null Helsingin seurakunnat peruvat yli 500 hengen tilaisuudet koronan vuoksi – talvisodan muistojuhla perutaan, Linnanmäen kymppisynttärit siirtyvät

Helsingin seurakuntayhtymä on päättänyt perua tai siirtää osan tapahtumista koronavirusepidemian vuoksi.

Helsingin seurakuntayhtymä on päättänyt perua tai siirtää osan tapahtumista koronavirusepidemian vuoksi.

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat peruvat yli 500 hengen tilaisuudet koronan vuoksi – talvisodan muistojuhla perutaan, Linnanmäen kymppisynttärit siirtyvät

Seurakuntayhtymä suosittelee myös yhteisöruokailujen perumista. Yhtymänjohtaja Juha Rintamäen mukaan paikallisesti voi miettiä, voidaanko ruokaa valmistaa ja antaa mukaan.

Helsingin seurakuntayhtymän johtoryhmä piti torstai-iltapäivänä kokouksen, jossa käsiteltiin koronaviruksen seurauksia Helsingin seurakunnissa. Johtoryhmä otti tuoreeltaan huomioon hallituksen määräykset ja suositukset pandemian johdosta.

Koska yksittäiset seurakunnat päättävät toiminnastaan itse, osa johtoryhmän päätöksistä on suosituksia. Päätöksinä ne koskevat suoraan yhtymän järjestämiä tilaisuuksia.

Johtoryhmä päätti, että seurakuntayhtymä ei järjestä yli 500 hengen tilaisuuksia kevään aikana. Näin esimerkiksi helsinkiläisille lapsille suunnatut seurakuntayhtymän järjestämät Linnanmäen 10-synttärit siirretään myöhempään ajankohtaan. Perjantaina 13.3. järjestettäväksi suunniteltu talvisodan muistopäivän tilaisuus Helsingin tuomiokirkossa perutaan.

Seurakuntayhtymä suosittelee, että seurakunnat sen paremmin kuin niiden yhteiset palvelut eivät järjestä ryhmätoimintaa seuraavien kolmen viikon aikana. Leirikeskuksen leirit kannattaisi perua. Seurakuntien järjestämät iltapäiväkerhot voivat kokoontua, mikäli koulut jatkavat toimintaansa. Vierailuja palvelutaloissa ja laitoksissa vältetään.

Hautausmaiden kappeleissa pappien ei pidä pukeutua niissä oleviin alboihin, vaan omaan pantapaitaan tai kaftaaniin. Jumalanpalveluksissa ja hartauksissa toimitaan Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulista tulevien ohjeiden mukaan. Kirkollisia toimituksia eli kasteita, häitä ja hautajaisia voidaan järjestää. Seurakunnat antavat niistä ohjeita.

Seurakuntayhtymän johtajan Juha Rintamäen mukaan ohjeet perustuvat hallituksen linjauksiin ja ovat linjassa myös Kirkkohallituksen tänään antamien ohjeiden kanssa. Niissä seurakuntia kehotetaan luopumaan seurakunnan kaikista kokoontumisista, jotka eivät ole välttämättömiä seurakunnan lakisääteisten tehtävien hoitamisen kannalta.

– Lakisääteisiä ovat jumalanpalvelukset ja toimitukset. Eli ajattelisin ohjeiden olevan linjassa meidän ohjeidemme kanssa, Rintamäki sanoo.

Rintamäki toteaa, että seurakuntien kannattaa nyt itse arvioida, mihin tilaisuuksiin on odotettavissa paljon väkeä ja tehdä päätökset niistä. Lisäksi esimerkiksi pääsiäistapahtuma Via Cruciksen järjestää erillinen yhdistys, joka tekee ratkaisun itsenäisesti.

Paikallisesti kannattaa pohtia, voitaisiinko ruokaa valmistaa ja jakaa mukaan tai ainakin elintarvikekasseja.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi seurakuntien yhteisöruokailut ja Myllypuron elintarvikejakelu joudutaan sulkemaan toistaiseksi. Yhteisöruokailujen peruminen koskee myös Waste & Feast -ravintoloita. Ruoka-avun jatkuvuus on kuitenkin turvattu: ruokatavaroita pakataan valmiiksi nk. akuuttikasseiksi, joita jaetaan 16.3. alkaen. Tietoa ruoka-avun jaon ajoista ja paikoista täältä

Seurakuntien työntekijöitä on ohjeistettu siten, että koronaviruksen ehkäisemiseksi ihmisiä ei kätellä. Seurakuntalaisten ei pidä tulla sairaana messuun.

Seurakunnissa seurataan tilanteen kehittymistä ja päivitetään käytäntöjä THL:n ohjeiden mukaisesti. Seurakunnat korostavat sitä, että niiden työntekijät ovat ihmisten tukenana ja apuna, jos tarvitaan keskusteluapua tai muuta tukea.

Tuomiokirkko on avoinna joka päivä kello 9–18. Sunnuntain 15.3. jumalanpalvelusta voit seurata myös netistä, klikkaa sunnuntaina kello 10 tästä. Myöskään Temppeliaukion kirkko ei suljeta. 

Kampin kappeli on suljettu ainakin sunnuntaihin 5.4. saakka. Työntekijät päivystävät puhelimitse joka päivä välillä 10–18, jos haluat keskustella tai saada palveluohjausta. Yhteystiedot löydät täältä. 

Seurakuntien diakonian päivystyspuhelimet tai päivystävän papin yhteystiedot löytyvät kotiseurakuntasi nettisivuilta. Jos koronavirustilanne ahdistaa tai pelottaa, myös kirkon keskusteluavusta saa tukea.

Lisäys 13.3. kello 15.06: Lisätty tieto Tuomiokirkon ja Temppeliaukion kirkon aukioloajoista.

Juttua päivitetty 14.3. klo 19.30. lisätty tieto ruokajakelun muutoksista, Kampin kappelin sulkemisesta ja Helsingin tuomiokirkon messun striimauksesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.