null Helsingin seurakuntayhtymän urakkaepäselvyyksistä nostetaan lahjussyyte – tutkintapyyntö tehtiin jo maaliskuussa 2016

Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistötoimen kahden työntekijän epäillään ottaneen vastaan lahjuksia vuosien 2010 ja 2016 välillä. Asia tulee käräjäoikeuden käsittelyyn lähiaikoina.

Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistötoimen kahden työntekijän epäillään ottaneen vastaan lahjuksia vuosien 2010 ja 2016 välillä. Asia tulee käräjäoikeuden käsittelyyn lähiaikoina.

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntayhtymän urakkaepäselvyyksistä nostetaan lahjussyyte – tutkintapyyntö tehtiin jo maaliskuussa 2016

Syytteen nostamisesta uutisoi ensin Ylen ruotsinkielinen toimitus. Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ei vielä voi kommentoida asiaa.

Svenska Yle eli Ylen ruotsinkielinen toimitus kertoo tämänpäiväisessä uutisessaan, että kahta Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöosaston työntekijää epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virka-aseman väärinkäytöstä vuosina 2010–2016. Vastaavasti yhtä jo konkurssiin menneen yrityksen työntekijää epäillään lahjuksen antamisesta.

Ylen uutinen perustuu Helsingin käräjäoikeuden ja verottajan tietoihin. Varsinainen syyte ei ole vielä julkinen. Helsingin seurakuntayhtymä ei siksi voi kertoa, onko se vielä antanut siihen liittyvää vastinetta käräjäoikeudelle. Vastineesta käyvät aikanaan ilmi muun muassa vahingonkorvausvaatimukset. Sen tekemiseen on lain mukaan 30 päivää aikaa.

– Tapausta koskevat asiakirjat ja tarkemmat tiedot tulevat julkiseksi vasta siinä vaiheessa, kun asian käsittely käräjäoikeudessa alkaa. Koska näin ei ole vielä tapahtunut, en pysty asiaa sen enempää kommentoimaan, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo.

Syyte liittyy kiinteistötoimen urakkaepäselvyyksiin, joista Helsingin seurakuntayhtymä teki poliisille tutkintapyynnön jo maaliskuussa 2016. Helsingin seurakuntayhtymä tiedotti tutkintapyynnöstä vasta 9.6. 2017. Epäselvyydet, joista syytteet nyt nostetaan, liittyivät tiedotteen mukaan seurakuntayhtymän kiinteistötoimen korjaushankintoihin.

Tutkinnanjohtajana toiminut Helsingin poliisin talousrikosyksikön ylikomisario Jenni Lehtilä kertoi kesäkuussa 2017 Kirkko ja kaupungille, että lahjusten arvossa puhuttiin tuolloin kymmenistä tuhansista euroista. Rikosepäilyt koskivat hänen mukaansa kiinteistötoimen hankintojen kilpailutuksia ja hankintoja, mutta hankintojen euromääriin hän ei tutkinnallisista syistä ottanut kantaa.

Asian vireillepanosta syytteen nostamiseen on kulunut nyt jo lähes viisi vuotta.

Nyt rikoksesta epäillyt siirrettiin jo tuolloin sivuun tehtävistään. Asian vireillepanosta syytteen nostamiseen on kulunut pitkä aika eli nyt jo lähes viisi vuotta.

Svenska Ylen mukaan sen paremmin syyttäjä kuin Helsingin poliisi eivät vielä kerro, miten lahjuksia on maksettu ja millaisista summista on kyse. Koska kyse on syyttäjän mukaan vakavasta rikoksesta, summan tai lahjuksina saatujen etujen täytyy olla merkittäviä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.