null Vaittinen: Miten niin vanhemmuus on hukassa?

Puheenvuorot

Vaittinen: Miten niin vanhemmuus on hukassa?

Älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet elämäämme radikaalisti, mutta nykynuoret ovat yhtä viisaita ja kivoja kuin ennenkin.

”Vanhemmuus on hukassa.” Olen lukenut tai kuullut tämän lauseen monta kertaa viime vuosien aikana ja joka kerran tuntenut piston sydämessäni. Onko minulta vanhemmuus hukassa?

Tulin äidiksi ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja viidennen kerran nelisen vuotta sitten. Jo tämän ajanjakson kuluessa on perheiden arjessa tapahtunut valtavasti.

Yksi iso muutos on ollut se, että älypuhelimet ovat tulleet osaksi arkea, ja sosiaalinen media on vyörynyt elämäämme. Lapset ja nuoret ovat ottaneet käyttöön valtavan määrän erilaisia sovelluksia. Kavereita tavataan yhä enemmän virtuaalisesti.

Vanhempia korventaa tieto siitä, että lapsi ei ole kotonakaan välttämättä turvassa.

Kun ensimmäisen lapsemme mennessä kouluun puhuttiin vielä, että tunti ruutuaikaa on enimmäismäärä lapselle, nykyään tunti ylittyy heillä nopeasti jo kouluun liittyvien asioiden hoitamisesta.

Vanhemmuuden haasteet ovat muuttuneet älylaitteiden yleistymisen myötä. Jos vanhempi ei onnistu pakottamaan lasta soittotunneille, muodostelmaluisteluun, parkouriin tai poikakuoroon – tai jos ei edes ole varaa –, lapsi muuttaa varhain asumaan tietokoneruudun äärelle.

Tiedostavan vanhemman tulisi jatkuvasti olla askelen verran edellä ja tietää, millaisia sovelluksia on tulossa, miten lapsia opetetaan niiden vastuulliseen käyttöön, ja miten valvotaan peliaikaa. Samalla on edelleen huolehdittava perheen elättämisestä, ruoanlaitosta ja pyykinpesusta. On kuskattava lapsia harrastuksiin ja luettava kymmenittäin Wilma-viestejä, joita koululaisten opinahjoista tulee.

Digiajan lapsia uhkaavat netissä myös monet vaarat. Vanhempia korventaa tieto siitä, että lapsi ei ole kotonakaan välttämättä turvassa, koska esimerkiksi älypuhelimen kautta hän voi kotonakin joutua hankaluuksiin. Niinpä koululaisten kesälomat tuntuvat monista vanhemmista yhä pidemmiltä. On osattava ohjelmoida lapsen kesä sellaiseksi, että hän on turvallisen ja kehittävän tekemisen parissa silloinkin, kun vanhempien on käytävä töissä.

Lohdullista vanhemmuuden haasteiden keskellä on kuitenkin, että nykyajankin lapset ovat kunnollisia ja kivoja.

Nykyajan suurta luksusta ovatkin esimerkiksi isovanhemmat, jotka vanhempien ollessa töissä vievät lastenlapsia mökille ja marjastamaan, kuljettavat harrastuksiin ja leipovat tai piirtävät lasten kanssa.

Kyllä, myönnän ainakin itse, että vanhemmuus on välillä hukassa, vaikka olen suurperheen äiti. Opettelen vanhemmuutta samalla kun lapseni kasvavat. Kaipaan tukea ja apua.

Lohdullista vanhemmuuden haasteiden keskellä on kuitenkin, että nykyajankin lapset ovat kunnollisia ja kivoja. Kesän aikana meillä on käynyt aika paljon eri-ikäisten lasteni kavereita. Suuni on loksahtanut auki siitä, miten viisaasti ja avarasti he asioita ja ilmiöitä pohtivat.

Kirjoittaja on yhteisöllisyydestä haaveileva pappi, joka tykkää leikkiä sanoilla.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.