Pääkirjoitus: Sinäkin voit olla tietämättäsi merkkihenkilö
Joskus tututkaan eivät näe ystävänsä epätoivoa. Silloin yksikin arvostava kohtaaminen voi koitua hyvällä tavalla kohtalokkaaksi.
Toimittajamme sai palautetta muutaman vuoden takaa. Hän oli alkuvuodesta 2018 haastatellut erästä työtöntä, joka kritisoi tuolloin käyttöön otettua niin sanottua aktiivimallia ja kertoi omasta arjestaan, jossa jo kahden euron kahvikupillinen on iso investointi. Työllistymisensä eteen hän oli nähnyt paljon aktiivimallin näkökulmasta turhaa vaivaa. Laajasti moititusta mallista luovuttiinkin vuoden 2019 lopussa.
Haastattelemamme henkilö kiinnitti huomiota aktiivimallin ihmiskäsitykseen. Hänen mukaansa mallissa lähdettiin liikkeelle siitä, että työtöntä pidetään passiivisena laiskurina, joka vain loisii. Haastateltava korosti, että työttömät eivät ole homogeeninen joukko vaan he ovat ihmisiä, joilla kullakin on oma tarinansa.
Tammikuussa 2018 hän oli lähettänyt sekä kaikille ministereille että monille toimittajille viestin, jossa hän kuvasi omaa arkeaan työttömänä ja kertoi näkemyksiään aktiivimallista.
Yksikään ministeri tai ministerin avustaja ei vastannut hänelle. Kirkko ja kaupunki oli medioista ensimmäinen, joka hänen viestiinsä reagoi.
Yksi journalismin tärkeistä tehtävistä on kuunnella niitä, joita vain harvat kuuntelevat.
Tänä keväänä haastateltava lähestyi toimittajaa uudestaan, nyt kutsuakseen hänet syntymäpäivilleen.
Toimittaja oli tietämättään merkkihenkilö. Kakkukahveilla haastateltava kertoi, miten merkittävää oli ollut, että hän oli ahdistavassa elämäntilanteessa tullut kohdatuksi – ja että häntä oli kohdeltu arvostavasti.
Haastattelu oli luonut toivoa tilanteessa, jossa tututkaan eivät käsittäneet, miten hallinnollinen muutos oli sysäämässä ihmisen epätoivoon.
Toimittaja oli poistunut synttärikahveilta mykistyneenä. Ja hiljaiseksi se veti minutkin, kun kuulin tapaamisesta.
Tämä on yksi journalismin tärkeistä tehtävistä: kuunnella niitä, joita vain harvat kuuntelevat – ja antaa heidän äänensä kuulua. Samalla tarina tästä kohtaamisesta on muistutus lähimmäisenrakkauden yksinkertaisuudesta. Tekemällä toisille niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän saatat tietämättäsi olla mukana muuttamassa jonkun elämää parempaan suuntaan.
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pääkirjoitus: Mitä Helsingin kaupungin surkeasta palkkasotkusta voidaan oppia?
PuheenvuorotTyöntekijä ei ole vain rivi jossakin taulukossa vaan ihminen, joka tarvitsee palkkarahansa elämiseensä.