null Suomalaisten rahalahjoituksilla korjataan kouluja ja tuetaan pakolaisten toimintakeskuksia – Kirkon Ulkomaanapu on kerännyt Ukrainaan yli 11 miljoonaa euroa ja Suomen Lähetysseura 330 000 euroa

Yksi Ukrainan Tšernihivissä sijaitsevista kouluista tuhoutui ohjusiskussa viime maaliskuussa. Kirkon Ulkomaanapu on auttanut paikallisia koulujen jälleenrakentamisessa. Kuva: Antti Yrjönen / Kirkon Ulkomaanapu

Yksi Ukrainan Tšernihivissä sijaitsevista kouluista tuhoutui ohjusiskussa viime maaliskuussa. Kirkon Ulkomaanapu on auttanut paikallisia koulujen jälleenrakentamisessa. Kuva: Antti Yrjönen / Kirkon Ulkomaanapu

Ajankohtaista

Suomalaisten rahalahjoituksilla korjataan kouluja ja tuetaan pakolaisten toimintakeskuksia – Kirkon Ulkomaanapu on kerännyt Ukrainaan yli 11 miljoonaa euroa ja Suomen Lähetysseura 330 000 euroa

Sodasta huolimatta ukrainalaiset yrittävät elää normaalia arkea, kertoo Ukrainassa työskennellyt Kirkon Ulkomaanavun viestintäasiantuntija Ulriikka Myöhänen.

Kirkon Ulkomaanavun (KUA) hätäapukeräys Ukrainaan on tuottanut tähän mennessä yli 11 miljoonaa euroa. Keräykseen ovat osallistuneet seurakunnat, yksityishenkilöt ja yritykset.

KUA on toimittanut yli vuosi sitten alkaneen sodan alusta lähtien hätäapua Ukrainaan. Työt alkoivat Ukrainan ja Unkarin rajaseudulta ja maan länsiosista. Viime kesänä järjestö perusti Kiovaan oman maatoimiston, ja se on hätäavun lisäksi keskittynyt koulutukseen, psykososiaaliseen tukeen ja koulujen jälleenrakentamiseen.

KUA:n viestintäasiantuntija Ulriikka Myöhänen on viettänyt Ukrainassa sodan alettua yhteensä yli kolme kuukautta. Hän palasi äskettäin Suomeen Pohjois-Ukrainassa sijaitsevasta Tšernihivistä, jossa KUA auttaa paikallisia korjaamaan pommituksissa vaurioituneita kouluja.

– Tampereen kokoisessa Tšernihivissä on vaurioitunut tai tuhoutunut useita kouluja. Rakennuksia on korjattu vaihtamalla niihin ikkunoita ja muita osia rikkoutuneiden tilalle. Koulujen pommisuojia on varusteltu, että niissä voi opiskella ilmahälytysten aikana. Lisäksi kouluihin on toimitettu opiskelutarvikkeita ja urheiluvälineitä sekä generaattoreita sähkökatkoja varten, Myöhänen kertoo.

Psykososiaalista tukea on Tšernihivissä kohdistettu sekä opettajille että oppilaille. Opettajat ja koulupsykologit ovat puolestaan saaneet koulutusta siihen, miten kohdata sodan traumatisoimat lapset.

– Olen käynyt kouluissa seuraamassa, miten järjestön työ on tuottanut tulosta. Lapset ovat sodan keskelläkin lapsia, ja he ovat vaikuttaneet yllättävän iloisilta ja reippailta. Pinnan alla saattaa kuitenkin kyteä, sillä joukossa on paljon pakolaisia ja orpoja ja monella on lähisukulaisia rintamalla. Tätä henkistä kuormitusta lapset ovat voineet purkaa esimerkiksi heille järjestetyssä taideterapiassa.

Kirkon Ulkomaanapu on auttanut myös koulujen pommisuojien rakentamisessa ja varustamisessa. Pommisuoja on Ukrainassa edellytyksenä lähiopetuksen jatkamiselle. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanapu on auttanut myös koulujen pommisuojien rakentamisessa ja varustamisessa. Pommisuoja on Ukrainassa edellytyksenä lähiopetuksen jatkamiselle. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

KUA laajentaa operaatiota muualle Ukrainaan

Ulriikka Myöhäsen mukaan korjaustyöt jatkuvat, koska monet koulut ovat yhä kylmillään ja sään armoilla. Opettajille on suunnitteilla kevään mittaan uusia koulutuksia. Lisäksi lapsille aiotaan järjestää viime vuoden tapaan kerhotoimintaa kevään ja kesän aikana.

KUA:n tarkoituksena on laajentaa operaatiota muualle Ukrainaan. Järjestö auttaa jo nyt opetussuunnitelman uudistamisessa Kiovan länsipuolella Zytomyrissä sijaitsevaa koulua, joka tuhoutui ohjusiskussa viime keväänä. Koulun 1200 oppilasta opiskelee tällä hetkellä väistötiloissa. Opetussuunnitelman uudistustyötä aiotaan tehdä Ukrainan muissakin kouluissa, jotta lapset saisivat entistä laadukkaampaa opetusta.

