti olisi antikristillinen symboli. Ehkä kirkonmiehet eivät seuraa niin paljon hevimetallia, Myllykangas sanoo.

– Saatananpalvojat ja metallimiehet saavat olla mitä mieltä tahansa. Nehän voivat ottaa minkä tahansa kristillisen symbolin rienattavakseen, Myllykangas sanoo.

Hänen mukaansa kuka tahansa voi varastaa toisten symbolit ja rienata niitä.

– Voisinhan minäkin perustaa bändin ja ottaa siihen symboliksi vaikkapa orjantappurakruunun ja rienata sitä, Myllykangas sanoo.

Hänen mukaansa ihmiset nauttivat somemaailmassa siitä, että saavat ”nyrkittää”.

– Minulla on olo, että on lyöty nyrkillä palleaan. Olen kauhulla seurannut poliitikkojen ja muiden teurastuksia, Myllykangas sanoo.

Piispallinen jatkumohan kulkee Pietarista tähän päivään, ja tällainen risti kuvastaa piispan nöyryyttä.

– Kari Ruotsalainen

”Piispan pöydällä on vähän isompiakin asioita”

Oulun hiippakunnan hiippakuntadekaani Kari Ruotsalaisen mukaan kenenkään mieleen ei tuomiokapitulissa juolahtanutkaan, että risti väärinpäin saattaisi tarkoittaa jotakin kristinuskon vastaista.

– No kuule rehellisesti sanottuna ei käynyt mielessä, Ruotsalainen sanoo.

– Pietarin ristinähän me sitä katsoimme. Näihin symboleihinhan sisältyy niin monia merkityksiä, että aina välillä saa yllättyä.

Antikristillisenä symbolina nurinpäin käännettyä ristiä on käytetty elokuvateollisuudessa ainakin 1960-luvulta lähtien muun muassa Roman Polańskin ohjaamassa kauhuelokuvaklassikossa Rosemaryn painajainen (1968).

Roman Polańskin ohjaamassa Rosemaryn painajaisessa (1968) Saatanan kehdossa on risti väärinpäin. Kuva: kuvakaappaus

Roman Polańskin ohjaamassa Rosemaryn painajaisessa (1968) Saatanan kehdossa on risti väärinpäin. Kuva: kuvakaappaus

– Totta kai ylösalaisin käännetyn ristin käyttäminen tällaisissa yhteyksissä on tuttua, mutta nämä kaksi asiaa eivät yhdistyneet piispanhiipan kohdalla, kun päätöstä asiasta tehtiin.

Nytkö sitten piispa Keskitalo jatkossakin tulee aina liikkumaan tällainen hiippa päässä silloin kun on piispallisissa hommissa?

– Ainakaan minun tietääkseni ei ole aikeita, että tätä korjattaisiin. Haluamme pitää mielessä, että Pietarin ristillä on kristillinen lähtökohta, Ruotsalainen sanoo.

Hän mainitsee Pietarin halunneen tulla naulituksi pää alaspäin, jottei olisi Jeesusta suurempi tässä asiassa.

– Piispallinen jatkumohan kulkee Pietarista tähän päivään, ja tällainen risti kuvastaa piispan nöyryyttä.

– Ja onhan tässä piispan pöydällä vähän isompia asioita nyt, kun hän aloittaa uudessa virassa. Emme pidä tätä minään kriisinä. Eilenkin piispanvihkimyksen juhlinnan jälkeen oli niin paljon rästissä hommia, etten seurannut tiedotusvälineitä, Ruotsalainen toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.