Suomessa on tänä vuonna autettu enemmän prostituutioon pakotettuja kuin koskaan aikaisemmin
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä olevien määrä on nousussa.
Suomessa on tänä vuonna otettu ihmiskaupan auttamisjärjestelmään ennätysmäärä sellaisia ihmiskaupan uhreja, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi.
Useimmiten seksuaalisella hyväksikäytöllä ihmiskaupan yhteydessä tarkoitetaan prostituutioon pakottamista, mutta kyseessä voi olla myös seksiorjuutta tai seksiteollisuuteen liittyvää hyväksikäyttöä. Ensimmäistä kertaa Suomessa on ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä enemmän seksuaalisen hyväksikäytön uhreja kuin työvoiman hyväksikäytön uhreja.
Auttamisjärjestelmään on tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä otettu 76 uutta asiakasta. Heistä seksuaalista hyväksikäyttöä on kokenut 29 ihmistä, joista 12 on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä myös Suomessa. Muut ovat kokeneet sitä esimerkiksi jossakin toisessa EU-maassa, mutta hakeutuneet avun piiriin vasta Suomessa.
Tiedot käyvät ilmi ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän puolivuotiskatsauksesta.
Määrä ei ole vielä valtavan suuri, mutta kasvussa, sillä viime vuonna Suomessa tunnistettiin kahdeksan seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhria ja vuonna 2016 neljä. Viranomaisten tietoon tuleva ihmiskauppa Suomessa on ylipäätään kasvussa. Ihmiskaupan auttamisjärjestelmän piirissä asiakkaita on tällä hetkellä 299. Lisäksi auttamisjärjestön piirissä on myös 80 autettavien alaikäistä lasta.
Ilmiö tunnistetaan entistä paremmin
Suomi on saanut palautetta Euroopan Neuvoston ihmiskaupan vastaisen toiminnan asiantuntijoilta siitä, ettei täällä tunnisteta seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää ihmiskauppaa tarpeeksi hyvin. Tähän on kuitenkin tullut parannus.
– Aika moni uhreista on itse hakenut apua, mutta osassa joku muu on tunnistanut, mistä on kyse. Koulutusta on lisätty, jotta ilmiö tunnistettaisiin paremmin, kertoo ylitarkastaja Terhi Tafari Maahanmuuttovirastosta.
Auttamisjärjestelmään ohjaavat usein vastaanottokeskukset, mutta yleistä on myös se, että uhria ohjaa eteenpäin lakimies.
– Kynnys ottaa yhteyttä poliisiin voi olla korkea, koska kaikissa maissa poliisia ei voi pitää yhtä luotettavana, ja he voivat jopa olla osa ongelmaa. Mutta lakimiehistä kaikki ovat kuulleet, Tafari sanoo.
Velkavankeus pitää ottessaan
Suurin osa, 54 prosenttia, auttamisjärjestelmän piirissä olevista ihmiskaupan uhreista on naisia. Maahanmuuttovirasto ei kerro ja erittele tarkkaan nimenomaan seksuaaliseen hyväksikäytön uhriksi joutuneita ihmiskaupan uhrien kotimaita heidän kokonaismääränsä pienuuden vuoksi, mutta Tafari vahvistaa, että joukossa on esimerkiksi Nigerian kansalaisia. Nigeriasta kotoisin olevien prostituoitujen määrä on ollut kasvussa myös muualla Euroopassa.
Osa uhreista on tullut Suomeen turvapaikanhakijana, osa viisumin tai jonkun muun EU-maan oleskeluluvan turvin. Jotkut saapuvat lentämällä, jotkut laivalla Ruotsista. He ovat lähteneet pois kotimaansa huonoista olosuhteista, monet tekemään jotakin ihan muuta kuin seksityötä.
– He ovat alun perin lähteneet työn perässä esimerkiksi Kuwaitiin tai Jemeniin, vaikka kotiapulaiseksi. Afrikasta tullaan myös pahamaineisen Libyan reitin kautta, Tafari kertoo.
