null Tietynlainen ihminen päätyy erityisen herkästi narsistin uhriksi

 Narsistin kanssa joutuu jahtaamaan rakkautta, mikä on uhrille usein jo lapsuudesta tuttu ja siitä syystä turvallinen mielenmaisema.

Narsistin kanssa joutuu jahtaamaan rakkautta, mikä on uhrille usein jo lapsuudesta tuttu ja siitä syystä turvallinen mielenmaisema.

Hyvä elämä

Tietynlainen ihminen päätyy erityisen herkästi narsistin uhriksi

Tunnelukkoterapeutti ja teologi Miia Moision mukaan lapsuuden haavat altistavat satuttavalle suhteelle. ”Useimmiten vastaanotolleni hakeutuvat narsistien uhrit ovat naisia.”

Tunnelukkoterapeutti, teologi Miia Moisio kohtaa työssään narsististen ihmisten uhreja. Heille on tuttua se, että parisuhteen toinen osapuoli esimerkiksi haluaa tulla ihailluksi ja on hyvin herkkä kritiikille. Tuttua voivat olla myös kumppanin suuruuskuvitelmat, joilla tämä yrittää paikata kehittymätöntä ja haavoittuvaa minäkuvaansa. 

Narsistinen suhde ja tunnelukot muodostavat yhtälön, jossa todennäköisesti kärsivät kaikki osapuolet.

Miia Moisio, miksi meillä on tunnelukkoja?

– Tunnelukot syntyvät lapsuuden tai nuoruuden emotionaalisista vaille jäämisen kokemuksista. Vanhempi ei koskaan pysty täysin vastaamaan lapsen tunnetarpeisiin, joten tunnelukkoja on meillä kaikilla, osalla hieman vahvempia ja osalla lievempiä. Jos toistuvasti ja vakavasti varhaisvuosinamme koemme, ettemme tule rakastetuiksi tai hyväksytyiksi, meitä vähätellään tai meidät sivuutetaan, voivat vastaavat tilanteet vielä aikuisuudessakin olla vaikeita ja niiden synnyttämien tunteiden kokeminen haastavaa. 

– Kaikissa meissä on haastavia puolia, mutta nuo haastavat puolet muuttuvat ongelmaksi siinä vaiheessa, kun ylimielinen, manipulatiivinen ja empatiaan kykenemätön ihminen alkaa toimillaan satuttaa muita.

Kun tunnelukot yhdistyvät narsistisiin suhteisiin, syntyy haavoittava kierre. Millainen ihminen joutuu narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivän ihmisen uhriksi?

– Työssäni tapaamani ihmiset ovat empatiakykyisiä, hyvin vastuullisia, toisen ihmisen hyvyyteen, kasvuun ja kehittymiseen uskovia henkilöitä. Useimmiten vastaanotolleni hakeutuvat narsistien uhrit ovat naisia. Heillä on ollut lapsuuden kasvuympäristössään narsistista persoonallisuushäiriötä, alkoholismia tai jotain muuta isoa kipua.

– Useasti he ovat vastuunkantajalapsia, joilla on ehkä ollut alitajuinen ja tiedostamaton oman vanhemman pelastamis- ja parantamismissio. Heiltä puuttuu usein myös itsearvostusta ja omat rajat – puhun niistä asiakkaideni kanssa kovin usein. 

Tunnelukot yhdistettyinä narsistiseen suhteeseen synnyttävät helposti haavoittavan kierteen.

Tunnelukot yhdistettyinä narsistiseen suhteeseen synnyttävät helposti haavoittavan kierteen.

Mitä ongelmia narsismista koituu parisuhteessa?

– Jo pelkästään narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivän vastuuttomuus ja empatiakyvyttömyys ovat todella satuttavia ihmissuhteessa. Jos yksi osapuoli jää kantamaan kaiken vastuun, hän altistuu uupumukselle ja väsymykselle. Narsismilla on monia ilmenemismuotoja, ja hyvin vakavaksi ongelmaksi narsistinen suhde muuttuu  silloin, kun suhteessa esiintyy väkivallan piirteitä. 

