null Vantaalla voi suorittaa aikuisrippikoulun yhden viikonlopun aikana ja saada vastauksen siihen, mikä uskossa askarruttaa

– Aikuisrippikoulussa voidaan keskittyä juuri niihin asioihin, jotka kiinnostavat rippikoulun kävijää, sanoo pappi Terhi Viljanen.

– Aikuisrippikoulussa voidaan keskittyä juuri niihin asioihin, jotka kiinnostavat rippikoulun kävijää, sanoo pappi Terhi Viljanen.

Ajankohtaista

Vantaalla voi suorittaa aikuisrippikoulun yhden viikonlopun aikana ja saada vastauksen siihen, mikä uskossa askarruttaa

Aikuisten ripariviikonloppu Tikkurilan kirkossa alkaa perjantai-iltana ja päättyy sunnuntaina päätösjuhlaan ja kakkukahveihin.

Rippikoulu käydään aikuisena usein käytännön syistä. On tulossa kirkkohäät tai on pyydetty ­kummiksi. On myös niitä, jotka pohtivat kirkkoon liittymistä, palaamista tai kirkkokunnan vaihtamista.

Rippikoulun käyminen aikuisena onnistuu helpommin kuin ehkä luulisi. Siinä, missä nuorten rippikoulun ohjeellinen pituus on vähintään 80 tuntia, aikuisrippikoulu on käyty 20 tunnissa.

Aikuisrippikoulun voi suorittaa itselle sopivalla tavalla, papin kanssa keskustellen, netin kautta tai vaikka parissa päivässä aikuisripariviikonloppuna.

Marraskuussa Tikkurilassa järjestettävä aikuisripariviikonloppu alkaa perjantai-iltana 5. marraskuuta yhteisellä tutustumisella. Maksuton aikuisripariviikonloppu huipentuu päätösjuhlaan. Sen jälkeen on tarjolla kakkukahvit, jonne myös riparilaisten läheiset ovat tervetulleita.

Naimisiin aikovan kanssa voidaan selvittää, mitä Raamatussa puhutaan rakkaudesta.

- Terhi Viljanen

Aikuisille opetuksen sisältö ja käsittelytapa räätälöidään yksilöllisesti. Rippikoulun teemat ovat kaikille samat, mutta niitä voi lähestyä eri tavoin ja eri suunnista.

Tikkurilan seurakunnan nuorten aikuisten toiminnasta vastaava pappi Terhi Viljanen kertoo, että aikuisrippikoulussa voidaan keskittyä pohtimaan juuri niitä asioita, joita aikuisriparilainen haluaa miettiä.

– Kummiksi aikovan kanssa voidaan pohtia, minkälainen kummi hän haluaa olla ja mikä on kummin tehtävä. Naimisiin aikovan kanssa voidaan selvittää, mitä Raamatussa puhutaan rakkaudesta, Viljanen kertoo.

Joku haluaa liittyä kirkkoon ja kastattaa lapsensa tulevaisuudessa. Joku toinen on muuttanut muualta Suomeen, ja tahtoo vaihtaa uskontokuntaa ja löytää uskonyhteisön. Kolmas haluaa keskustella vaikkapa samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Sekin sopii.

– Aikuisrippikouluun hakeutuvalla saattaa olla mielessä jokin hengellinen kysymys, johon hän etsii vastausta, toteaa Korson seurakunnan aikuistyön pappi Jani Vanhala.

Mistä asioista evankelis-luterilaisessa kirkossa ajatellaan eri tavalla kuin muualla? Mitä tehdään eri tavalla?

Nämä kysymykset mietityttävät usein eri kirkkokunnasta tulevia. Ja vaikkei mielessä olisi etukäteen mitään kysymystä, sellainen saattaa aktivoitua matkan varrella.

– Aikuisrippikouluun hakeutuvalla saattaa olla mielessä jokin hengellinen kysymys. Sitä voi pohtia yhdessä, sanoo pappi Jani Vanhala.

– Aikuisrippikouluun hakeutuvalla saattaa olla mielessä jokin hengellinen kysymys. Sitä voi pohtia yhdessä, sanoo pappi Jani Vanhala.

Idea aikuisripariviikonlopusta syntyi, kun Vantaalla mietittiin, mikä olisi aikuisille helpoin tapa käydä rippikoulu. Todettiin, että rippikoulu hoituisi kätevästi, jos sen voisi suorittaa yhden viikonlopun aikana. Nyt järjestettävä aikuisripariviikonloppu on toinen laatuaan.

Aikuisripariviikonlopussa on samoja piirteitä kuin nuorten rippileireillä, mutta aikuisten riparilla ei leikitä eikä istuta huoneessa kynttiläpiirissä. Yöksi mennään kotiin. ­Mutta aivan kuten nuorten rippileireillä, aikuisripariviikonloppunakin pidetään aamuhartaus ja iltahartauksia sekä syödään yhdessä. Tarkoituksena on myös keskustella ja tehdä tehtäviä ryhmässä. Kun rippikoulua käydään porukalla, keskusteluissa syntyy useita näkökulmia ja saa vertaistukea.

Edellisen kerran aikuisripariviikonloppuna keskusteltiin yhdessä alttarin eteen nostetuissa nojatuoleissa istuen. Se on jäänyt Terhi Viljaselle mieleen. Hän odottaa myös tulevalta viikonlopulta yhteisen kokemuksen jakamista ja hyviä keskusteluja.

Jani Vanhala on ensimmäistä kertaa mukana aikuisripariviikonlopussa ja liikkeellä oppimisasenteella.

– Haluan kuulla, mikä riparilaisia kiinnostaa ja muokata viikonloppua siihen suuntaan, Vanhala sanoo. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.