”Olin niin kultin pauloissa, että menetin itseni totaalisesti”, kertoo entinen skientologi Mariette Lindstein
Ruotsalainen Mariette Lindstein oli 25 vuotta elämästään mukana skientologialiikkeessä. Hän onnistui pakenemaan, ja nyt hän varoittaa ihmisiä, etteivät he tietämättään joutuisi ääriliikkeiden pariin.
Koskaan ei ollut oikea hetki lähteä. Katsotaan päivä kerrallaan, ehkä tämä muuttuu paremmaksi huomenna tai ehkä ensi viikolla, Mariette Lindstein uskotteli itselleen. Hän oli ollut koko aikuisikänsä mukana skientologialiikkeen toiminnassa, niistä suurimman osan työssä liikkeen päämajassa Yhdysvalloissa.
– Parinkymmenen vuoden aivopesun vaikutus katosi saman tien sillä hetkellä, kun näin liikkeen johtajan lyövän erästä alaistaan. Se oli käännekohta, silloin päätin, että minun on päästävä pois. Mutta helppoa se ei ollut, Lindstein sanoo.
Salamana syntyneestä lähtöpäätöksestä kului vielä kuusi vuotta siihen, että hän onnistui jättämään liikkeen.
– Lähteminen ei ollut yksinkertaista senkään vuoksi, että olin antanut kultille koko elämäni. Kyse oli kaikesta, mihin ikinä olin uskonut. En tuntenut Yhdysvalloista ketään muita kuin kultin jäseniä ja Ruotsissa olin vakuuttanut perheelleni ja ystävilleni, että tämä on hienoa ja tässä haluan olla mukana.
Pahinta oli kuitenkin kiinnijäämisen pelko. Ajatukset siitä, mitä tapahtuisi, jos pako ei onnistuisikaan, lähes lamauttivat Lindsteinin.
Skientologien päämajasta ei noin vain kävelty ovesta ulos. Siellä oli aseistetut vartijat ja aluetta ympäröi korkea aita. Ainoat Lindsteinin tietämät pakoon päässeet olivat niitä, jotka olivat yrittäneet itsemurhaa tai joiden mielenterveys horjui, ja jotka sen vuoksi oli lähetetty eräänlaiselle pakkotyöleirille Los Angelesiin. Sinne Lindsteinkin lopulta itsetuhoista teeskenneltyään päätyi.
Sieltä ovat peräisin myös hänen raskaimmat kokemuksensa.
– Meillä ei ollut minkäänlaista päätösvaltaa oman elämämme suhteen. Meidät oli lukittu isoon asuntovaunuun, emmekä voineet mennä edes vessaan ilman, että joku seurasi mukana ja vahti ovella. Emme päässeet ulos auringonpaisteeseen ja raittiiseen ilmaan. Sen lisäksi kärsimme unen puutteesta, sillä meidän annettiin nukkua vain muutama tunti yössä. Olimme täysin avuttomia.
Lindstein oli ommellut rintaliiveihinsä 200 dollaria. Hänellä ei ollut passia, eikä mitään muutakaan henkilöllisyystodistusta. Eräänä päivänä Lindstein onnistui livahtamaan leirin puusepänverstaasta ja nousi kadun toiselle puolelle pysäköityyn bussiin. Ystävällinen bussikuski vei hänet turvalliseen hotelliin. Lindstein sai soitettua ystävälleen, joka oli karannut liikkeestä muutamaa kuukautta aiemmin, ja tämä ajoi hakemaan hänet turvaan. Sittemmin tästä ystävästä tuli Lindsteinin aviomies.
"Laumasieluisuus on DNA:ssamme"
Nykyisin Mariette Lindstein asuu Ruotsissa ja hänestä on tullut kirjailija ja luennoitsija. Hän on kirjoittanut kolmen dekkarin sarjan Via Terra -nimisestä lahkosta. Ensimmäinen osa, Ehdoton valta, on juuri ilmestynyt suomeksi. Via Terra ja sen psykopaattinen johtaja Franz Oswald ovat Lindsteinin mielikuvituksen tuotetta, mutta monet tapahtumista pohjautuvat Lindsteinin omiin kokemuksiin skientologialiikkeessä.
– Kirjoittaminen on ollut minulle terapiaa. Ennen sitä minulla oli hirveitä painajaisia. Kirjoittamalla olen voinut jättää taakseni 25 vuotta kultissa. En voi sanoa, etten ajattelisi tuota aikaa koskaan. En kuitenkaan halua elää menneessä, koska silloin minulla ei olisi vieläkään todellista elämää.
Kun Lindstein ajautui mukaan skientologeihin, elettiin 1970-luvun loppua. Hän oli ruotsalaisessa pikkukaupungissa kasvanut teini, joka halusi epätoivoisesti päästä pois ahtaista ympyröistä ja kokea jotakin jännittävää. Melkein mikä tahansa kävi. Skientologeihin hän päätyi viisi vuotta vanhemman poikaystävänsä mukana.
Poikani ei suostu puhumaan niistä vuosista kanssani.
– Mariette Lindstein
– Täytyy muistaa, että skientologialla ei ollut silloin sellaista huonoa mainetta, joka sillä nykyisin on. Eikä ollut nettiä, josta olisi voinut hakea tietoa. Jos halusi saada selville, mistä skientologiassa on kyse, täytyi lukea liikkeen kirjoja ja käydä luennoilla. Aluksi kaikki eteni hitaasti. Opetukset olivat tieteellisempiä, eikä tarvinnut uskoa mihinkään. Oudot jutut tulivat vasta paljon myöhemmin, Lindstein kertoo.
