null Tulkaa kaikki -liike voitti kirkolliskokousvaalit Helsingin hiippakunnassa – arvoliberaali ryhmä sai puolet kaikista edustajista

Helsingin hiippakunnasta uuteen kirkolliskokoukseen valittiin kahdeksan maallikkoa ja neljä pappia. Lisäsi valittiin edustajat hiippakuntavaltuustoihin.

Helsingin hiippakunnasta uuteen kirkolliskokoukseen valittiin kahdeksan maallikkoa ja neljä pappia. Lisäsi valittiin edustajat hiippakuntavaltuustoihin.

Ajankohtaista

Tulkaa kaikki -liike voitti kirkolliskokousvaalit Helsingin hiippakunnassa – arvoliberaali ryhmä sai puolet kaikista edustajista

Hiippakunnan kahdestatoista edustajasta kahdeksan on uusia. Kirkolliskokoukseen valittiin muun muassa tuomiorovasti Marja Heltelä ja entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.

Arvoliberaali Tulkaa kaikki -liike sai selvän vaalivoiton Helsingin hiippakunnan kirkolliskokousvaaleissa. Hiippakunnan kahdeksasta maallikkoedustajasta neljä ja neljästä pappisedustajasta kaksi valittiin Tulkaa kaikki -liikkeen ehdokaslistalta.

Tulkaa kaikki –liikkeen maallikkoedustajat ovat vielä vahvistamattoman vaalituloksen mukaan Viivi Ali-Löytty, Katri Korolainen, Hanna Mithiku ja Wiking Vuori. He ovat kaikki helsinkiläisiä. Pappisedustajaksi valittiin Marja Heltelä ja Kirsi Hiilamo, niin ikään Helsingistä.

Arvokonservatiivinen Sanasta elämään -liike sai hiippakunnasta kirkolliskokoukseen nyt kaksi maallikkoedustajaa, vantaalaiset Soili Haverisen ja Jouko Jääskeläisen. Pappien konservatiiviselta Kaikkien kirkko -listalta valittiin Arto Antturi Helsingistä.

Kirkollista keskustaa edustava Elävä kirkko -lista sai läpi kaksi maallikkoedustajaa. Eija-Riitta Korholan Helsingistä ja Juha Perilän Sipoosta.

Kompromissihakuinen uudistusmielinen Viinipuu-lista sai läpi yhden pappisedustajan, helsinkiläisen Marjaana Toiviaisen.

Papeista kolme neljästä jatkaa, Helsingin tuomiorovasti Marja Heltelä on uusi edustaja.

Helsingin hiippakunnan edustajista enemmistö on uusia. Osa nykyisistä ehdokkaista jättäytyi pois jo ennen vaaleja, vantaalainen Paula Lehmuskallio putosi kirkolliskokouksesta.

Kirkolliskokouksessa jatkavat entisistä maallikkoedustajista Katri Korolainen ja Jouko Jääskeläinen. Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna Mithiku on ollut aiemmin kirkolliskokouksen varajäsen. Papeista kolme neljästä jatkaa, Helsingin tuomiorovasti Marja Heltelä on uusi edustaja.

Kirkolliskokous on evankelis-luterilaisen kirkon ylin päätöksentekoelin. Sinne valitaan kirkon yhdeksästä hiippakunnasta yhteensä 96 edustajaa. Valituista 32 on pappeja ja 64 maallikkoja.

Tämän lisäksi kirkolliskokouksen jäseninä ovat automaattisesti kaikki virassa olevat piispat sekä puolustusvoimien kirkollista työtä johtava kenttäpiispa. Lisäksi kirkolliskokouksessa on saamelaiskäräjien valitsema edustaja ja valtioneuvoston kullekin nelivuotiselle istuntokaudelle määräämä edustaja.

Kaikkiaan 109 edustajasta pappeja on piispat mukaan lukien 39,5 prosenttia.

Pappisedustajia äänestivät kunkin hiippakunnan papit. Äänioikeus on myös eläkepapeilla. Maallikkoedustajien vaalissa äänioikeutettuja ovat seurakuntien kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen jäsenet. Heidät on puolestaan valittu seurakuntavaaleissa vuonna 2018.

Kirkolliskokousvaalissa äänestettiin tiistaina. Monimutkaisen ääntenlaskennan vuoksi vaalin tulos valmistuu vasta tänään, eri hiippakunnissa eri aikaan. Vaalin koko tulos selviää illalla. Kirkko ja kaupunki palaa aiheeseen laajemmalla jutulla torstaina.

Samaan aikaan kirkolliskokousvaalien kanssa valittiin myös edustajat hiippakuntavaltuustoihin. Helsingin hiippakuntavaltuustoon valitut löytyvät hiippakunnan sivuilta. Myös hiippakuntavaltuusto uusiutui reippaasti.

Kirkolliskokouksen nelivuotinen toimikausi alkaa 1. toukokuuta.

Helsingin hiippakunnan kirkolliskokousedustajat

Maallikkoedustajat:

Viivi Ali-Löytty (Tulkaa kaikki)

Soili Haverinen (Sanasta elämään)

Jouko Jääskeläinen (Sanasta elämään)

Eija-Riitta Korhola (Elävä kirkko)

Katri Korolainen (Tulkaa kaikki)

Hanna Mithiku (Tulkaa kaikki)

Juha Perilä (Elävä kirkko)

Wiking Vuori (Tulkaa kaikki)

Pappisedustajat:

Arto Antturi (Kaikkien kirkko 2020 – Rohkeasti yhdessä)

Marja Heltelä (Tulkaa kaikki)

Kirsi Hiilamo (Tulkaa kaikki)

Marjaana Toiviainen (Viinipuu)

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.