null Patriarkka Kirill: ”Ydinaseemme luotiin Jumalan kaitselmuksen ansiosta”

Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, Moskova patriarkka Kirill osallistui joulukuussa 2022 puolustusministeriön kokoukseen.

Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, Moskova patriarkka Kirill osallistui joulukuussa 2022 puolustusministeriön kokoukseen.

Ajankohtaista

Patriarkka Kirill: ”Ydinaseemme luotiin Jumalan kaitselmuksen ansiosta”

Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan, patriarkka Kirillin mukaan Neuvostoliiton tiedemiehet loivat ydinaseita vuonna 1833 kuolleen Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen suojeluksessa.

Yksi Venäjän ortodoksisen kirkon tärkeimpiä pyhiä ja itse Jumala ovat patriarkka Kirillin mukaan antaneet siunauksensa sille, että Venäjä on ydinasemahti. Kirill sanoo ydinaseiden pelastaneen Venäjän, maan, jolla on jumalallinen tehtävä.

– Tiedemiehet loivat aseita Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen suojeluksessa, koska Jumalan sanoin kuvaamattoman kaitselmuksen ansiosta nämä aseet luotiin Sarovin luostarissa, Kirill sanoi.

Asiasta ovat kertoneet muun muassa The Moscow Times, Latviassa toimiva venäjänkielinen uutissivusto Meduza ja Suomessa Iltalehti.

Kirill nimitti keskiviikkona Venäjän ydinkeskusta johtavan fyysikko Radi Ilkajevin Sergei Radonežilaisen ritarikunnan ritariksi. Ydinkeskus sijaitsee Sarovin kaupungissa, joka oli Neuvostoliiton aikana ulkopuolisilta tiukasti suljettu, jopa kartoista poistettu kaupunki. Siellä kehitettiin Neuvostoliiton ensimmäiset ydinaseet 1940-luvulla.

Tätä ennen kaupunki oli ortodoksisen kirkon tärkeä keskus ja se sai nimensäkin Sarovin luostarin mukaan. Luostarissa asui vuosina 1778–1833 pyhittäjä Serafim Sarovilainen, jota on niin Venäjällä kuin muuallakin ortodoksisessa maailmassa laajasti arvostettu pyhä.

Kun kommunistit nousivat valtaan Venäjän vallankumouksessa, he aloittivat uskonvainot. Vuonna 1926 he ottivat haltuunsa Sarovin luostarin. Luostarista tehtiin ensin NKVD:n vankila ja sitten asetehdas. Toisen maailmansodan aikana entisen luostarin alueella kehitettiin Katjusa-raketinheittimiä. Sitten luostari räjäytettiin.

Serafimin pyhäinjäännökset katsosivat ja löydettiin uudelleen vasta vuonna 1991 Pietarista, Uskonnon ja ateismin museosta. Nyt kaupungissa on jälleen kirkko, patriarkka Kirillin pyhittämä.

Kaikki tämä ortodoksisen kirkon ja Venäjän traaginen historia on patriarkka Kirillillä tiedossa. Tästä huolimatta hän sanoi Ilkajevin kunnianosoituksen luovutustilaisuudessa, että nimenomaan Serafim Sarovilainen antaa suojeluksensa ydinaseiden kehittämiselle.

Kirill kehui puheessaan Ilkajevia erinomaiseksi venäläiseksi tiedemieheksi, joka kulkee ydinkeskuksen perustajan Igor Kurtšatovin jalanjäljissä. Kurtšatov nimitettiin Neuvostoliiton ydinaseohjelman johtajaksi vuonna 1943. Vuonna 1949 Neuvostoliitto räjäytti ensimmäisen atomipomminsa. Nyt Venäjällä on noin 4 500 ydinkärkeä.

– Ilman Kurtšatovin ja hänen kollegoidensa työtä on vaikea sanoa, olisiko maatamme enää olemassa, patriarkka Kirill sanoi.

Hänen mukaansa ydinaseet ovat taanneet sen, että Venäjä on säilynyt itsenäisenä ja vapaana. Sen vuoksi aseiden kehittäjiä pitää ylistää ja säilyttää heidän muistonsa venäläisten sydämissä ja mielissä.

Venäjän ydinasejoukoilla on nykyään oma suojeluspyhimys, nimenomaan vuosina 1754–1833 elänyt Serafim Sarovilainen. Pyhittäjä Serafimin sanomista ajatuksista kuuluisin on: ”Hanki sielun rauha, niin tuhannet ympärilläsi pelastuvat.” Venäjän ortodoksisen kirkon nykyinen patriarkka hakee sielunrauhan sijaa pelastusta ydinaseista.

Putinin hengellinen neuvonantaja nimitettiin piispaksi Krimille

Venäjän ortodoksinen kirkko on nimittänyt presidentti Vladimir Putinin hengellisenä neuvonantajana pidetyn Tihon Ševkunovin piispaksi Krimille. Hänestä tulee Simferopolin ja Krimin piispa. Asiasta kertoo The Religion News Service verkkosivuillaan.

Metropoliitta Tihon on tukenut Putinia monissa tilanteissa. Kun palkkasotilasarmeija Wagnerin joukot etenivät kohti Moskovaa, hän kehotti venäläisiä asettumaan Putinin tueksi, jotta maa ei joutuisi sisäiseen hajaannukseen.

Tihonin mukaan kansan pitää tukea henkilöä, jonka Jumala on asettanut hallitsemaan Venäjää. Historian aikana tällä hallitsijalla on ollut erilaisia arvonimiä suuriruhtinaasta tsaariin ja keisariin, mutta nyt presidentti Putin kantaa tuota taakkaa ja ristiä vastuullisesti.

Vastineeksi tästä tuesta piispa Tihonin johtamat hankkeet ovat saaneet Venäjän valtiolta ja valtionomistamilta yrityksiltä vuodesta 2015 rahaa noin 332 miljoonan dollarin edestä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.