Ruuskanen: Vain rakkaus voi parantaa menneisyyden haavat
Itseensä ja tarpeisiinsa on hyvä tutustua suojassa, mutta muilta ei kannata piiloutua lopullisesti.
”Kylän reunalla oli pieni kaunis valkoinen talo. Talon portilla oli kyltti, jossa luki ”Ei”. Eräänä päivänä vieras kulki sen ohi kylään ja palatessaan hän näki, että kyltti oli edelleen paikallaan. Hän oli utelias ja alkoi käydä portilla kerran viikossa nähdäkseen, oliko kyltti edelleen ripustettuna portille.
Eräänä päivänä vieras kuuli kylällä huhun, jonka mukaan eräänä yönä edellisellä viikolla portilla oli hetken lukenut ”Kyllä”. Siitä lähtien vieras kävi talolla myös öisin. Kerran hän oli niin väsynyt, että jäi portin pieleen nukkumaan ja heräsi aamulla siihen, että tuuli heilutti hiljaa kylttiä, jossa luki ”Kyllä”.
Ihminen on saattanut haavoittua ja joutua toistuvasti kaltoin kohdelluksi läheisissä suhteissaan. Tai hän on tuntenut, että hänen rajansa tallotaan ja liian lähelle tunkeudutaan kysymättä. Silloin hän joutuu joskus ripustamaan ei-kyltin omalle rajalleen kuin sanoen ”tässä piirryn minä, tässä kulkevat rajani”.
Ei-kyltin suojissa voi voimistua ja yrittää tehdä itselleen selväksi kuka oikeastaan on ja mitä elämäänsä tarvitsisi. Vasta kun ymmärtää itseään ja historiaansa voi jonain päivänä ripustaa portilleen kyllä-kyltin.
Rakkaus auttaa meitä kasvamaan ihmisiksi, jollaisiksi meidät alun perin tarkoitettiin.
Vaatii uskallusta ja rohkeutta päästää toinen ihminen lähelle. Se tarkoittaa antautumista ja paljastumista.
Kun toinen tulee tarpeeksi lähelle, hän näkee, minkälainen ihminen pohjimmiltaan olen. Hän saa tietää, mitä salaisuuksia ja heikkouksia itsessäni piilee, millaista voimaa ja voimattomuutta.
Kyllä-kylttiin sisältyy riskinotto, mutta se on kuitenkin vähemmän vaarallisempi ratkaisu kuin jäädä lopullisesti vaille yhteyttä toiseen ihmiseen.
Ikävä kyllä ne ihmiset, jotka eniten tarvitsevat rakkautta ja sen korjaavaa voimaa, pitävät joskus tiukimmin ei-kylttiä rajallaan. He ovat usein niin syvästi haavoittuneita kiintymyssuhteissaan ja niitä seuranneissa muissa läheisissä suhteissa, että läheisyys on alkanut tarkoittaa heille uhkaa ja mahdollisuutta tulla uudelleen haavoitetuksi ja hylätyksi.
Lähelle päästäminen ja pääseminen vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä. Jos ei voi ripustaa valtavaa kyllä-kylttiä portilleen, sen voi aluksi asettaa muilta salaa, niin että se näkyy vain itselle. On tärkeää kertoa edes itselle, että on valmis ehkä päästämään jonkun lähelleen. Jo asian tunnistaminen omassa sisäisessä maailmassa on joskus merkittävä askel. Siitä voi lähteä vallankumouksellinen muutos omassa elämässä.
Jos jäämme lopullisesti ei-kyltin taakse, se muuttuu lopulta suojapaikasta vääjäämättä yksinäiseksi ja kylmäksi paikaksi. Jos emme päästä ketään lähelle, meiltä jää tutkimatta se mahdollisuus, että rakkaus saattaisi korjata menneisyyden haavoja. Rakkaus auttaa meitä kasvamaan ihmisiksi, jollaisiksi meidät alun perin tarkoitettiin. Rakkaus ja läheisyys voivat antaa kokemuksen, jota vailla olemme ehkä olleet koko elämämme.
Kirjoittaja on kirkon perheneuvoja, psykoterapeutti ja pappi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Ystävänpäivän taustalta löytyy Valentinus-niminen pyhimys, jonka pääkallo on säilössä Roomassa
HengellisyysPyhän Valentinuksen uskotaan suojelevan rakastavaisia.