null Terroristijärjestöjen tappouhkaukset eivät pelota muslimivaikuttaja Ajmal Masrooria

Ajmal Masroor on brittiläinen muslimivaikuttaja, imaami, TV-esiintyjä ja poliitikko.

Ajmal Masroor on brittiläinen muslimivaikuttaja, imaami, TV-esiintyjä ja poliitikko.

Ajankohtaista

Terroristijärjestöjen tappouhkaukset eivät pelota muslimivaikuttaja Ajmal Masrooria

Ajmal Masroor on yksi Britannian tärkeimmistä muslimivaikuttajista. Hänen mukaansa Eurooppa on maanosan arvojen vuoksi islamilaisempi kuin useimmat muslimimaista.

Helsingissä järjestettiin Monimuotoinen yhteiskunta, uskontojen moninaisuus -keskustelu. Yksi uskontojen väliseen tilaisuuteen osallistujista oli Ajmal Masroor, 45. Hän on yksi Iso-Britannian huomattavimmista muslimivaikuttajista.

Masroor on puheenjohtaja järjestössä nimeltä Islamic Society of Britain. Hän on imaami, uskonoppinut, TV- ja radiopersoona, yhteiskunnallinen ja poliittinen kommentaattori ja keskustelija. Vuonna 2010 hän pyrki Liberaalidemokraattien edustajaksi Britannian parlamenttiin. Hän on puhunut ja toiminut äärijärjestöjä vastaan ja myös rasismia vastaan. Lisäksi hän antaa parisuhde- ja perheneuvontaa.

– Täytyy tasapainotella, jotta aikaa riittää kaikkeen. Moskeijoissa pidän lähinnä perjantairukouksia, ajassa liikkuvia saarnoja, jotka käsittelevät päiväkohtaisia asioita, hän kertoo.

Kulttuurikeskus Caisassa pidetyssä YK:n rauhanpäivän uskontojen välisessä tapahtumassa hän puhui monimuotoisesta yhteiskunnasta Britanniassa asuvan muslimin näkökulmasta. Masroor kertoi Kirkko ja kaupungille nostavansa siellä esille viisi viestiä: muslimit ovat osa Eurooppaa, uskonnollista identiteettiä ei tarvitse piilotella, rehellistä keskustelua tarvitaan, Euroopan arvot ovat myös islamin arvoja ja islamia ei tarvitse pelätä.

Britanniassa on kolme miljoonaa muslimia

Iso-Britanniassa on Euroopan kolmanneksi suurin muslimiväestö. Osa yhteisöstä on asunut maassa hyvin pitkään. Suurin osa on alun perin Aasiasta. Masroor itse on syntynyt Bangladeshissa.

Iso-Britanniassa muslimeja on tällä hetkellä ehkä jo yli 3 miljoonaa. Määrä kasvaa kolmesta syystä. Tärkein niistä on Masroorin mukaan perhesyyt eli muslimiperheissä on keskimäärin 3-4 lasta, kun moni alkuperäisväestöön kuuluva tyytyy 1-2 lapseen tai ei hanki heitä lainkaan.

– Muslimit kaipaavat isoja perheitä. Jos haluatte ottaa kiinni, siihen on keino. Hankkikaa enemmän lapsia, Masroor myhäilee.

Toinen syy muslimiväestön kasvuun on käännynnäiset. Heistä neljä viidestä on naisia, mikä Masroorin mielestä on outoa, jos naisen asema islamissa olisi yleisesti huono. Kolmas syy on siirtolaisuus.

Joka tapauksessa islam on tullut Britanniaan ja Eurooppaan jäädäkseen.

– Euroopan alkuperäisväestön on aika hyväksyä, että islamista ja muslimeista on tullut osa eurooppalaista kertomusta. Yhtä lailla on kuitenkin tärkeää, että muslimit tunnustavat, että Eurooppa on heidän kotinsa ja tekevät kaikkensa maanosan asukkaiden hyvinvoinnin eteen.

