null Syyttäjä ilmoitti tyytymättömyytensä Päivi Räsäsen tuomioon – ”Syytteissä ei ole mitään valheellista”

Valtakunnansyyttäjä RaijaToiviainen ja valtionsyyttäjä Anu Mantila (vas) eduskunnan käytävällä helmikuussa 2020.

Valtakunnansyyttäjä RaijaToiviainen ja valtionsyyttäjä Anu Mantila (vas) eduskunnan käytävällä helmikuussa 2020.

Ajankohtaista

Syyttäjä ilmoitti tyytymättömyytensä Päivi Räsäsen tuomioon – ”Syytteissä ei ole mitään valheellista”

Tapaus etenee todennäköisesti hovioikeuteen.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja valtionsyyttäjä Anu Mantila lähettivät tänään 1. huhtikuuta medialle harvinaislaatuisen tiedotteen, jossa he kiistävät, että kansanedustaja Päivi Räsäsen syytteissä olisi ollut mitään valheellista. He haluavat kertoa asiasta näkemyksensä ”kansalaispalautteista ilmenevien väärinkäsitysten ja julkisuudessa liikkuneen harhaanjohtavan ja suoranaisesti väärän tiedon vuoksi”. Syyttäjä ilmoittaa myös olevansa tyytymätön tuomioon, mikä saattaa tarkoittaa asian viemistä hovioikeuteen.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan syyttäjä oli väittänyt kansanedustaja Räsäsen lausuneen asioita, joita tämä ei todellisuudessa ollut esittänyt. Asiasta on kerrottu muun muassa Ylen jutussa, jossa syyttäjän lausumat käydään kohta kohdalta läpi. Samoin niitä käsitellään Iltalehdessä ja Kirkko ja kaupungin uutisessa, joka pohjautuu Helsingin käräjäoikeuden 28-sivuiseen tuomioon ja siteeraa sitä.

Toiviaisen ja Mantilan mukaan käräjäoikeuden näkemys siitä, miten Räsäsen lausumia on tulkittava, poikkeaa syyttäjän tulkinnasta. ”Tämä ei ole oikeuskäytännössä poikkeuksellista. Tämä ei tarkoita sitä, että syyttäjä olisi antanut väärää tietoa. Syytteissä ei ole mitään valheellista”, he kirjoittavat. 

Syyttäjän on kerrottava miksi ja millä tavoin lausumat ovat lain tarkoittamalla tavalla solvaavia.

Heidän mukaansa syytteessä on suorat siteeraukset siitä, mitä Räsänen on lausunut. Näiden siteerausten jälkeen alkaa syyttäjän oma kuvaus siitä, miten syyttäjän mukaan Räsäsen siteerattuja lausumia on tulkittava.

”Syyttäjä siis esittää syytteessään perustellun ja objektiivisen tulkintansa siitä, millainen merkityssisältö lausumille on annettava. Tällä syyttäjä kertoo, mikä syyttäjän käsityksen mukaan lausumissa on homoseksuaaleja halventavaa. Tähän syyttäjällä on myös velvollisuus. Syyttäjän on kerrottava miksi ja millä tavoin lausumat ovat lain tarkoittamalla tavalla solvaavia. Muuten syyte on yksilöimätön.”

Syyttäjien mukaan, ”kun syytettä luetaan, on siis erotettava Räsäsen lausumien suorat siteeraukset ja syyttäjän perusteltu käsitys siitä, mikä merkityssisältö Räsäsen lausumilla on.” Tämän jälkeen syyttäjät ilmoittavat tyytymättömyytensä tuomioon, jonka Mantila sanoo Ylen tuoreessa uutisessa tuomion olevan sanamuodoilltaan "sinänsä huono".

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona 30.3. kansanedustaja Päivi Räsästä ja Suomen Luther-säätiön asiamiestä Juhana Pohjolaa vastaan nostetut syytteet ja vaatimukset kokonaisuudessaan. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.