null Pelipöytäpuhetta-podcast: Huumori on oivallinen keino osoittaa ihmisen tolkuton pöljyys

Hyvä elämä

Pelipöytäpuhetta-podcast: Huumori on oivallinen keino osoittaa ihmisen tolkuton pöljyys

"Minun Jumalani on humoristinen kaveri", sanoo näyttelijä Ilkka Heiskanen, joka pohtii Pelipöytäpuhetta-podcastin kolmannessa osassa huumorin ulottuvuuksia.

– En lähtisi tekemään huumoria ihmisten ahdingosta tai hädänalaisuudesta. Yhteiskunnan epäkohdista sen sijaan voi vitsailla. Huumori on oivallinen keino osoittaa ihmisten tolkutonta välinpitämättömyyttä ja pöljyyttä, Ilkka Heiskanen pohtii. Mutapainin ystävät -viihdeohjelmasta 1980-luvulla julkisuuteen ponnahtaneen näyttelijän on pitänyt vuosien varrella kiireisenä muun muassa yli 40 televisiosarjaa ja liki 50 elokuva­roolia.

Heiskaseen uppoavat tilannekomiikka ja lämmin lapsellisuus. Näitä löytyy erityisesti hänen ihailemaltaan Charles Chaplinilta. Mykän elokuvan mestarilla oli myös kyky nauraa itselleen, joka on Heiskasen mielestä ensiarvoisen tärkeä ominaisuus. Hän kokee itselleen nauramisen tulleen helpommaksi, kun ikää on kertynyt.

– Kaltaiselleni keekoilijalle on terveellistä asua seitsemännessä kerroksessa. Joka kerta, kun sieltä lähden, joudun kohtaamaan kirkkaiden valojen loisteessa itseni hissin peilissä. Sitä kuvittelee kotoa lähtiessään olevansa lihaksikas, kaksimetrinen ensirakastaja, varsinainen valloittaja. Kun kuvajaisesta katsookin elämän tuulikaapissa hortoileva, jokseenkin kuivunut suolatikun ja heinäsirkan risteytys, palautuu aika nopeasti arkitodellisuuteen, Heiskanen sanoo nauraen.

Kaikilla meillä on oma elämämme ylä- ja alamäkineen, mutta yhteistä meille on huumori.

Heiskasta viehättävät ja huvittavat ihmiset erilaisine rakastettavine olemuksineen. Mutta hänen huvittuneisuutensa on aina vailla kyykyttämistä, sillä hän tahtoo olla heikomman ja pienemmän puolella.

Heiskanen on vuosien saatossa kirjoittanut itselleen keikkaohjelmistoa ja sketsejä. Huumoria viljelevä tarvitsee terävät hoksottimet ja verbaalista lahjakkuutta sekä tilanne- ja tyylitajua. Näitä löytyy Heiskaselta, jolla ystävän mukaan ”alaleuka käy kuin Singerin poljin”.

Heiskanen on kiertänyt ympäri maata muun muassa esittäen Veikko Huovisen Lyhyet erikoiset -novellikokoelman pohjalta dramatisoimiaan monologeja. Hän on huomannut, että suomalaiset ovat varsin hienotunteisia huumorissaan. Ja yllättävää kyllä, jokseenkin samat asiat naurattavat sekä Lapin perukoilla että Vantaan seudulla.

– Kaikilla meillä on oma elämämme ylä- ja alamäkineen, mutta yhteistä meille on huumori. On virkistävää ja voimaannuttavaa, kun saa nauraa. Huumorin pitäisi olla yhtä virvoittavaa kuin vanhan tulikivenkatkuisen pappismiehen väkevä saarna!

Hauskuutta Heiskanen löytää monista yllättävistäkin asioista ja paikoista. Hänen käsityksensä mukaan myös Jumala on humoristinen mies, ja nauraa voi sekä kirkossa että kirkolle.

– Huovinen maalailee lyhytnovellissaan, että Jumala on sata metriä pitkä mies, jolla on riukuvarsisaappaat ja joka istuu kirjoituspöydän takana piippua poltellen. Juuri junan alle jääneen ja taivaaseen tulleen Leevi Sytkyn kanssa Jumala sopii, että iäisyys aloitetaan kokeilemalla sielunvaellusta. Ja Leevin toiveesta päätetään aloittaa tämä vaellus variksesta.

– Toisin sanoen minun Jumalani on ymmärtäväinen, rakastava, suvaitseva ja humoristinen kaveri. Hänellä on pitkä pitopöytä ja siihen mahtuvat kaikki.


Kuuntele aihetta koskeva Pelipöytäpuhetta-jakso tästä:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.