Masroorin mukaan hän on muslimina sellainen kuin on uskontonsa vuoksi. Ei uskoaan voi eikä tarvitse juosta pakoon. Hän kertoo tyttärestään, joka piti ystävänsä kanssa rukoushetkeä koulun moniuskontoisessa hiljentymishuoneessa. Kun sinne tuli ihmisiä, ystävä tempaisi huivin pois, mutta tytär jatkoi rukousta.

– Olemme opettaneet hänelle, että ihmisen pitää olla ylpeä siitä, mitä on. Ei muslimien pidä piilottaa tai hävetä uskoaan. Jos haluat tulla keskustelemaan siitä kanssani, olen valmis.

Eurooppa on hieno ympäristö myös islamille, koska täällä on oikeusistuimia, vallanpitäjiä valvotaan ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan."

– Ajmal Masroor

 

Tarvitaan rehellistä keskustelua

Rehellinen keskustelu on Masroorin mukaan avain ihmisten väliseen kanssakäymiseen.

– Tuntemattoman pelko aiheuttaa eniten ongelmia. Islamista on tullut maailman ongelmien synonyymi. Kuitenkin, jos todella olisi kyse islamista uskontona, niin maailmassahan on 1,8 miljardia muslimia. Jos kaikki muslimit olisivat väkivaltaisia, maailma olisi täysin sekaisin.

Terrorismi on Masroorin mukaan vakava ongelma, josta on puhuttava. Rehelliseen keskusteluun kuuluu, että siinä puhutaan myös islamofobiasta ja rasismista, mikä on nostanut päätään monissa maissa. Suomestakin hän on kuullut, että Helsingin pormestariksi valittu Jan Vapaavuori sai kannatusta sillä, että puhui suurmoskeijaa vastaan.

– Vaikka näin ei olisi, niin se, että tällaista kerrotaan, on huolestuttavaa. Miksi muslimien vastustamisesta on tullut muotia Euroopassa, kysyy Masroor haastattelussa, joka tehtiin ennen Saksan vaaleja.

Sitten Masroor sanoo jotakin yllättävää. Hänen mukaansa Eurooppa on islamilaisempi kuin useimmat maailman islamilaisista maista.

– Miksi? No, islamin keskeisiin arvoihin kuuluvat vapaus, reiluus, oikeudenmukaisuus, myötätunto ja ihmisten oikeuksien, elämän, oppineisuuden, uskonnon, omaisuuden ja perheen suojelu ja kunnioitus. Kysymys kuuluu, missä maailman muslimimaissa näitä noudatetaan, kunnioitetaan ja suojellaan? Toisaalta, missä Euroopan maassa nämä arvot eivät olisi keskeisiä, vaikka totta kai toisissa ne näkyvät käytännössä paremmin ja toisissa huonommin.

Masroorin mielestä Eurooppa on hieno ympäristö myös islamille, koska täällä on oikeusistuimia, vallanpitäjiä valvotaan ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Näitä asioita ei nyt löydy islamilaisista maista.

Hän uskoo, että eurooppalaisilla muslimeilla voisi kuitenkin olla myös paljon positiivista annettavaa maanosan muille asukkaille.

– Islam pyrkii tasapainoon materiaalisen ja hengellisen elämän välille. Perheellä on siinä vankka asema, ja se on vahva perusta yhteiskunnalle. Islam tarjoaa selkeät moraaliset ja eettiset arvot. Miksi sitä pitäisi pelätä?

Ajmal Masroor tapasi Suomessa muun muassa Heidi Rautionmaan. Rautionmaa toimii Helsingin seurakuntien uskontodialogihankkeessa ja Avoimet Ovet -projektissa. Projekti oli yhtenä järjestäjänä YK:n rauhanpäivän tapahtumassa, jossa keskusteltiin monimuotoisesta yhteiskunnasta ja uskontojen roolista siinä.

Ajmal Masroor tapasi Suomessa muun muassa Heidi Rautionmaan. Rautionmaa toimii Helsingin seurakuntien uskontodialogihankkeessa ja Avoimet Ovet -projektissa. Projekti oli yhtenä järjestäjänä YK:n rauhanpäivän tapahtumassa, jossa keskusteltiin monimuotoisesta yhteiskunnasta ja uskontojen roolista siinä.