Millainen historia suomalaisella narsismilla on?

– En tiedä vastausta, mutta ehkä nyt näkyvillä oleva narsismi on sukupolvien takaa tuleva haava. Historia, kuten sota ja vaikeat olosuhteet ja sen ajan kasvatustyyli ovat ruokkineet erityisesti lasten vaille jäämistä. He ovat joutuneet  pärjäämään paljon itsekseen, lisäksi väkivalta – piiskaaminen tai lyöminen – on ollut sallittua. 

– Työssäni kuulen paljon ”traumatisoituneista ja väkivaltaisista, narsistisista alkoholisteista”, jotka ovat siis isovanhempiemme sukupolvea. Menneisyydessä on myös sitä, että perheen ainokaisia poikia on nostettu jalustalle.

Miksi uhrit palaavat usein suhteeseen huolimatta kokemastaan kaltoinkohtelusta?

– Narsistin kanssa joutuu usein ikään kuin jahtaamaan rakkautta. Tämä on usein uhrille tuttu ja siitä syystä turvallinen mielenmaisema jo lapsuudesta ja vetää siksi takaisin suhteeseen. Läheisyyden ja etäisyyden vaihtelut ovat suhteessa narsistin kanssa isoja, mutta silloin kun tämä on tuttua lapsuudesta, hermosto valitsee ne olosuhteet, vaikka se olisi pähkähullua. 

– Myös pelko voi olla yksi syy tällaiseen suhteeseen jäämiselle. Kuulen usein, että on helpompi palata ja olla suhteessa kuin käydä läpi se julma vaihe, jossa pahasti narsistinen ihminen rupeaa vainoamaan, stalkkaamaan tai häiriköimään. Pelätään myös, että toinen kohtelee yhteisiä lapsia huonosti, tai että joudutaan lasten takia käymään läpi oikeustoimia. 

– Empaattisuutensa takia uhri saattaa haksahtaa myös narsistin reppanavaiheeseen: kun toinen on säälittävä ja heittäytyy avuttomaksi, niin suurisydäminen uhri eli auttajapersoona avaa sylin ja sydämensä kerta toisensa jälkeen toiselle.

Työssään tunnelukkoterapeuttina Miia Moisio tapaa narsistisessa ihmissuhteessa itsensä satuttaneita, empaattisia ja ylivastuullisia ihmisiä. Kuva: Sampo Korhonen

Työssään tunnelukkoterapeuttina Miia Moisio tapaa narsistisessa ihmissuhteessa itsensä satuttaneita, empaattisia ja ylivastuullisia ihmisiä. Kuva: Sampo Korhonen

Onko mahdollista oppia suojaamaan itseään narsistisessa suhteessa?

– On paljon heitäkin, jotka oppivat pistämään sydämensä kiinni, alkavat kasvattaa paksumpaa nahkaa ja elää omaa elämäänsä suhteessa, vaikka eivät saa siitä paljon. 

Miten erota narsistisesta suhteesta?

– Jos uhri pystyy toteamaan, että tämä suhde on oikeasti minulle ja vaikkapa lapsilleni vahingollinen, se auttaa jo paljon. Eroaminen vaatii kuitenkin todellista tahdonvoimaa. Joskus uhri tekee eropäätöksen äkkiä, kun tulee ”se viimeinen niitti”. Ero narsistista ei kuitenkaan voi tapahtua samalla tavalla kuin muissa ihmissuhteissa. Mitään kaunista päätöskeskustelua ei voi saada, vaikka moni sitä jääkin kaipaamaan.

Miten toipua eron jälkeen?

– Eron jälkeen on tärkeää antaa itselleen toipumisrauhaa ja tunnustaa omat tunteet: olen uupunut, ahdistunut, ehkä masentunutkin suhteen jälkeen. Etäisyyttä voi ottaa vaikka lukemalla aiheesta. Tieto auttaa, mutta myös tunnetyöskentely on välttämätöntä.