Kirjojensa ilmestyttyä hän on saanut paljon palautetta lukijoilta. Kellään heistä ei ole ollut kokemusta uskonlahkosta, mutta monille Lindsteinin kuvaamassa maailmassa on ollut jotakin tuttua. He ovat kertoneet elämästä esimerkiksi narsistisen esimiehen tai väkivaltaisen kumppanin kanssa.
– Yksi vaaran merkki on, että kadotat osan itsestäsi. Yrität sopeutua ja mukautua. Se voi olla niinkin yksinkertaista, että alat pukeutua tai puhua eri tavalla kuin aiemmin tai musiikkimakusi muuttuu. Minä olin pahimmillaan niin kokonaan kultin pauloissa, että menetin itseni totaalisesti.
Lindstein kertoo, että niin skientologialiike kuin hänen kirjojensa Via Terra -lahkokin ovat käytännössä diktatuureja. On vain yksi johtaja, jonka tahto toteutuu kaikessa ja jota jäsenet sokeasti seuraavat. Kielteisiä asioita ei haluta nähdä – tai ainakaan ottaa puheeksi, koska sillä olisi ikäviä seurauksia.
– Ajattelen myös, että jo meidän DNA:ssamme on tietynlainen laumamentaliteetti, joka saa meidät seuraamaan johtajaa ja tekee enemmistön vastustamisesta suorastaan tuskallista, Lindstein sanoo.
Skientologian pariin voi joutua tietämättään
Kun Lindstein nuorena lähti Yhdysvaltoihin työskennelläkseen skientologialiikkeessä, hänellä oli mukanaan aviomies ja parivuotias poika. Perillä lapsi erotettiin vanhemmistaan, jotka saivat aluksi tavata häntä viikonloppuisin, myöhemmin harvemmin. Sitten mieskin siirrettiin toiselle puolelle maata.
– Eivät vanhemmat, jotka ottavat lapsensa mukaan lahkoon, tee sitä pahoin aikomuksin. Päinvastoin he haluavat suojella häntä pahalta maailmalta ja sen ongelmilta ja ovat siksi valmiita katsomaan joitakin asioita läpi sormien. Mutta en varmaan koskaan tule täysin pääsemään yli siitä, että emme olleet yhdessä koko poikani lapsuusaikaa, Lindstein sanoo.
– Poikani ei suostu puhumaan niistä vuosista kanssani. Siitä asti, kun hän jätti kultin parikymppisenä, hän on sanonut, että hän haluaa aloittaa elämänsä puhtaalta pöydältä eikä halua enää ajatella koko asiaa. Nyt hän työskentelee Hollywoodissa ja on naimisissa ja kahden lapsen isä.
Lindstein arvioi, että nykyisin vain harva innostuu skientologiasta niin kuin hän aikoinaan. Ihmiset pikemminkin karsastavat sitä. Moni muukin liikkeestä paennut on tuonut esiin väärinkäytöksiä ja epäkohtia, ja liikkeen julkisuuskuva on negatiivinen. Hän on enemmän huolissaan siitä, että ihmiset joutuvat liikkeen oppien pariin tietämättään. Esimerkiksi Ruotsissa on kouluja, huumeistavierotuskeskuksia ja liike-elämään liittyvää koulutusta, jotka ovat skientologien omistuksessa.
– Vanhemmat saattavat laittaa lapsensa skientologien kouluun tietämättään. On myös yrittäjiä, jotka ovat skientologeja ja laittavat alaisensa testeihin ja kursseille ilman, että nämä tietävät olevansa tekemisissä skientologian kanssa, Lindstein kertoo.
– Minun työni on nyt tuoda näitä asioita esiin. Käytän siis liikkeessä oppimiani markkinointitaitoja heitä vastaan. En voi estää ihmisiä tekemästä virheitä tai olemasta tyhmiä, mutta aina voin varoittaa heitä.
Avaruustyranneja ja self helpiä
Skientologia on L. Rob Hubbardin 1950-luvulla perustama uskonto. Skientologian oppien mukaan ihminen on henkiolento, thetan, jolla on takanaan useita elämiä. Ihmiset päätyivät maapallolle kymmeniä miljoonia vuosia sitten, kun avaruustyranni Xenu huijasi heitä, tuhosi heidän kehonsa ja sotki heidän mielensä.
Skientologian mukaan suurin osa ihmisistä ei edelleenkään tunne alkuperäistä luontoaan. Ihminen voi tulla tietoiseksi itsestään Hubbardin kehittämän menetelmän avulla, jota kutsutaan dianetiikaksi. Skientologit pitävät dianetiikkaa tieteellisenä tutkimus- ja itseymmärrysmenetelmänä.
Ensimmäiset skientologiset terapiaistunnot eli ”auditoinnit” ovat ilmaisia, mutta mitä pidemmälle liikkeen sisällä etenee, sitä kalliimmaksi harjoitus muuttuu. Korkeimmille tasoille edenneiden skientologien kerrotaan voivan muun muassa lukea toisten ihmisten ajatuksia.
Entiset jäsenet kertovat, että liikkeellä on muun muassa oma vankilansa ja omat kasvatuslaitoksensa. Heitä, jotka pohtivat liikkeestä eroamista, uhkaillaan ja painostetaan.
Muun muassa näyttelijät Tom Cruise ja John Travolta sekä Handmaid’s Tale -sarjasta tuttu Elisabeth Moss ovat skientologeja. Suomessa oli vuonna 2011 120 skientologialiikkeen jäsentä.
Lähteet: Scientology.org, Uskonnot Suomessa ja Docventures
Teksti: Topias Haikala
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Luoma: Venäjä tuo mieleen tv-sarjan Handmaid’s Tale
PuheenvuorotKun valtio siirtyy kohti totalitarismia, se rajoittaa ensimmäiseksi vähemmistöjen ja naisten oikeuksia.