Miksi länsi tukee Saudi-Arabiaa?

Masoor kannustaa keskusteluun, joten jatkamme tästä. Ehkä pelkoa on siksi, että on väärin toimivia yksilöitä ja muslimimaita, joissa esimerkiksi naisten asema ei ole kovin hyvä. Tulee heti mieleen vaikkapa Saudi-Arabia.

– Ensinnäkään ei pidä arvioida kaikkia muslimeja joidenkin huonon käytöksen perusteella. Mätiä omenoita on kaikkialla, mutta se ei ole islamin vika uskontona tai elämäntyylinä.

– Toiseksi Saudi-Arabia on läntinen ongelma. Länsi tukee ja pitää sitä yllä. Historiallinen tausta koko Lähi-idän levottomuuksiin on alueen pilkkominen siirtomaavaltojen, ei alueen asukkaiden, tarpeiden mukaan. Olen itse Britannian kansalainen. Ikävä kyllä Britannia tukee Saudi-Arabian kuninkaallista perhettä, myy sille aseita ja antaa tiedustelutietoa.

Saudi-Arabia ei Masoorin mukaan ole esimerkki islamista, vaikka kuninkaallinen perhe ja papisto islamilaisuuttaan korostavat.

– Islam tuomitsee mahtailevan elämäntyylin, liioittelun, korruption ja sukulaisten suosimisen. Saudien johto kuitenkin tekee tätä kaikkea ja papisto antaa sitä tukevia fatwoja. Saudipapisto on oppineita dollareilla, sanoo Masroor.

Masroorin mukaan islamilaisen maan malliksi sopii paremmin aika, jolloin muslimit olivat vallassa Espanjassa. Islamilaisessa Espanjassa kukoistivat tiede ja taide, ja siellä kristityt, juutalaiset ja muslimit työskentelivät yhdessä. Nyt monet muslimimaat ovat despoottien hallitsemia ja parhaat aivot pakenevat länteen.

Perhe on pyhä

Entä sitten sharia, islamilainen laki tai suhtautuminen homoseksuaaleihin?

– Jos kysyisin sinulta, mitä sharia on, voin melko varmasti taata, että vastauksesi olisi väärä. Sharia tarkoittaa kirjaimellisesti polkua vesilähteelle, siis elämän tietä. Sen päätehtävä on palvella oikeutta, suojella omaisuutta, perhettä ja niin edelleen. Miksi laitat homoseksuaalisuuden ja sharian välille yhtäläisyysmerkin? Haastan tämän.

Masroorin mukaan islamissa perhe on pyhä, seksi lahjaa Jumalalta ja sitä harrastetaan vain miehen ja naisen välillä avioliitossa. Perheeseen kuuluvat olennaisesti myös vanhemmat ja sisarukset. Islam on elämäntyyli, johon ei sovi homoseksuaalisuuden taipumuksen harjoittaminen.

– Jos haluat olla muslimi, et voi harrastaa seksiä miehen ja naisen välisen avioliiton ulkopuolella, eikä suhtautuminen tähän muutu. Toisaalta islam ei salli, että seksuaalisuutta, sukupuolta ja niin edelleen käytetään syrjintään. Minä en voi syrjiä homoseksuaaleja, en tietenkään.

Moniarvoisessa yhteiskunnassa on Masroorin mukaan tärkeää oppia elämään ihmisten kanssa, jotka ajattelevat ja toimivat eri tavalla, kunnioittaa heitä ja taistella heidän oikeuksiensa puolesta.

– Kun olin ehdokkaana Britannian parlamenttiin, mediasuhteistani vastasi homoseksuaalisessa parisuhteessa elävä mies ja hänen elämänkumppaninsa. Ei minua kiinnostanut, mitä ihmiset tekevät makuuhuoneissaan. Minua kiinnosti se, että he olivat taitavia ja hyviä työssään.

