null Piispat kannustavat suomalaisia tutustumaan muiden uskontojen edustajiin

Helsingissä järjestettiin YK:n päivänä vuonna 2019 Uskontojen yhteinen rauhankävely.

Helsingissä järjestettiin YK:n päivänä vuonna 2019 Uskontojen yhteinen rauhankävely.

Ajankohtaista

Piispat kannustavat suomalaisia tutustumaan muiden uskontojen edustajiin

Ihmisiä kannustetaan olemaan vieraanvaraisia, kuuntelemaan ja kertomaan myös omasta uskonnostaan. 

Piispat kannustavat sekä seurakuntia että yksittäisiä ihmisiä tutustumaan muihin uskontoihin. Näin linjataan Suuntaviivoja uskontojen kohtaamiseen -asiakirjassa, joka hyväksyttiin piispainkokouksessa 9. syyskuuta. Asiakirja julkaistaan kuluvan syksyn aikana.

Mihin tällaista asiakirjaa tarvitaan? Eivätkö ihmiset osaa muuten kohdata toisiaan, Kirkon lähetystyön keskuksen vs. johtaja Elina Hellqvist?

– Tarkoitus on rohkaista tutustumaan lähipiirissä oleviin ihmisiin, vaikka naapureihin ja työkavereihin, jotka edustavat eri uskontoja ja rohkaista puhumaan uskonnosta silloin kun asia tulee luontevasti esiin. Tämä on myös kannustukseksi seurakunnille, jotta yhteisöinä oltaisiin tekemisissä toisten uskonnollisten yhteisöjen kanssa. On vielä paljon suomalaisia, joiden tuttavapiiriin ei kuulu yhtään toisten uskontojen edustajia.

Jos vain lukee kirjoista tai netistä toisista uskonnoista, ollaan vielä aika kaukana yksittäisen ihmisen elämästä ja elämänkysymyksistä.

Kuinka yksityiskohtaisia neuvoja piispojen hyväksymä ohjeistus sisältää?

– Asiakirjassa on enemmän yhteisiä periaatteita, mutta myös konkreettista neuvoja. Esimerkiksi sellaisia, että jos saa kutsun toisen uskonnon tilaisuuteen, kristitty voi vieraana osallistua siihen.

– Ennen kaikkea kannustetaan kuitenkin tutustumaan ihmisiin. Jos vain lukee kirjoista tai netistä toisista uskonnoista, ollaan vielä aika kaukana yksittäisen ihmisen elämästä ja elämänkysymyksistä. Eihän vaikka Katekismusta lukemalla saa nykypäivän suomalaisen kristityn elämästäkään täyttä kuvaa. 

Ihmiset ovat kohdanneet muista uskonnoista olevia jo kauan. Miksi vasta nyt tehtiin tällainen ohjeistus? Onko tämä todella ensimmäinen?

– Vuonna 2013 ilmestyi Kohti pyhää, ohjeistus uskontojen kohtaamiseen kirkollisissa toimituksissa. Se käsittelee konkreettisesti elämänkaaren vaiheita, puhutaan kasteesta, avioliittoon vihkimisestä ja hautajaisista. Siinä kerrotaan, miten toimia, jos vaikka perheessä on edustettuna useampi uskonto. 

– Uskontojen kohtaamisen asiakirjaa tosiaan valmisteltiin kolme vuotta, prosessit vaativat pohtimista. Järjestäytynyt uskontodialogi ei ole kovin vanha asia, esimerkiksi eri uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumikin on perustettu vasta 2011. Islam ja juutalaisuus ovat olleet Suomessa 1800-luvulta asti, mutta yhteisöt ovat olleet niin pieniä, ettei tavallinen seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen ole välttämättä näihin asioihin törmännyt. 

Mitkä uskonnot ovat asiakirjassa mukana?

– Islam, juutalaisuus ja Aasian suuret uskonnot, buddhalaisuus ja hindulaisuus. Muitakin tietysti on, mutta joistakin piti aloittaa. Yksi iso asia, jota ei käsitellä tässä paperissa, on uskonnottomat maailmankatsomukset. Kaikkia kohtaan kehotetaan olemaan vieraanvaraisia ja käymään dialogia.

Onko siihen ohjetta, miten omasta uskonnosta kannattaisi puhua?

– Siitä on aika paljonkin tekstiä. Avainajatus on, että kristitty edustaa koko elämällään myös omaa uskontoaan. Dialogiin taas kuuluu se, että molemmat saavat puhua omasta uskostaan ja kuunnella, mitä toisella on sanottavanaan.

Asiakirjassa esitetään myös teologisia lähtökohtia uskontoihin tutustumiseen. Mitä ne ovat?

– Jumala on luonut kaikki ihmiset, siitä nousevat jokaisen ihmisen luovuttamaton ihmisarvo ja ihmisoikeudet. Asiakirjassa puhutaan myös Jeesuksen merkityksestä ja ainutlaatuisuudesta sekä luterilaisen teologian erityispiirteistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.