null Vantaan seurakunnat korottaa Lehtisaaren maanvuokria vantaalaisten vuokratasolle

Kiista Lehtisaaren maanvuokrista jatkuu.

Kiista Lehtisaaren maanvuokrista jatkuu.

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnat korottaa Lehtisaaren maanvuokria vantaalaisten vuokratasolle

Vantaan seurakunnat palasi aiempaan päätökseensä vuokraehdoista. Vuokratuottojen ero vastaa pienen seurakunnan toimintamäärärahoja.

Lehtisaaren asunto-osakeyhtiöiden ja Vantaan ja Helsingin seurakuntayhtymien väliset nykyiset maanvuokrasopimukset päättyvät tämän vuoden lopussa. Taloyhtiöt omistavat rakennukset, maa on seurakuntayhtymien. Taloyhtiöiden pitäisi pian päättää, haluavatko ne jatkaa vuokrasopimusta.

– Nykyisen sopimuksen mukaan taloyhtiöiden pitää ilmoittaa halustaan jatkaa vuokralaisina kuusi kuukautta ennen sopimuksen päättymistä. Käytännössä tämä tarkoittaa kesäkuun loppua. Aika on kyllä taloyhtiöillä tiedossa, sanoo Vantaan seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Sari Turunen.

Helsinki ja Vantaa olivat alun perin tavoittelemassa saman suuruista vuokratuottoa Lehtisaaresta. Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto päätti toukokuussa 2017 lieventää ehtojaan ja Vantaa seurasi viime vuonna perässä. Syksyn seurakuntavaaleissa valittu Vantaan uusi kirkkovaltuusto päätti viime viikolla palata takaisin aiempaan linjaan ja tiukensi tuottovaatimusta sen mukaiseksi. Tämä tapahtui äänin 32–9.

Ei ole oikein, että Helsingin Lehtisaaressa vuokra olisi huomattavasti alhaisempi kuin Vantaalla.

– Sari Turunen

Vantaa siis palasi alkuperäisiin vuoden 2016 sopimusehtoihin. Niiden mukaan Lehtisaaren tontinvuokrien osuus on viisi prosenttia tontin arvosta. Tästä vähennetään kymmenen prosenttia rakennetun maan vähennyksenä. Vuokra-aika on 50 vuotta ja vuokratasoa tarkistetaan 10 vuoden päästä vastaamaan senhetkistä maan arvostusta.

Nykyiset maanvuokrasopimukset on tehty 1960-luvulla. Ne ovat vuokralaisille erittäin edulliset, sillä vuokrat eivät ole indeksikorotuksista huolimatta seuranneet maan arvon nousua.

– Keskeinen syy valtuuston päätökseen oli Vantaan seurakuntien vuokralaisten samanarvoinen kohtelu. Vantaalla seurakuntien maista peritään viiden prosentin vuokra. Tähän verrattuna ei ole oikein, että Helsingin Lehtisaaressa vuokra olisi vuoden 2018 päätöksen myötä jäänyt huomattavasti alhaisemmaksi.

Turusen mukaan ero viimevuotisen ja nyt tehdyn päätöksen välillä on suuri ja sillä on iso merkitys Vantaan seurakuntien taloudelle. Vuositasolla ero on lähes 800 000 euroa eli ”pienen tai vähän isommankin seurakunnan vuosittaisten toimintakulujen verran”.

Äänestystulokseen jätettiin ponsi, jonka mukaan vuokrien korotus tulisi kolmen vuoden sijasta porrastaa 5–7 vuodelle. Tämä tuo Turusen mukaan hieman pelivaraa sopimuksiin.

Ensin pitäisi kuitenkin päästä sopimukseen. Lehtisaaren taloyhtiöt ovat haastaneet Vantaan seurakuntayhtymän vuokrankorotuksista oikeuteen. Käräjäoikeuden istunnot ovat elokuun lopussa.

– Yhden julkisuudessa olleen virheellisen tiedon haluan korjata. Julkisuudessa on väitetty, että taloyhtiöt olisivat olleet hyväksymässä vuoden 2018 päätöstä. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä heidän neuvottelijoidensa tulkinta kahdesta sopimusehdosta oli erilainen kuin meidän ehtomme. Tämän uuden valtuuston päätöksen jälkeen taloyhtiöt eivät ole olleet meihin yhteydessä, kertoo Turunen.

Jaa tämä artikkeli: