null Kastepäivänä lapselle voi antaa taivaallisen lahjan vähällä vaivalla

Ajankohtaista

Kastepäivänä lapselle voi antaa taivaallisen lahjan vähällä vaivalla

Kastepäivänä lapsen voi viedä kastettavaksi ilman huolta käytännön asioista. Juhlassa voi keskittyä tärkeimpään.

Vantaalla järjestetään toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina Kastepäivä. Silloin Pyhän Laurin kirkkoon ja Hämeenkylän kirkkoon voi viedä lapsensa kasteelle minimaalisella vaivannäöllä.

– Tarjolla on kauniit puitteet, kakkukahvit ja kastemekko, jos tarvitaan. Seurakunnalta saa kaiken, mitä kastetilaisuuteen kuuluu. Tilaisuuden on tarkoitus olla perheelle mahdollisimman helppo, sanoo pastori Jarna Wikström Hämeenkylän seurakunnasta.

Jarna Wikström ja pastori Johanna Jakonen Tikkurilan seurakunnasta ovat Kastepäivän puuhanaisia Vantaalla.

– Tänä vuonna on jo kutsuttu kasteelle perheitä, joissa on vuosina 2015–17 syntyneitä kastamattomia lapsia. Seurakunnista on lähetetty koteihin postitse kutsukirje, jossa on ohjeet siitä, miten Kastepäivään voi ilmoittautua, Wikström kertoo.

Kutsua ei välttämättä tarvita, vaan Kastepäivään voi tuoda alle 15-vuotiaat lapsensa kastettaviksi, jos ristiäisiä ei ole aiemmin pidetty.

– Perhe voi keskittyä olemiseen ja perheeseen, eikä tarvitse hössöttää ja kuluttaa voimavaroja tarjoilujen ja muiden käytännön järjestelyjen kanssa, sanoo Wikström.

Valitse mieluisampi kirkko

Noin vain paikalle kävelemällä kaste ei kuitenkaan onnistu. Kastettavan lapsen huoltajista ainakin toisen pitää kuulua kirkkoon. Lähtökohtaisesti lapsella tulisi olla kaksi kirkkoon kuuluvaa kummia ja Kastepäivään pitää ilmoittautua. Ilmoittautua kannattaa, vaikka kummeja ei vielä olisikaan tiedossa.

– Yritetään yhdessä etsiä perheen kanssa joku läheinen kirkkoon kuuluva aikuinen kummiksi. Nykyään kirkkoherran päätöksellä yksi kummi riittää lapselle, selventää Jarna Wikström.

Perhe voi keskittyä olemiseen ja perheeseen, eikä tarvitse hössöttää ja kuluttaa voimavaroja tarjoilujen ja muiden käytännön järjestelyjen kanssa.

Mistä tahansa Vantaalta voi ilmoittaa lapsensa kastettavaksi kumpaan tahansa Kastepäivän kirkkoon. Perheen lapsia voi tuoda kastettaviksi useampia ja juhlaan voi kutsua mukaan sukulaisia ja ystäviä.

– Pyrimme järjestämään paikallisen seurakunnan papin paikalle. Jos esimerkiksi Hämeenkylän kirkossa kastetaan Vantaankosken seurakunnan alueella asuva lapsi, kastamaan tulee Vantaankosken seurakunnan pappi, Wikström kertoo.

Keskiaikaisessa Pyhän Laurin kirkossa kastettujen perheille ja vieraille järjestetään kahvitarjoilu Pakarituvassa, joka on pieni, punainen tupa Pyhän Laurin kirkon puistossa. Hämeenkylän kirkossa on käytössä seurakuntasalit, joihin tarjoilut katetaan. Hämeenkylän kirkko on valoisa ja ilmava ja siellä on modernia taidetta.

Koko perheen suoja

Jarna Wikström sanoo, että kasteessa annetaan lahja, jota ei voi saada mistään muualta.

– Kaste on Jumalan perheväkeen ottamista ja kutsu seurakuntaan. Kaste on myös suvun perinteenä tärkeä asia, vaikka usko ei olisi vielä auennutkaan. Kastettava kutsutaan suhteeseen Jeesuksen kanssa.

Kastetilaisuudessa kastettava on pääroolissa, mutta tilaisuuden tunnelma ja syy välittyy koko perheelle – kaikki on isommissa käsissä.

– Lapsen kastaminen on myös vanhemmille luottamuksen valamista siihen, että he eivät ole kasvatustehtävän edessä yksin, Wikström sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.