null ”Patriarkka Kirillin puheet kuulostavat Pietarin trollitehtaan tuotoksilta”, tietokirjailija Jessikka Aro sanoo

Patriarkka Kirill johti liturgiaa Venäjän armeijan pääkatedraalissa Moskovassa 26. toukokuuta 2024. Hän tukee uskonnollisella propagandalla Venäjän sotaa Ukrainassa. Kuva: Igor Palkin / AFP/ Lehtikuva

Patriarkka Kirill johti liturgiaa Venäjän armeijan pääkatedraalissa Moskovassa 26. toukokuuta 2024. Hän tukee uskonnollisella propagandalla Venäjän sotaa Ukrainassa. Kuva: Igor Palkin / AFP/ Lehtikuva

Ajankohtaista

”Patriarkka Kirillin puheet kuulostavat Pietarin trollitehtaan tuotoksilta”, tietokirjailija Jessikka Aro sanoo

Jessikka Aron kirjassa esitellään Venäjän hybridisodan välineitä. Yksi niistä on henkilö, Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill, uskonsodan propagandisti.

Venäjä ei ainoastaan uhkaa länttä kolmannella maailmansodalla, vaan se on jo käynnistänyt sen. Näin väittää tietokirjailija Jessikka Aro kirjassaan Putinin maailmansota – Venäjän salaiset operaatiot lännen tuhoamiseksi (Johnny Kniga 2024).

Venäjän puolustusministerinä pitkään toiminut Sergei Shoigu on sanoittanut hybridisodan näin: ”Massamedia on ase. Informaatio on ase.” Samoin aseita ovat esimerkiksi sabotaasit, kyberiskut, tietomurrot, sosiaalisen median operaatiot, vaaleihin vaikuttaminen trolleilla ja disinformaatiolla, sekä oikean että vasemman laidan ääriliikkeiden ja  tukeminen ja hajaannuksen lietsonta länsimaissa.

Eniten keskustelua on herättänyt Aron kirjassaan esittämä näkemys siitä, että vuoden 2010 Smolenskin lento-onnettomuus olisi ollut Venäjän attentaatti. Onnettomuudessa kuolivat kaikki koneessa olleet 96 puolalaista, mukana presidentti Lech Kaczyński.

Aroa on arvosteltu kritiikittömästä suhtautumisesta teoriaan, jota konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on hyödyntänyt Puolan polarisoituneessa sisäpolitiikassa. Hyvä kysymys onkin, olisiko Vladimir Putin tuossa vaiheessa todella ottanut riskin, joka olisi voinut käynnistää sodan Naton kanssa. Toisaalta Venäjän nopea ”tutkinta”, jossa syylliseksi löydettiin harvinaisen nopeasti puolalaiset lentäjät, ja se, että koneen musta laatikko on visusti Venäjällä, herättävät kysymyksiä. Niihin ei ehkä koskaan saada lopullisia vastauksia.

Aiemmasta kirjastaan Putinin trollit mainetta kerännyt ja Bonnier-palkinnon journalistina saanut Aro käsittelee tuoreessa kirjassaan paljon myös asioita, joiden todenperäisyyttä ei ole kyseenalaistettu. Hän tuo esiin Venäjän mediavaikuttamisen Saksassa ja sen, miten Venäjä perusti trollitehtaan Ghanaan vaikuttaakseen Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan.

Kun Viro halusi 2007 siirtää miehityksestä muistuttaneen Pronssisoturi-patsaan Tallinnan keskustasta sotilashautausmaalle, Venäjä käynnisti laajan kyberiskun. Se oli esinäytös sille, mitä tuleman pitää. Kirjassa haastatellaan muun muassa Viron presidenttinä toiminutta Toomas Hendrik IIvestä ja maan tiedustelun entistä johtajaa, kansanedustaja Eerik-Niles Krossia. Heidän kokemuksiaan kannattaa kuunnella.

Patriarkka Kirill nauttii olostaan vallan ytimessä. Kuvassa hän keskustelee Venäjän varapääministeri Dmitri Tshernishenkon kanssa Punaisella torilla järjestetyssä konsertissa. Kuva: Mikhail Tereshchenko / TASS / SipaUSA / Lehtikuva

Patriarkka Kirill nauttii olostaan vallan ytimessä. Kuvassa hän keskustelee Venäjän varapääministeri Dmitri Tshernishenkon kanssa Punaisella torilla järjestetyssä konsertissa. Kuva: Mikhail Tereshchenko / TASS / SipaUSA / Lehtikuva

Kirill hyödyntää ihmisten luottamusta hengelliseen johtajaan

Kaikkien näiden operaatioiden rinnalla kirjassa esitellään yksi henkilö, Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill. Hän on Venäjän hengellinen ase, joka lupaa taistelussa kaatuville venäläisille sotilaille taivaspaikan, tukee Putinin historiantulkintaa ja on Jessikka Aron mukaan yksi maailman vaarallisimmista uskonjohtajista.

Kirjassaan Aro esittelee Putinin ja Kirillin yhteydet alkaen siitä, kun Kirillin isä kastoi Putinin. Putinin tapaan myös Kirill palveli KGB:tä, joka rekrytoi pappismiehen koodinimellä Mihailov. Nimi mukaili tiettävästi Kirillin isän nimeä. Kirill on 50-vuotisella urallaan kohonnut kirkkonsa johtajaksi ja samalla kerännyt valtavan omaisuuden. Häntä varten on rakennettu muun muassa 300 miljoonan euron luksusasunto Pietarin lähelle Puškiniin.

