null Uspenskin katedraali valaistaan Ukrainan lipun väreillä

Uspenskin katedraali valaistaan lauantai-iltana tuen osoitukseksi hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle.

Uspenskin katedraali valaistaan lauantai-iltana tuen osoitukseksi hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Uspenskin katedraali valaistaan Ukrainan lipun väreillä

Helsingin Uspenskin katedraali valaistaan lauantai-iltana sinikeltaisin valoin. Sunnuntaina ortodoksinen seurakunta kulkee ristisaatossa Ukrainan suurlähetystölle.

Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin autonomisena eli itsenäisenä kirkkona vuodesta 1923 lähtien kuulunut Suomen ortodoksinen kirkko osoittaa tukensa Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle.

Tämä tapahtuu valaisemalla Helsingin Katajanokalla sijaitseva Uspenskin katedraali sinikeltaisin valoin. Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on läsnä, kun värivalot sytytetään lauantaina 5.3. kello 19. Valaistus on käytössä maanantaiaamuun asti.

Suomen ortodoksisen kirkon piispat ovat jo aiemmin tuominneet ankarasti Venäjän hyökkäyksen itsenäiseen Ukrainaan.

Suomalaispiispat myös vetosivat Venäjän ortodoksisen kirkon Moskovan patriarkaatin piispoihin ja pappeihin, jotta nämä edistäisivät rauhaa. Venäjän ortodoksinen kirkko tukee Vladimir Putinin sotapolitiikkaa ja on katkaissut välinsä ekumeeniseen patriarkaattiin. Kirkoilla ei ole edes ehtoollisyhteyttä.

Nyt toteutettavalla Uspenskin katedraalin valaistuksella halutaan viestiä myötätunnosta kärsiviä ukrainalaisia kohtaan ja toivottaa samalla Suomeen jo saapuneet pakolaiset – joista monet ovat ortodoksikristittyjä – lämpimästi tervetulleiksi.

Arkkipiispa Leon mukaan kaikki sodasta kärsivät ovat rukouksen kohteena. Hän toivoo katedraalin loistavan majakan lailla julistaen toivoa rauhasta.

Helsingin ortodoksinen seurakunta järjestää lisäksi sunnuntaina 6.3. ristisaaton Ukrainan suurlähetystölle, Vähäniityntie 9. Saatossa on useampia lähtöpisteitä: Uspenskin katedraalilta ja Myllypuron kappelilta lähdetään liikkeelle kello 12.30. Mukaan voi tulla myös Kulosaaren metroasemalta, jossa kokoonnutaan kello 12.45–13.

Saaton saavuttua suurlähetystölle lähetystön aita kukitetaan. Rukouspalvelus alkaa lähetystön edessä kello 13.30. Rukouspalveluksessa on mukana myös Uspenskin katedraalin ihmeitätekevänä pidetty Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni, joka on Ukrainan Kozelštšanin luostarissa olevan ikonin jäljennös.

Arkkipiispa Leo ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen tapaavat Ukrainan suurlähettilään Olga Dibrovan juuri ennen rukouspalveluksen alkua.

Sekä ristisaattoon että rukouspalvelukseen ovat tervetulleita kaikki Ukrainaan rauhaa rukoilevat kirkkokunnasta riippumatta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.