null Espoon tuomiokapituli antoi kirjallisen varoituksen naisparin siunanneelle pastorille

Espoon tuomiokapituli antoi pastori Anne Blomqvistille kirjallisen varoituksen. Päätös oli yksimielinen.

Espoon tuomiokapituli antoi pastori Anne Blomqvistille kirjallisen varoituksen. Päätös oli yksimielinen.

Ajankohtaista

Espoon tuomiokapituli antoi kirjallisen varoituksen naisparin siunanneelle pastorille

Hyvinkään seurakunnan kappalainen Anne Blomqvist ilmoitti itse Espoon piispalle siunanneensa samaa sukupuolta olevan parin avioliiton. Tuomiokapitulin mukaan Blomqvist toimi vastoin pappislupaustaan.

Espoon hiippakunnan tuomiokapituli on päättänyt yksimielisesti, että samaa sukupuolta olevan avioparin siunannut pastori Anne Blomqvist saa kirjallisen varoituksen. Blomqvist ilmoitti itse piispa Tapio Luomalle, että toimitti elokuussa avioliiton siunaamisen naisavioparille. Tuomiokapitulin mukaan Blomqvist toimi vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta. Blomqvist on Hyvinkään seurakunnan kappalainen.

 

Espoon tuomiokapitulin puheenjohtaja, piispa Tapio Luoma, sanoo tiedotteessa, että päätös on kirkon voimassa olevien säännösten mukainen. "Asia kuvastaa hankalaa tilannetta, jossa kirkossamme avioliitolain muutoksen jälkeen olemme." Piispat totesivat elokuussa 2016, että vaikka Suomen laki ei enää ota kantaa aviopuolisoiden sukupuoleen, kirkon opin mukaan avioliitto kuuluu edelleen vain miehelle ja naiselle. Luoma sanoi 22.11. Radio Deille, että jos kirkko yhteisesti päättää muuttaa avioliittokantaansa, hän olisi "varmaankin valmis" vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Asia kuvastaa hankalaa tilannetta, jossa kirkossamme avioliitolain muutoksen jälkeen olemme.

– Espoon piispa Tapio Luoma

Pastori Anne Blomqvist sanoo Espoon tuomiokapitulille 26.11. antamassaan selvityksessä, että hänen mukaansa papin rankaiseminen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä on virheellistä: "Evankelis-luterilaisen kirkon järjestysmuoto perustuu lakiin. Koska kirkolliskokouksessa ei ole tehnyt päätöksiä uuden avioliittolain astuessa voimaan, niin yksittäisellä papilla on oikeus tai jopa velvollisuus vihkiä ja siunata samaa sukupuolta oleva pariskunta, jolloin on virheellistä, että pappia rangaistaan tilanteessa."

 

Luterilaisen kirkon hiippakunnat päättävät itsenäisesti, rankaisevatko ne pappeja, jotka ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pareja. Kirkkolain mukaan tuomiokapituli voi antaa papille kirjallisen varoituksen, pidättää hänet määräaikaisesti virasta tai tuomita hänet menettämään pappisoikeutensa.

Kapitulit ovat ratkaisseet tapaukset eri tavoin.

Helsingin tuomiokapituli päätti 13.9. antaa pastori Kai Sadinmaalle "vakavan moitteen" vihkimisestä. Sadinmaan mukaan päätös ei perustu kirkkolakiin, ja hän on jättänyt tuomiokapitulille oikaisuvaatimuksen.

Oulun tuomiokapituli antoi 3.10. pastori Árpád Kovácsille kirjallisen varoituksen vihkimisestä. Lapuan tuomiokapituli antoi 18.10. pastori Henna Salolle ja pastori Eeva-Kaisa Rossille niin ikään kirjallisen varoituksen. Henna Salo kertoi marraskuussa Ylelle tehneensä päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Mikäli kapituli ei muuta päätöstään, Salo vie asian hallinto-oikeuteen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.