null Syyttäjä vaatii Yleä poistamaan ohjelmastaan Päivi Räsäsen kommentit – Ylen mukaan hävittämismääräys on perusteeton ja vaarallinen sananvapaudelle ja demokratialle

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen antoi medialle haastatteluja Helsingin käräjäoikeudessa 24. tammikuuta. Räsästä vastaan on nostettu syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yksi syytteistä liittyy hänen kommentteihinsa Ylen keskusteluohjelmassa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen antoi medialle haastatteluja Helsingin käräjäoikeudessa 24. tammikuuta. Räsästä vastaan on nostettu syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yksi syytteistä liittyy hänen kommentteihinsa Ylen keskusteluohjelmassa.

Ajankohtaista

Syyttäjä vaatii Yleä poistamaan ohjelmastaan Päivi Räsäsen kommentit – Ylen mukaan hävittämismääräys on perusteeton ja vaarallinen sananvapaudelle ja demokratialle

Helsingin käräjäoikeudessa luettiin tänään Yleisradion vastaus syyttäjän vaatimukseen. Yle ei ole oikeudessa itse syytteessä. Ylen mukaan hävittämismääräys voisi johtaa median itsesensuuriin ja vaarantaisi koko avoimen yhteiskunnan.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen oikeudenkäynnin yksi sivujuonne on syyttäjän Yleisradiolle esittämä vaatimus poistaa Räsäsen kommentit vuonna 2019 lähetystä radio-ohjelmasta. Ohjelma on yhä kuunneltavissa Yle Areenassa.

Yle Puhe -radiokanavalla lähetettyä ohjelmaa “Mitä Jeesus ajatteli homoista?” isännöi Ruben Stiller. Räsänen ja silloin vielä pappisvirassa ollut Kai Sadinmaa keskustelivat ohjelmassa Jeesus Nasaretilaisen sanomasta, kristillisestä sukupuolimoraalista ja avioliittokäsityksestä sekä Räsäsen omista mielipiteistä, joita hän on julkisuudessa esittänyt homoseksuaalisuudesta.

Syyttäjä vaatii Räsäselle rangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yksi syytekohdista liittyy hänen Stillerin ohjelmassa esittämiinsä kommentteihin. Vaikka Yle ei ole syytteessä, syyttäjä vaatii, että sen pitää poistaa yleisön saatavilta ja hävittää radio-ohjelman osat, jotka ovat syyttäjän mielestä sisällöltään lainvastaisia. Tämä tietenkin edellyttäen, että oikeus tuomitsee Räsäsen kommenteistaan.

Sananvapaus on poliittinen perusoikeus

Yle ei aio suostua syyttäjän vaatimukseen. Ylen lausunto luettiin Helsingin käräjäoikeudessa torstaina 17.2.

Ylen mukaan sananvapautta poikkeuksellisella tavalla rajoittavan hävittämismääräyksen käyttö on tarkoitettu vain tilanteisiin, joissa tiedotusvälineen voidaan katsoa julkaisseen sisällön loukkaamistarkoituksessa.

Tästä ei Ylen mukaan ohjelmassa ollut kysymys, vaan jakson tarkoitus oli tuoda kansalaisten ja äänestäjien tietoon, mikä vaikutusvaltaisen poliittisen toimijan asenne homoseksuaaleja kohtaan on ja mihin se perustuu.

Sananvapauslain ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisujen mukaan viestintään ja sananvapauteen voidaan puuttua vain, kun se on välttämätöntä. Yle-lain mukaan Ylen on toiminnallaan edistettävä sananvapautta, tuettava kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia ja tarjottava monipuolisia keskusteluja.

Sananvapaus on Ylen mukaan poliittinen perusoikeus, jonka keskeinen tarkoitus on taata demokraattisen yhteiskunnan edellytyksenä oleva avoin julkinen keskustelu sekä mahdollisuus vallankäytön julkiseen kritiikkiin.

Politiikassa toimivien henkilöiden menettelyn kriittinen tarkastelu kuuluu sananvapauden ydinalueeseen.

Politiikassa toimivien henkilöiden menettelyn kriittinen tarkastelu kuuluu sananvapauden ydinalueeseen. Tällaisen tarkastelun rajoittaminen edellyttää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan erityisen painavia perusteita.

EIT:n oikeuskäytännön perusteella demokraattisessa yhteiskunnassa myös loukkaavat, järkyttävät ja huolestuttavat tiedot ja ajatukset voivat kuulua vapaaseen keskusteluun. Toimittajien ja medioiden tehtävänä on raportoida tärkeistä, jopa joitakin ihmisryhmiä loukkaavista, mielipiteistä ja ajatuksista. Tämä vaatii erittäin vahvaa sananvapautta.

Yle vastustaa syyttäjän vaatimusta

Ylen mukaan viestin hävittämismääräyksen kohdistaminen mediaan tilanteessa, jossa media ei itse ole syyllistynyt rikokseen, voisi johtaa itsesensuuriin, joka vaarantaa sananvapauden toteutumisen demokraattisessa yhteiskunnassa. Tällainen oikeuden ratkaisu vaikeuttaisi olennaisesti esimerkiksi haastattelujen tekemisen suorassa lähetyksessä, kuten uutislähetyksissä ja vaaliväittelyissä.

Yle myös kysyy, pitäisikö samalla määrätä poistettavaksi kaikki muualla mediassa esitetyt maininnat lausumista, joita Päivi Räsänen esitti Yle Puhe -ohjelmassa?

Syyttäjän vaatimus on Ylen mukaan perusteeton ja vaarallinen, ei vain Yleisradio Oy:n, vaan koko avoimen yhteiskunnan eli demokratian ja kansalaisten laajan tiedonsaantioikeuden kannalta. Siksi Yle vaatii sen hylkäämistä perusteettomana.

Oikeus ratkaisee asian 30.3. eli samassa yhteydessä, kun se antaa ratkaisunsa Räsäsen ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispan Juhana Pohjolan syytteisiin.


Muokattu 18.2.22 klo 9.30: Toista väliotsikkoa on muutettu vastaamaan paremmin sitä, mitä Yle oikeudessa vaatii. Kuten jutusta ilmenee, Yle ei ole syytettynä vaan vastustaa syyttäjän vaatimusta poistaa ohjelmastaan Päivi Räsäsen kommentit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.