Patriarkka on hengellinen johtaja, jollaiseen monilla ihmisillä on sisäsyntyinen tarve luottaa.

Kirkko ja kaupunki kysyi Arolta sähköpostilla, miksi hän nosti Kirillin kirjassan näin vahvasti esiin. Aron mukaan syy on se, että patriarkka on yksi Kremlin erityisen epäeettisistä keinoista taistella oman politiikkansa puolesta.

– Patriarkka on näennäisesti hengellinen johtaja, esipaimen, jollaiseen monilla ihmisillä on sisäsyntyinen tarve luottaa ja muodostaa hengellinen side. Kremlin trollina toimiva patriarkka hyväksikäyttää tätä erityistä yhteyttä seurakuntalaisiin ukrainalaisten kansanmurhan oikeuttamiseen. Halusin tietokirjassani avata juuri tätä psykologisen vaikuttamisen ja informaatiosodankäynnin mekanismia, koska kaikki eivät tiedä, miten pitkäaikaista, järjestelmällistä ja laaja-alaista tämä on, Aro sanoo.

Jessikka Aron mukaan patriarkka Kirill radikalisoitui täysin viimeistään keväällä 2022. Kuva: Nelli Kivinen

Jessikka Aron mukaan patriarkka Kirill radikalisoitui täysin viimeistään keväällä 2022. Kuva: Nelli Kivinen

Aron mukaan Kirill on toiminut Ukrainaa vastaan hyvin pitkään, jo aikana ennen Krimin valtaamista. Tästä löytyy kirjasta useita esimerkkejä.

– Ukrainalaisten maanpuolustajien jo vuosia sitten tekemät paljastukset osoittavat, että aivan Kirillin lähipiiristä käsin on lietsottu ja tuettu esimerkiksi Donbassissa Ukrainaa vastaan taistelleita uskonsotureita hyvinkin konkreettisesti jo hyvin varhaisessa vaiheessa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan, Aro kertoo.

Kirillin toimintaa voi verrata jihadismiin

Kirillin alaiset kirkot ovat toimineet käytännön turvasatamina Ukrainan-vastaisille sabotööreille. Niistä käsin on levitetty vihapuhetta ja propagandasaarnoja, joiden tarkoituksena on ollut oikeuttaa sotaa Ukrainaa vastaan.

– Viimeistään keväällä 2022 Kirill radikalisoitui täysin. Monet hänen saarnansa kuulostavat Pietarin trollitehtaan tuotoksilta, ja niitähän ne laajasti katsottuna ovatkin, Jessikka Aro sanoo.

Onko kyse vain Kirillistä henkilönä vai laajemmin Venäjän ortodoksisesta kirkosta? Onko se tässä antanut pirulle pikkusormen tai enemmänkin?

– Kyse on molemmista. Eräs ansioitunut venäläinen tutkiva toimittaja on rinnastanut Venäjän ortodoksikirkon ja Kirillin toiminnan jihadistien pyhään sotaan. Jihadisteillahan tavoite on uskonnon keinoin tehdä politiikkaa ja perustaa ääri-islamiin perustuvia kalifaatteja. Katsoisin, että patriarkka Kirillin johtamana venäläinen ortodoksiusko on vaarassa radikalisoitua samansuuntaisesti, Aro vastaa.

Vladimir Putinin ystäviin lukeutuu myös yhdysvaltalainen näyttelijä Steven Seagal, joka sai vuonna 2016 Venäjän kansalaisuuden. Kuvassa he keskustelevat toisen maailmansodan veteraanin Ibragim-Pasha Sadykovin kanssa Kremlissä. Kuva: Alexander Kazakov / TASS / SipaUSA / Lehtikuva

Vladimir Putinin ystäviin lukeutuu myös yhdysvaltalainen näyttelijä Steven Seagal, joka sai vuonna 2016 Venäjän kansalaisuuden. Kuvassa he keskustelevat toisen maailmansodan veteraanin Ibragim-Pasha Sadykovin kanssa Kremlissä. Kuva: Alexander Kazakov / TASS / SipaUSA / Lehtikuva

Ymmärretäänkö lännessä riittävästi tämän hybridisodan hengellistä ulottuvuutta? Euroopan Unioni ei esimerkiksi ole asettanut pakotteita Kirillille, vaikka hän selvästi kuuluu Putinin lähipiiriin?

– Minun mielestäni tämä näyttää menneen Euroopan unionissa aivan liian pienellä huomiolla. Ukrainassahan Kirill on etsintäkuulutettu, koska hänen katsotaan syyllistyneen sotarikoksiin yhdessä hyökkäyssotaa ja kansanmurhaa toteuttavan Kremlin kanssa.

Entä uskooko Kirill todellakin ”pyhän Venäjän” rooliin voimana, joka estää maailmaa tuhoutumasta? Tätä Aro ei usko, sillä hänen mukaansa patriarkka on älykäs ihminen.

– Hän ymmärtää, että hän saa muhkean palkkansa tämän soopan suoltamisesta. Sitä olen miettinyt, että käyttääkö hän tekoälyä vihasaarnojensa kirjoittamiseen, koska noin muuten sen täytyy olla todella puuduttavaa touhua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.