– Sodasta huolimatta ukrainalaiset yrittävät elää normaalia arkea ja suunnitella tulevaisuuttaan. Se antaa ihmisille raskaiden aikojen keskellä toivoa. Sota on myös saanut aikaan sen, että lapsetkin ovat alkaneet enemmän seurata uutisia, ja he ovat hyvin kiinnostuneita omasta maastaan ja kulttuuristaan.

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa edelleen Ukrainaan hätäapua yhteistyössä kumppanijärjestöjensä kanssa. Hätäapu on sisältänyt perustarvikkeita, kuten ruokaa, vaippoja ja lämmikkeitä. Lisäksi on järjestetty lepoon ja oleiluun tarkoitettuja suojatiloja sekä kännykän latauspisteitä. KUA:n keräyksestä saa tietoa järjestön sivuilta.

Suomen Lähetysseura tukee Luterilaisen Maailmanliiton ukrainalaispakolaisille perustamien keskusten toimintaa Puolassa. Kuvassa Katiia Kharytoniuk viisivuotiaan Sofija-tyttärensä kanssa Puolan Bytomissa. Kuva Albin Hillert / Suomen Lähetysseura

Suomen Lähetysseura tukee Luterilaisen Maailmanliiton ukrainalaispakolaisille perustamien keskusten toimintaa Puolassa. Kuvassa Katiia Kharytoniuk viisivuotiaan Sofija-tyttärensä kanssa Puolan Bytomissa. Kuva Albin Hillert / Suomen Lähetysseura

Lähetysseura tukee ukrainalaispakolaisia Puolassa

Suomen Lähetysseuran Ukraina-keräyksen tuotto on ollut 330 000 euroa. Rahoilla tuetaan Luterilaisen Maailmanliiton (LML) toteuttamaa työtä. Se on käyttänyt Lähetysseuran myöntämän tuen pääasiassa Puolassa, jonne merkittävä osa ukrainalaispakolaisista on sijoittunut.

LML käynnisti oman avustusohjelman Puolassa yhteistyössä maassa toimivan luterilaisen kirkon ja sen seurakuntien kanssa. Ohjelmassa on perustettu pakolaisille toimintakeskuksia.

Lähetysseuran humanitaarisen avun asiantuntijan Eija Alajarvan mukaan kuudessa Community center -keskuksessa autettiin viime vuonna yli 70 000 ukrainalaispakolaista, joista useampi tuhat oli vammaisia henkilöitä. Myös keskusten työntekijöinä ja vapaaehtoisina on ollut paljon ukrainalaisia.

– Pakolaisia tuettiin ja neuvottiin muun muassa maahantulomuodollisuuksissa ja asunnon ja työpaikan hakemisessa. He saivat käteisavustuksia perustarpeiden hoitamiseksi. Rahallisella tuella on voitu suojella pakolaisia erilaisilta lieveilmiöiltä, kuten taloudelliselta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Pakolaiset saivat myös psykososiaalista tukea, Alajarva kertoo.

– Suuressa osassa pakolaisperheistä on vain yksi huoltaja, useimmiten nainen, ja siksi tiloissa on järjestetty vertaistukiryhmiä naisille. Siellä on ollut myös ikäihmisten kerhoja ja toimintaa lapsille ja nuorille.

Puolassa ja Ukrainassa on järjestetty myös ruoka- ja tarvikejakeluja apua tarvitseville. Lisäksi LML on korjannut Ukrainassa Lähetysseuran tuella koulun ja varustanut toisen koulun pommisuojalla. Väliaikaisiin suojiin puolestaan on toimitettu materiaaliapua, generaattoreita ja lämmittimiä. Lähetysseura lähetti oman työntekijän tukemaan LML:n ohjelmatyötä Puolassa huhti-elokuussa. 

LML:n ja kirkkojen avustustyö Ukrainassa ja sen naapurimaissa jatkuu edelleen. Lähetysseuran keräyksestä Ukrainan hyväksi saa tietoa järjestön sivuilta.

Myös pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat lahjoittaneet varoja ukrainalaisten auttamiseksi. Esimerkiksi Helsingin seurakunnat myönsivät jo noin vuosi sitten sodan alettua 100 000 euron kriisiapua Kirkon Ulkomaanavun kautta ja 30 000 euroa Suomen Lähetysseuran kautta.

Vantaan yhteinen kirkkoneuvosto päätti helmikuussa 2023 lahjoittaa 20 000 euroa Ukrainaan Suomen Lähetysseuran kautta aiempien lahjoitusten lisäksi. Myös Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti 6. maaliskuuta 60 000 euron lahjoituksesta Kirkon Ulkomaanavun kautta Ukrainaan aiempien lahjoitussummien lisäksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.