Masroor jatkaa kertomalla siitä, miten länsimaisia yhteiskuntia vaivaa seksuaalisuuden ylikorostus. On pornoa ja pedofiliaa ja muita ikäviä asioita. Islam voisi tuoda eurooppalaiseen keskusteluun vahvemmin perhearvoja, esimerkiksi vanhojen ihmisten kunnioittamista.

– Minua satuttaa, kun näen vanhojen ihmisten elävän ja kuolevan yksin. Minä ja viisi sisarustani huolehdimme itse 93-vuotiaasta pahasti dementoituneesta isästämme. Hänen lääkärinsä sanoi, että olemme pidentäneet hänen elämäänsä antamalla sellaista elämänlaatua, mitä mikään vanhainkoti ei kykene antamaan. On kunnia-asia pitää huolta vanhemmistaan. Itse asiassa islamin mukaan paratiisiin pääsymme riippuu siitä, miten huolehdimme vanhemmistamme.

Masroorin mukaan islamilaisiin arvoihin kuuluu myös isänmaallisuus. Guardianin julkaiseman tutkimuksen mukaan muslimit ovat isänmaallisempia kuin useimmat muut Britannian kansalaiset. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei oman maan ulko- tai sisäpolitiikkaa saisi arvostella. Päinvastoin, hyvä kansalainen on sellainen, joka kannustaa omaa hallitustaan toimimaan paremmin kaikkien hyväksi.

Terroristi hankkii itselleen yksisuuntaisen lipun helvettiin."

– Ajmal Masroor

Terroristi on matkalla helvettiin

Entä terrorismi? Eikö sen taustalla viime vuosina ole usein ollut järjestöjä, jotka sanovat edustavansa islamia ja tekijöitä, jotka ovat muslimeja?

– Terroristitekoja ovat tehneet ihmiset, joilla on musliminimiä, mutta se ei tee heistä muslimeja. Millaista elämää he ovat viettäneet? Aika monet ovat olleet huumekauppiaita, parittajia, rikollisia. Useimmat eivät ole eläneet niin kuin kunnon muslimin pitäisi elää. Onko Norjassa ihmisiä murhannut Anders Breivik oikea kristitty, koska kuvasi itseään sellaiseksi?

Masroor korostaa sitä, että ne muslimit, jotka todella seuraavat oman uskontonsa opetuksia, ajattelevat että terrorismilla ja Jumalalla ei ole tekemistä toistensa kanssa. Koraanin opetus on selvä, samoin profeetta Muhammedin. Viattomien ihmisten murhaajia ei odota paratiisi.

– Terroristi hankkii itselleen yksisuuntaisen lipun helvettiin. Muistutan myös, että muslimit ovat myös terroristien kohteina, itse asiassa enemmän kuin muut.

Masroor ei säästele sanojaan tuomitessaan terroristit ja heidän taustallaan olevan vääristyneen ääriajattelun. Siksi hän on myös kahden terroristijärjestön tappolistalla.

– Toinen on Isis ja toinen Al-Shabaab. He ovat laittaneet nimeni ja kuvani verkkosivuilleen ja kertoneet, että minut pitäisi tappaa. Miksi? Koska olen vakavasti haastanut sen, mitä he edustavat, tullut tunnetuksi maltillisuuden ja järjen äänenä ja minunkaltaisiani kuunnellaan. Ohjaamme nuoria tulemaan oikeasti lojaaleiksi uskonnolleen, olemaan ummatan wasata, aina tasapainoisia ja maltillisia, kuten Jumala Koraanissa muslimeita kuvaa.

Ääriryhmät vihaavat Masrooria, mutta hänelle tuo viha on kuin kunniamerkki.

– Olenko peloissani? En, koska ihmisen kuolinhetken päättää Jumala taivaassa. Minä puhun totta viimeiseen henkäykseeni asti. Terroristit ovat islamin ja koko maailman vihollisia.

Masroor joutuu kuitenkin tällä hetkellä elämään salaisessa osoitteessa. Hän kysyy, moniko poliitikko jakaa tämän saman kohtalon siksi, että toimii terroristeja vastaan.

