null Lastenkirkon purkaminen jäi auki Vantaalla – lastenlääkäri toivoi lisätietoa sisäilmaongelmista ennen kirkosta luopumista

Itä-Hakkilan kirkko muutettiin lastenkirkoksi vuonna 2004. Kirkko suunniteltiin lasten kanssa heille toimivaksi.

Itä-Hakkilan kirkko muutettiin lastenkirkoksi vuonna 2004. Kirkko suunniteltiin lasten kanssa heille toimivaksi.

Ajankohtaista

Lastenkirkon purkaminen jäi auki Vantaalla – lastenlääkäri toivoi lisätietoa sisäilmaongelmista ennen kirkosta luopumista

Palautusesityksen tehnyt kirkkovaltuutettu Tiina Tuomela on sisäilma-asioissa aktiivinen lastenlääkäri. Vantaan kirkkovaltuusto haluaa vielä puolueetonta lisätietoa.

Vantaan Itä-Hakkilassa vuodesta 2015 tyhjillään seisseen Pyhän Annan Lastenkirkon kohtalo jäi yhä auki Vantaan yhteisessä kirkkovaltuustossa. Kirkkoneuvosto esitti äänin 5–3 lastenkirkon purkamista. Tiistaina koolla ollut uusi valtuusto päätti yksimielisesti ottaa asiassa vielä aikalisän.

Pyhän Annan lastenkirkon tilanne on ollut vaakalaudalla loppuvuodesta 2013, jolloin työntekijät alkoivat oireilla heikentyneestä sisäilmasta. Kirkon käytöstä luovuttiin vuonna 2015 ensin osittain. Kokonaan käyttökieltoon se asetettiin syksyllä 2015.

Kirkossa on tehty useita mittauksia ja korjauksia vuodesta 2014. Nämä, korjauksen arviolta kahden miljoonan euron hintalappu ja epävarmuus siitä, saadaanko kirkkoa korjausten jälkeenkään kuntoon, olivat perusteena purkuesitykselle.

Kirkkovaltuusto hyväksyi yksimielisesti kokouksessa tehdyn vastaesityksen, jonka mukaan asiassa halutaan vielä kuulla riippumatonta ammattilaista. Vastaesityksen tekijä, kirkkovaltuutettu Tiina Tuomela korostaa sitä, että Pyhän Annan lastenkirkko on erittäin tärkeä käyttäjilleen. Hakunilan seurakunta on vastustanut kirkon purkamista ja sen puolesta on kerätty myös 740 ihmisen vetoomus.

– Tein palautusesityksen, koska mielestäni on hyvä, että puolueeton asiantuntija käy vielä tutkimukset läpi. On tärkeää, että uusi valtuusto, jossa on monia ensikertalaisia, saisi selkeän esittelyn korjausmahdollisuuksista ja hinta-arviosta. Ei ole myöskään arvioitu esimerkiksi yhteistyökumppanien halukkuutta osallistua korjauksiin talkoohengessä. Ennen kuin teemme ison päätöksen lastenkirkosta luopumisesta, halusin vielä kerran faktat pöytään, sanoo Tuomela.

Olet lastenlääkäri ja toiminut aktiivisesti sen puolesta, että sisäilmaongelmat pitää ottaa todesta. Kannattaako lastenkirkon kohdalla ottaa riski, että sen kunnostamiseen laitetaan paljon rahaa eikä siitä sittenkään saada työntekijöille, seurakuntalaisille ja lapsille turvallista tilaa?

– Sisäilmaongelmat tulee aina ottaa todesta. Joskus toki on parempi luopua rakennuksesta kuin laittaa korjauksiin rahaa jatkuvalla syötöllä, vastaa Tuomela.

Tuomela jatkaa, että jos valtuuston lopullinen päätös saatujen selvitysten jälkeen on kirkosta luopuminen, pitää alueen rakentamisen yhteydessä varata hyvät tilat lastenkirkossa olleen toiminnan jatkumiselle. Tätä edellytti myös yhteinen kirkkoneuvosto purkuesitykseen liitetyssä ponnessa.

Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen arvioi, että valtuusto saa asian uudelleen käsiteltäväkseen vielä ennen kesää. Asia riippuu nyt edellytettyjen selvitysten kestosta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.