Kaikki piispat vetoavat kehitysyhteistyön puolesta – kehitysavun leikkauksista keskustellaan hallitusneuvotteluissa
”Lähimmäisen rakastaminen on meille kaikille annettu tehtävä. Se ei rajoitu vain lähelle, vaan jokaiseen ihmiseen”, sanoo Helsingin piispa Teemu Laajasalo.
Hallitusneuvottelut jatkuvat Säätytalolla Helsingissä. Niissä keskustellaan leikkauksista, joita etenkin perussuomalaisten mielestä pitää tehdä myös kehitysapuun. Asian nosti esiin Jussi Halla-Aho viimeksi tänä aamuna.
Samaan aikaan, kun hallitusneuvotteluja käydään, kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kymmenen piispaa päättivät vedota yhdessä kehitysyhteistyön puolesta Suomen Lähetysseuran ja Kirkon Ulkomaanavun sosiaalisen median kanavissa. Ennen vaaleja julkaistuissa hallitusohjelmatavoitteissaan kirkko esitti kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Arkkipiispa Tapio Luoma muistuttaa puheenvuorossaan, että lähimmäisen huomioon ottaminen kuuluu kristillisen uskon ytimeen yhtä lujasti kuin turvautuminen Jumalaan.
– Jos odotan, että saan kaikki omat asiani kuntoon ennen kuin katson voivani auttaa lähimmäistäni, hän ei saa koskaan apua. Siksi on toimittava nyt – onhan ihmisen hätä kaikkialla samanlainen, vaikka se aiheutuu erilaisista syistä. Kehitysyhteistyöllä on aina ollut keskeinen sija kirkkomme toiminnassa. Se on edelleen vakaa ja tuloksia tuottava mahdollisuus tukea ihmistä, lähimmäistämme, Luoma sanoo omassa kannanotossaan.
– Lähimmäisen rakastaminen on meille kaikille annettu tehtävä. Se ei rajoitu vain lähelle, vaan jokaiseen ihmiseen, jatkaa Helsingin piispa Teemu Laajasalo.
Espoon piispa Kaisamari Hintikka muistuttaa siitä, että ilmastokatastrofi, ruokakriisi ja energiakriisi koskettavat aivan erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ja lisäävät siksi kehitysyhteistyön tarvetta.
– Suomen kehitysyhteistyö tuottaa tutkitusti tuloksia, painottaa Hintikka.
Kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu ja rauhantyö ovat erottamaton osa Suomen ulkopolitiikkaa. Ne tukevat rauhaa ja vakautta. Niihin kannattaa panostaa, lisää Kuopion piispa Jari Jolkkonen. Sen, että demokratia on nyt globaalisti uhan alla nostaa esiin myös Turun piispa Mari Leppänen.
Muut kehitysyhteistyölle tukensa osoittavat piispat ovat Lapuan piispa Matti Salomäki, Oulun piispa Jukka Keskitalo, Tampereen piispa Matti Repo, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ja Porvoon piispa Bo-Göran Åstrand.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Kyllä tämä luo haasteita diakoniatyölle”, sanoo uuteen hallitusohjelmaan tutustunut kansliapäällikkö Pekka Huokuna – kolme kirkon tavoitetta toteutui osittain
AjankohtaistaKansliapäällikkö Pekka Huokunan mukaan on syytä huolestua heikoimmassa asemassa olevien tilanteesta.