null Pääkaupunkiseudun seurakunnat rajaavat kirkkotilaisuuksien yleisömäärät maksimissaan kahteenkymmeneen koronapandemian vuoksi

Kirkon tilaisuuksien kävijämääriä rajoitetaan pääkaupunkiseudulla koronapandemian estämiseksi.

Kirkon tilaisuuksien kävijämääriä rajoitetaan pääkaupunkiseudulla koronapandemian estämiseksi.

Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun seurakunnat rajaavat kirkkotilaisuuksien yleisömäärät maksimissaan kahteenkymmeneen koronapandemian vuoksi

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat siirtyneet koronavirusepidemian kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen. Siksi myös seurakunnat rajoittavat toimintaansa entisestään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti kieltää kaikkien yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisätiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Päätös tuli nopeasti sen jälkeen, kun Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajat olivat pitäneet tiedotustilaisuuden aiheesta.

Myös kirkko reagoi nopeasti. Helsingin ja Espoon hiippakunnat tekivät Aluehallintoviraston toimia vastaavat päätökset ja ohjeistivat seurakuntia ja kirkkoherroja. Kussakin pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymässä tehtiin ohjeiden mukaiset linjaukset.

Jumalanpalveluksia kannattaa seurata verkossa

Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakunnissa rajataan sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien enimmäisosallistujamäärä 20 henkeen. Määrässä ovat mukana tilaisuuksien järjestäjät eli esimerkiksi jumalanpalveluksia toimittavat papit ja kanttorit. Koska messuihin ei siis mahdu kuin muutama seurakuntalainen, seurakunnat lähettävät ne suoratoistona sosiaalisen median kanaviensa kautta.

Aluehallintoviraston ja hiippakuntien ohjeiden mukaan suositukset astuvat voimaan maanantaina 23.11. ja jatkuvat kolmen viikon ajan eli 13.12. saakka.

Helsingin seurakuntien varautumisryhmä tosin suosittelee, että tilaisuuksien osallistujamääriä rajoitettaisiin Helsingissä jo tänä viikonloppuna. Koska kaikkia muutoksia ei välttämättä ehditä parissa päivässä tehdä, seurakunnat päättävät Helsingissä asiasta itse kirkkoherrojen johdolla.

Hiippakunnat korostavat ohjeissaan, että jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten jatkuminen pitää turvata kaikissa olosuhteissa, koska ne kuuluvat seurakunnan lakisääteisiin tehtäviin. Nyt osallistuminen niihin onnistuu siis lähinnä verkon kautta.

Kirkoissa on tähänkin asti pyritty pitämään turvavälejä. Nyt messuja kannattaa seurata etänä.

Kirkoissa on tähänkin asti pyritty pitämään turvavälejä. Nyt messuja kannattaa seurata etänä.

Rajatuissa ulkotiloissa voidaan Aluehallintoviraston ohjeen mukaan järjestää myös yli 20 hengen tilaisuuksia, jos niissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, muistuttaa Espoon hiippakunta.

Hautaan siunaamisten osallistujamäärässä voidaan pääkaupunkiseudulla inhimillisistä syistä joustaa siten, että läsnä tilaisuudessa voivat olla vainajan lähiomaiset. Hautaan siunaaminen voidaan toimittaa myös haudalla.

Kaupunkien koronakoordinaatioryhmä kehottaa 13.11. tekemänsä linjauksen mukaisesti noudattamaan harkintaa yksityistilaisuuksien järjestämisessä ja suosittelee, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestetä. Suositus koskee myös perhejuhlia, kuten kotona tapahtuvia kastetilaisuuksia, hääjuhlia tai muistotilaisuuksia. Seurakuntien tiloihin väkeä mahtuu enemmän, ja raja on maksimissaan 20 henkeä.

Seurakuntien kuoro- ja muuta harrastustoimintaa voidaan jatkaa, jos henkilörajoitukset ja turvavälit toteutuvat. Lasten ja nuorten tilaisuuksien järjestäminen on heidän hyvinvointinsa kannalta tärkeää, joten niitä pyritään jatkamaan. Osallistujamäärien rajoitukset koskevat kuitenkin kaiken ikäisiä.

Alakoululaisten iltapäiväkerhot jatkavat Helsingissä toimintaansa kaupungin perusopetusta koskevien ohjeiden mukaisesti.

Joulunajan tilaisuuksista osa järjestetään ulkona

Espoon seurakunnat kertovat, että koronarajoitusten vuoksi osa tapahtumista joudutaan siirtämään tai perumaan tai siirtämään ulkotiloihin. Esimerkiksi ensimmäisen adventin tilaisuuksia ja Kauneimmat joululaulut -tapahtumia on kuitenkin suunniteltu jo valmiiksi ulkona tapahtuviksi.

Vantaan seurakunnat kertovat pyrkivänsä järjestämään joulunajan tilaisuudet rajoitukset huomioiden ja ulkona. Kaikkien kaupunkien tilaisuuksien tiedot kannattaa tarkistaa seurakuntien verkkosivujen tapahtumakalentereista. Vantaalla on käytössä erityinen vantaanjoulu.fi-kalenteri.

Kaikki pääkaupunkiseudun seurakunnat suosittelevat käyttämään kasvomaskeja kaikissa tilanteissa, joissa on lähikontakteja. Suositus koskee kaikkia yli 13-vuotiaita. Myös työntekijöitä kehotetaan käyttämään kasvomaskeja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.