Euroopassa uhrit ovat usein hyvin yksin, eivätkä välttämättä tunne muita kuin ihmisen, joka tekee heistä kauppatavaraa. Uhrit ovat myös velkaa salakuljettajille tai ihmisille, jotka ovat tuoneet heidät Eurooppaan tai järjestäneet työtä.
Seksin myyminen sallittua, paitsi jos siihen liittyy ihmiskauppaa
Ihmiskauppan uhreja on vaikea tunnistaa, sillä sekä tekijä että uhri pyrkivät salaamaan sen. Uhrit voivat pelätä poliisia tai heitä on uhkailtu, että jos asia tulee muiden tietoon, perheenjäsenille tapahtuu jotakin pahaa.
– Koulutus ja tiedon lisääminen ovat ratkaisu siihen, että ihmiskauppa tunnistettaisiin yhä paremmin. Meillä on täällä yli viisi miljoona silmäparia, jotka voivat auttaa. Yhteiskunnassamme on ikään kuin mustia aukkoja, joihin ilmiö kätkeytyy. Moni ei usko, että tälläista ilmiötä edes on olemassa, Terhi Tafari toteaa.
– Työvoiman hyväksikäyttö havaitaan paremmin, koska meillä on työsuojelutarkastajia ja ammattiliittoja, mutta kuka valvoo seksityötä? Poliisin resurssitkin ovat pienet.
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä uhrille tarjotaan mahdollisuus turvalliseen asumiseen, sosiaali- ja terveyspalveluita, hänen niin halutessaan myös oikeusapua.
Jos ihmiskaupan uhri on Suomessa luvatta, hänen ei tarvitse pelätä sitä, että hänet lähetetään välittömästi pois maasta, vaan hän saa kuusi kuukautta aikaa selvittää asioita. Sinä aikana voidaan myös panna uusi oleskelulupahakemus vireille.
Tuomioita ihmiskaupasta ja ihmiskaupasta, johon liittyy nimenomaa seksuaalista hyväksikäyttöä, on vielä jaettu Suomessa melko vähän. Tapaukset ovat hankalia.
– Usein siinä on sana sanaa vastaan ja näyttöä on voinut olla vaikea saada. Mutta tuomioita on tullut ja uhri on saanut korvauksia.
Suomessa seksin ostaminen ja myyminen on laillista, paitsi silloin, jos siihen liittyy paritusta tai ihmiskauppaa. EU:n ulkopuolelta tuleva henkilö voidaan myös käännyyttää rajalla, jos on syytä epäillä, että hän myy seksiä.
Kynnys ottaa yhteyttä poliisiin voi olla korkea, koska kaikissa maissa poliisia ei voi pitää yhtä luotettavana ja he voivat jopa olla osa ongelmaa.
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä
Auttamisjärjestelmä toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä, ja sillä on myös kolme muuta toimipistettä.
Järjestelmä tarjoaa neuvontaa, sosiaali- ja terveyspalveluita, tulkki- ja käännöspalveluita, taloudellista tukea ja turvallista majoitusta.
Apua saa myös, vaikka olisi maassa laittomasti.
Jos asiakas haluaa palata kotimaahansa, hän saa tukea vapaaehtoiseen kotiinpaluuseen.
Asiakas saa myös oikeudellista apua.
Ihmiskaupan uhreja auttavat myös useat järjestöt kuten Pro-tukipiste ja Rikosuhripäivystys.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Ainakin viisikymmentä suomalaista joutui viime vuonna ihmiskaupan uhriksi – rikos pysyy tiukimmin piilossa, kun hyväksikäytetty kuuluu valtaväestöön
AjankohtaistaKotimaisen ihmiskaupan uhreja päätyi viime vuonna auttamisjärjestelmään ensi kertaa enemmän kuin ulkomailla hyväksikäytettyjä. Joskus ensimmäiseksi huomion herättää uhrin lapsen oireilu.