null Patriarkka Bartolomeos rohkaisee nuoria planeetan eheyden vartijoiksi: ”Nuoruuden innolla, ilmastokriisiin vastaamisen kiireellisyydellä ja Jumalan käskyillä on erottamaton yhteys”

Ortodoksisen maailman hengellinen johtaja Patriarkka Bartolomeos on esiintymisissään pitänyt esillä ympäristö- ja ilmastokysymyksiä. Maanantaina hän tutustui luontokeskus Haltiaan Nuuksiossa.

Ortodoksisen maailman hengellinen johtaja Patriarkka Bartolomeos on esiintymisissään pitänyt esillä ympäristö- ja ilmastokysymyksiä. Maanantaina hän tutustui luontokeskus Haltiaan Nuuksiossa.

Hengellisyys

Patriarkka Bartolomeos rohkaisee nuoria planeetan eheyden vartijoiksi: ”Nuoruuden innolla, ilmastokriisiin vastaamisen kiireellisyydellä ja Jumalan käskyillä on erottamaton yhteys”

Konstantinopolin patriarkka Bartolomeos katsoo luontoa hengellisestä näkökulmasta. Silloin jokainen kasvi, eläin ja mikro-organismi on osa syvää mysteeriä.

Suomessa vierailevan Konstantinopolin patriarkka Bartolomeoksen tiiviiseen ohjelmaan oli mahdutettu myös tilaisuus, jossa hän pääsi puhumaan itselleen tärkeistä ympäristöteemoista. Vihreäksi patriarkaksi kutsuttu Bartolomeos oli pääpuhujana Nuuksion luontokeskus Haltiassa järjestetyssä Nuorten planeetta -seminaarissa maanantaina 11. syyskuuta.

Bartolomeos kutsui nuoria planeetan terveyden ja eheyden tuleviksi vartijoiksi. 82-vuotias patriarkka totesi, että nykypäivän ympäristöhaasteet ovat ennennäkemättömiä ja että hänen oma sukupolvensa on vastuussa planeetalle aiheuttamastaan vahingosta. Hän kertoi kuitenkin luottavansa nuorten kykyyn tehdä muutos.

– Juuri nuoret sukupolvet ovat historiassa usein johtaneet muutosta. Olipa kyse kansalaisoikeustaisteluista tai tasa-arvosta ja inklusiivisuudesta, on taustalla vaikuttanut aina nuoruuden henki, joka on puhaltanut perustavanlaatuiset ja vallankumoukselliset muutokset liekkiin, patriarkka sanoi.

Hänen mukaansa nuoruuden innolla, ilmastokriisiin vastaamisen kiireellisyydellä ja Jumalan käskyillä on erottamaton yhteys, ja se saa hänet toiveikkaaksi.

Olen aina kunnioittanut luomakuntaa paikkana, jossa voin kohdata ja kokea yhteyttä Luojaan.

Bartolomeoksen oma rakkaus luontoon syttyi jo poikana hänen kotisaarellaan Imbrosissa Turkin edustalla. Jo silloin hän myös alkoi nähdä luonnon hengellisestä näkökulmasta. Kun hän kulki paikallisen papin mukana kotisaarensa syrjäisissä kappeleissa, hän oppi yhdistämään vuorten kauneuden jumalanpalveluksen kauneuteen.

 – Olen aina kunnioittanut luomakuntaa paikkana, jossa voin kohdata ja kokea yhteyttä Luojaan. Luonto on kirja, joka seisoo edessämme avoimena, valmiina meille lukea ja oppia. Jokainen kasvi, eläin ja mikro-organismi kertoo ainutlaatuisen tarinan, raottaa osaltaan syvää mysteeriä ja suhtautuu toisiin ällistyttävällä harmonialla. Sama tarina ja mysteeri on tavattavissa myös galakseista, joissa lukemattomat tähdet kuvaavat samaa mystistä kauneutta ja matemaattisia suhteita.

Korkeasta iästään huolimatta Bartolomeos pyrkii edelleen vaeltamaan luonnossa.

– Kun kalenterini näyttää täyttyvän kirkon hallinnosta, jumalanpalveluksista ja palvelutehtävistä, rakastan kävelyä luonnonpuistoissa ja -suojelualueilla, niin niityillä kuin metsissäkin.

– Nuo hetket ovat niitä, joista ammennan inspiraatiota monimutkaisiin velvollisuuksiini ja samalla vetäydyn hetkeksi hiljaisuuteen vaativista vastuistani.

Patriarkka Bartolomeos tapasi puheensa jälkeen Nuorten planeetta -seminaarin nuoria osallistujia.

Patriarkka Bartolomeos tapasi puheensa jälkeen Nuorten planeetta -seminaarin nuoria osallistujia.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti on kirkkojen piirissä tunnettu ekologisen keskustelun herättäjänä. Uraauurtava työ alkoi jo silloin, kun Bartolomeos työskenteli edeltäjänsä, patriarkka Demetrioksen apulaisena. Vuonna 1989 esimerkiksi julistettiin ortodoksisen kirkkovuoden ensimmäinen päivä eli 1. syyskuuta Luomakunnan päiväksi.

Puiden kuiskinnassa, merten avaruudessa ja lapsen silmissä näemme heijastuksen jumalallisesta.

Bartolomeos korosti, että ympäristönsuojelu ja huoli maapallon tulevaisuudesta eivät hänellä kumpua taloudellisista tai poliittisista näkökohdista, eikä kyse ole myöskään siitä, että kirkko tekisi PR:ää tai seuraisi muotia.

– Kyse on kristillisestä vakaumuksestani ja uskostani Jumalaan, joka on luonut kaikki asiat, niin näkyvät kuin näkymättömätkin, hän sanoi.

– Olemme kaikki osa jotain paljon itseämme suurempaa. Puiden kuiskinnassa, merten avaruudessa ja lapsen silmissä näemme heijastuksen jumalallisesta. Jumalan läsnäolo opettaa meille rakkauden, huolenpidon ja luomakunnan kunnioituksen arvoja. Palvelemalla Jumalaa Luojana kunnioitamme maata hänen luomakuntanaan.

Nuoria runsaslukuisemmin vihreän patriarkan kuulijoissa oli ortodoksipappeja, sillä tilaisuus oli samalla heidän koulutuspäivänsä. Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartolomeoksen vierailu juhlistaa Suomen ortodoksisen kirkon satavuotista autonomiaa. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Paavi Franciscus: Luonto on joutunut ihmisen orjaksi – muutos alkaa mielestä, sanoo teologi Pauliina Kainulainen

Hyvä elämä Ajankohtaista

Paavi Franciscus julkaisi kehotuskirjeen, joka vaatii marraskuun lopussa kokoontuvalta YK:n ilmastokokoukselta nopeita ja radikaaleja toimia. Teologi Pauliina Kainulainen kiinnittää huomiota ekologisen siirtymän sisäiseen puoleen.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.