– Oman itseluottamuksen ja itsetunnon kohentaminen ja haavojen hoivaaminen ovat tosi tärkeitä. Joskus voi käydä niin, että uhri alkaa eron jälkeen käydä ylikierroksilla ja etsiä eteen tulevaan tuskaan, yksinäisyyteen ja hämmennykseen lääkettä ja pelastusta esimerkiksi saman tien uudesta parisuhteesta. Olisi kuitenkin hyvä, että uskaltaisi olla yksin, ilman parisuhdetta ja antaa sen ajan itselle ja omalle keholle, mahdollisesti lapsille ja kaikkeen muuhun. Olisi tärkeää, että saisi elämää tasoitettua ja normalisoitua ja pikkuhiljaa koottua itseään.

Mistä narsistisen suhteen uhri voi etsiä apua?

– On tärkeää hakea apua ja löytää auttaja, joka ymmärtää tilannetta sekä mielen että kehon tasolla. Vertaisryhmät voivat olla arvokkaita, mutta on tärkeää kääntää katse myös omaan prosessiin, sillä eheytyminen löytyy itsestä. Pitäisi kysyä itseltään, että miksi olen ollut tuollaisessa suhteessa? Mitä toinen minulle teki ja mitä se minulle aiheutti? Miten voin oikeasti parantaa itseni takaisin? 

– Narsistien uhrit roikkuvat usein siinä viimeisessäkin toivonrippeessä, että toinen osapuoli tajuaisi ja sen myötä parantuisi. Uhrin pitäisi siis saada sellaista apua, että näitäkin asioita voitaisiin käydä läpi.

Miten narsistinen suhde voi kääntyä siunaukseksi?

– Narsistinen suhde parhaimmillaan voi olla kokemus, jossa uhrille näyttäytyvät omat lapsuuden haavat. Sellainen, mikä on näkyvissä, voidaan parantaa. Jos uhri pystyy hyödyntämään tämän kokemuksen oppiakseen, se voi avata ovia uuteen elämään ja kasvuun. Onhan siinä valtava siunaus mukana, vaikkei se kaiken keskellä siltä varmasti tunnu.

Kahdeksan keinoa, joilla selviydyt narsistisen suhteen erosta

  1. Tunnista tilanne: Hanki tietoa narsismista. Hyväksy, että suhde on vahingollinen ja että vasta erottuasi voit alkaa toipua.
  2. Hae ammatillista apua: Löydä auttaja, joka ymmärtää narsismia ja sen vaikutuksia, mielellään sekä niin henkisellä puolella kuin kehon tasolla.
  3. Anna itsellesi aikaa: Varaa aikaa toipumiseen ja ymmärrä, että tunteiden käsittely vie aikaa.
  4. Käytä vertaistukea: Osallistu vertaisryhmiin, joissa voit jakaa kokemuksia ja saada tukea muilta. Käytä harkintaa ja muista pitää keskiössä oma prosessisi.
  5. Harjoittele tunnetyöskentelyä: Kehitä itsearvostusta ja itsetuntoa, jotka ovat kärsineet narsistisessa suhteessa.
  6. Opettele asettamaan rajat: Harjoittele omien rajojen tunnistamista ja puolustamista.
  7. Pidä huolta itsestäsi: Huolehdi fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistasi esimerkiksi liikunnan ja rentoutumisen avulla.
  8. Tee suunnitelma tulevaisuudelle: Määrittele tavoitteita ja haaveita uudelle elämällesi ilman narsistista kumppania.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kun rakkaus päättyy, siihen on syynsä, joista voi ottaa opikseen – parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow: ”On ihme, että meillä ylipäänsä on parisuhteita!”

Hyvä elämä

On hyödyllisempää nähdä oma osuutensa kuin syytellä exää. ”On ollut vaikeaa, vaikka lähdin itse suhteesta. Mietin välillä, teinkö liian hätiköidyn päätöksen”, 41-vuotias mies vastasi Kirkko ja kaupungin lukijakyselyyn.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.