null ”Kristuksen tähden herätkää ja tuomitkaa tämä pahuus!” – Arkkipiispa Leo vetosi patriarkka Kirilliin

Arkkipiispa Leo muistuttaa Venäjän kirkon johtajaa, patriarkka Kirilliä, tämän vastuusta.

Arkkipiispa Leo muistuttaa Venäjän kirkon johtajaa, patriarkka Kirilliä, tämän vastuusta.

Ajankohtaista

”Kristuksen tähden herätkää ja tuomitkaa tämä pahuus!” – Arkkipiispa Leo vetosi patriarkka Kirilliin

Ukrainan sodasta ja Butšan joukkomurhasta järkyttynyt Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa muistuttaa Venäjän kirkon päämiestä viimeisestä tuomiosta.

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo vetoaa Venäjän ortodoksisen kirkon johtoon Ukrainasta kantautuneiden uutisten järkyttämänä. Hän on jo aiemmin tuominnut patriarkka Kirillin sotaa puolustaneen saarnan.

Leon mukaan Venäjä on viimeisen kuukauden aikana toistuvasti osoittanut, että se ei pyri välttämään siviiliuhreja Ukrainan sodassa.

– Olemme seuranneet voimattomina uutisvirtaa, joka on tuonut eteemme kuvia murskaksi pommitetuista asuintaloista, sairaaloista ja kirkoista. Tänään olemme joutuneet uutisten välityksellä näkemään ja kuulemaan jotain sellaista, mitä on vaikeaa ymmärtää todeksi. Venäjän toimet Butšassa ja muissa ukrainalaiskylissä eivät edusta enää sodan kauheuksia, vaan äärimmäistä inhimillistä pahuutta, Leo sanoo kannanotossaan.

Muistakaa Jumalan edessä  antamanne lupaukset ja se, että niistä on kerran tehtävä tiliä Kaikkivaltiaan edessä.

Leon mukaan Venäjä tulee aikanaan saamaan tuomion sotarikoksista. Samaan aikaan Venäjän ortodoksisen kirkon johto on seissyt valtiojohdon rinnalla siunaamassa sotaa ja esittämässä sen jopa oikeutettuna, ”pyhänä” sotana, ihmettelee arkkipiispa Leo.

– Nyt kirkon on korkea aika huomata, että se on kulkenut harhaan. Vetoan suoraan Moskovan patriarkka Kirilliin: muistakaa Jumalan edessä piispana ja patriarkkana antamanne lupaukset ja se, että niistä on kerran tehtävä tiliä Kaikkivaltiaan edessä.

– Kristuksen tähden: herätkää ja tuomitkaa tämä pahuus! Käyttäkää vaikutusvaltaanne rauhan edistämiseksi ja tehkää kaikkenne, että tämä sota päättyisi. Siihen rukoilen teille Jumalalta nöyryyttä ja viisautta, Leo sanoo.

Suomen ortodoksisen kirkon johtajan ja satojen muiden maailman ortodoksikirkkojen johtajien ja vaikuttajien vetoomukset ovat ainakin tähän asti kaikuneet Moskovan patriarkaatissa kuuroille korville. Kirill on perustellut sotaa länsimaiden rappiolla ja homoparaateilla ja sanonut, että sodassa on kyse maailman pelastuksesta. Murmanskin metropolitta Mitrofan sanoo venäläisten taistelevan Antikristusta vastaan.

Kirill jatkoi samalla linjalla sunnuntaina puhuessaan Venäjän armeijan pääkatedraalissa Kubinkassa Moskovan lähellä. Hän kehotti jumalanpalvelukseen osallistuneita sotilaita puolustamaan rauhaa rakastavaa Venäjän kansaa, joka ei halua mitään pahaa muille.

Moskovan patriarkaatti on myös lähettämässä valtuuskunnan Kirkkojen maailmanneuvoston elokuussa alkavaan kokoukseen. Kirkon ulkosuhteista vastaava metropoliitta Hilarion aikoo myös jonkinlaisena tekopyhyyden huippuna puhua Kyproksella pidettävässä seminaarissa Jumalan rakkaudesta, sovituksesta ja kirkkojen ykseydestä.

Haagissa toimiva YK:n kansainvälinen rikostuomioistuin on avannut tutkinnan sotarikoksista Ukrainassa. Tutkinnan kohteeksi tulevat myös viimeisimmät tapahtumat Butšassa, josta on löydetty sadoittain ruumiita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.