null Uusisilta: Myös miehet ovat ahdistelukulttuurin uhreja

Puheenvuorot

Uusisilta: Myös miehet ovat ahdistelukulttuurin uhreja

Jotta kaikilla olisi turvallinen olo, tarvitaan laajempi kulttuurinmuutos.

Viime viikkoina suomenkielistä sosiaalista mediaa on pyyhkinyt #metoon jälkiaalto, kun #punkstoo ja #metaltoo Instagram-tileillä on jaettu kokemuksia musiikkipiireissä tapahtuneista ahdistelutapauksista. Äärimmäisen tärkeässä keskustelussa on unohtunut, että myös miehet ovat ahdistelukulttuurin uhreja.

Siinä missä #metoo keskittyi yleisesti häirintään, nyt tikunnokkaan on nostettu muutama alakulttuuri ja niissä tapahtuneet ahdistelutapaukset. Tarkasteluun ovat joutuneet niin punkpiirit kuin myös Suomen metalliskene, reggae- ja esittävän taiteen piirit. Kukaan ei ole syytön. Ja suurimmassa osassa tapauksista ahdistelijoina ovat nimenomaan miehet.

En aio tässä kolumnissa taipua ”ei kaikki miehet” puolusteluun, sillä uskon että ongelma todellakin on kaikki miehet. Me elämme patriarkaalisessa eli miesten dominoivassa kulttuurissa, jossa jokainen mies on potentiaalinen ahdistelija. Vaikka tasa-arvo on edennyt, eikä nainen ole enää kirjaimellisesti miehen omaisuutta, vanhentuneet kulttuuriset käsitykset elävät arjessamme edelleen vahvana.

Haluan kuitenkin muistuttaa, että tämä kulttuuri vahingoittaa myös meitä miehiä. Itse uskon vakaasti siihen, että kamppailussa oikeudenmukaisen maailman puolesta ei ole koskaan kyse vain siitä, että sorretut vapautetaan sorron alta, vaan myös siitä, että sortajat vapautetaan sortajan roolista.

Tarvitaan huomattavasti suurempi kulttuurinen muutos, jossa koko miehuuden käsite otetaan uudelleen tarkasteluun.

Tässä patriarkaalisessa kulttuurissa me miehet olemme rakentaneet itsellemme sortajan aseman ja tarvitsemme siitä vapautusta. Siksi #metoo tai #punkstoo ei ole hyökkäys meitä miehiä kohtaan, vaan mahdollisuus myös meille päästä irti haitallisesta roolistamme tässä kulttuurissa.

Se, että #Punkstoo-instagram tilin kertomukset ovat nimettömiä, muistuttaa meitä siitä, että tässä ei lopulta ole kyse yksilöistä, vaan kulttuurisesta ongelmasta. #Punkstoo-tilin tarinat eivät paljasta ahdistelijoiden nimiä, sillä silloin keskustelu lähtisi pyörimään näiden yksittäisten ihmisten ympärillä, vaikka tarkoituksena on herättää keskustelua siitä kulttuurista, joka luo tällaisia ihmisiä. Jos kyse olisi yksittäisistä ihmisistä, olisi koko ongelma ratkaistu sillä, että nämä ihmiset potkittaisiin musiikkipiireistä pihalle. Valitettavasti se ei ole näin yksinkertaista.

Tarvitaan huomattavasti suurempi kulttuurinen muutos, jossa koko miehuuden käsite otetaan uudelleen tarkasteluun. Paremmassa maailmassa miesten ei tarvitse mahtua ahtaaseen miehen muottiin, jossa tunteiden näyttämiselle ei ole tilaa, mielenterveyden ongelmat hukutetaan alkoholiin ja omaa miehuuttaan osoitetaan ”valloittamalla” naisia. Tällainen maailma olisi turvallisempi naisille, mutta eittämättä myös meillä miehillä olisi huomattavasti parempi olla. Ja siksi myös meidän tulee olla mukana tässä muutoksessa.

Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.