Tarvitaan demokraattista islamilaista valtiota

Entä mitä hän ajattelee islamilaisista maista? Mahroorin mukaan demokraattista islamilaista maata tarvittaisiin muslimeille esikuvaksi Isiksen luoman valeislamilaisen kalifaatin sijaan.

Masroor kytkee jälleen yhteen eurooppalaisuuden ja oikeat islamilaiset arvot. Islamilaisen maan hallituksen pitäisi olla demokraattisilla vaaleilla valittu, siellä pitäisi olla itsenäinen oikeuslaitos ja niin edelleen.

Hän muistuttaa, että Muslimiveljeskunta voitti ylivoimaisesti Egyptin vaalit, mutta sitten se syrjäytettiin ja länsi tuki tätä. Hän ei väitä, että kaikki olisi ollut heidän hallitsemassaan Egyptissä hyvää ja kaunista, mutta koska Masroor sanoo olevansa "läpeensä demokraatti", ihmisten valintaa pitäisi kunnioittaa.

– Ihmiset voivat valita myös väärin. En minäkään ole innostunut Trumpista, mutta hänet valittiin vaaleilla. Äärijärjestöjen propaganda käyttää hyväkseen sitä, että länsi ei ole johdonmukainen. Kaksoisstandardit ja tekopyhyys ovat äärijärjestöjen polttoainetta. Länsimaat tukevat laittomia hallituksia ja ihmiselämälle annetaan erilainen arvo, jos on valkoinen, musta tai ruskea.

Väännämme Masroorin kanssa pitkään kättä Erdoganin johtamasta Turkista. Amnesty Internationalin mukaan maassa on paljon ihmisoikeusongelmia, lehdistönvapaus on vakavasti rajoitettu ja kurdeja sorretaan. Masroor myöntää, että parantamisen varaa on monissa asioissa. Hän kuitenkin pitää Turkkia esimerkkinä orastavasta islamilaisesta maasta, jollaista muslimit kaipaavat.

– Erdogan ei ole soveltanut "pelottavaa shariaa", josta lännessä ollaan huolissaan. Turkki on taloudellisesti itsenäinen, maksanut velkansa IMF:lle. Erdogan on vaaleilla valittu. Sotilaat eivät ole enää vallassa, niin kuin Turkissa pitkään oli. Kurdien ongelma juontaa jälleen siirtomaa-aikaan, heidät petettiin ja heitä asuu neljän maan alueella. Heidän tilannettaan ei ole helppo ratkaista, mutta se ei liity islamiin.

Missä nyt on Dalai Lama?

Masroor palaa kaksoisstandardeihin. Hän nostaa esille Isisin vainoamat Irakin kristityt ja jesidit ja nyt etnisen puhdistuksen kohteena olevat Myanmarin rohiyangat, jotka ovat uskonnoltaan muslimeja.

– Amerikkalaiset tekivät aivan oikein, kun lähettivät joukkoja auttamaan kristittyjä ja jesidejä, mutta miksei mitään tehdä rohiyangojen auttamiseksi? Kaikkia hätää kärsiviä pitää auttaa.

Masroor on aktiivisesti mukana uskontojen välisessä vuoropuhelussa. Hänestä uskontojen pitää kohdata omat ääriryhmänsä, joten nyt pitäisi Dalai Laman avata suunsa ja puuttua ääribuddhalaisten toimintaan Myanmarissa. Pelkän puheen sijasta uskontojen pitäisi myös toimia enemmän yhdessä.

– Dalai Laman pitäisi olla rohiyangojen luona, samoin arkkipiispojen, imaamien, rabbien, buddhalaismunkkien ja hindusaarnaajien. Uskonnollisten johtajien pitäisi mennä sinne ja muodostaa ihmiskilpi. Maailman ongelmia ei ratkaista kauniilla puheella, vaan sillä että toimitaan yhdessä. Niin Jeesuskin teki, seisoi köyhien rinnalla ja vastusti valtaapitäviä. Samoin tekivät Mooses ja Muhammed. Niin meidän heidän seuraajinaan pitäisi tehdä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.