null Vatikaani julkaisi Luther-postimerkin – "Hirveän iso symboliarvo", arvioi dosentti

Vatikaanin julkaisi reformaation viisisataavuotisjuhlan kunniaksi postimerkin, jossa esiintyvät reformaattorit Martti Luther ja Philipp Melanchton.

Vatikaanin julkaisi reformaation viisisataavuotisjuhlan kunniaksi postimerkin, jossa esiintyvät reformaattorit Martti Luther ja Philipp Melanchton.

Ajankohtaista

Vatikaani julkaisi Luther-postimerkin – "Hirveän iso symboliarvo", arvioi dosentti

Marraskuussa julkaistussa postimerkissä Martti Luther ja Philipp Melanchton polvistuvat ristillä roikkuvan Jeesuksen ääreen.

Vatikaanin postimerkki- ja rahatoimisto julkaisi 23. marraskuuta postimerkin, jossa kuvataan Martti Luther ja Philipp Melanchton polvistuneena ristillä roikkuvan Jeesuksen äärelle. Lutherilla on kädessään Raamattu ja Melanchtonilla Augsburgin tunnustus, joka on reformaation keskeisiä opillisia teoksia. Kuvan taustalla on Wittenbergin kaupunki, jossa Lutherin kerrotaan naulanneen teesinsä kirkonoveen.

Postimerkki on merkittävä, koska Luther ja Melanchton olivat 1500-luvulla eturintamassa hyökkäämässä katolisen kirkon oppeja vastaan. Luterilaisen ja katolisen kirkon välit olivat vuosisatoja hyiset.

Katoliseen kirkkoon perehtynyt dogmatiikan dosentti Jyri Komulainen ei kuitenkaan yllättynyt postimerkistä. Nykyinen paavi Franciscus on moneen otteeseen pyrkinyt lämmittämään kirkkokuntien välejä. Viime vuonna hän osallistui Ruotsin Lundissa järjestettyihin reformaation merkkivuoden juhlallisuuksiin. Lundissa Franciscus totesi muun muassa, että vaikka historiaa ei voi muuttaa, katolilaisia ja luterilaisia yhdistää paljon enemmän kuin erottaa.

– Postimerkillä on silti hirveän iso symboliarvo, Komulainen sanoo.

Vaikka protestanttinen reformaatio historiallisesti ajautui eroon katolisesta kirkosta, niin meitä kuitenkin yhdistää ristiinnaulittu Kristus.

– Dosentti Jyri Komulainen

Postimerkissä lukee italiaksi "V centenario della riforma protestante" eli "protestanttisen reformaation viisisataavuotisjuhla". Komulaisen mukaan merkissä on kaksi huomionarvoista piirrettä. Ensinnäkin teksti ilmaisee selvästi, että kyseessä on protestanttien juhla. Toisekseen – ja ennen kaikkea – Luther ja Melanchton ovat polvistuneen Jeesuksen ristin juurelle.

– Minä ainakin luen sen niin, että vaikka protestanttinen reformaatio historiallisesti ajautui eroon katolisesta kirkosta, niin meitä kuitenkin yhdistää ristiinnaulittu Kristus, Komulainen selittää.

– Ja jos haluaa lähteä ihan lukemalla lukemaan, niin Lutherin pitämä Raamattu on kuvassa ylempänä kuin Melanchtonin pitämä Augsburgin tunnustus. Tässä on paljon symboliikkaa, joka on varmasti tarkkaan mietittyä.

Komulainen kertoo, että tiukan perinteisen katolilaisuuden kannattajat ovat kommentoineet postimerkkiä kriittisesti internetissä. Heidän näkökulmastaan Luther on ennen kaikkea harhaoppinen.

– Katolisessa kirkossa elää ihan valtavirtakirkon sisällä traditionalistinen rintama, jossa on hyvin paljon kritiikkiä nykyistä paavia kohtaan.

Luterilainen maailmanliitto totesi postimerkin olevan "upea osoitus siitä, kuinka pitkälle olemme tulleet tiellämme kohti yhtenäisyyttä". Komulainen ei kuitenkaan usko, että katolinen kirkko olisi lähitulevaisuudessa lyömässä hynttyitä yhteen luterilaisten kirkkojen kanssa.

– On teoriassa mahdollista, että jokin yksittäinen luterilainen kirkko löytäisi täydemmän yhteyden Roomaan, mutta pidän epärealistisena, että sellaista tapahtuisi minun elinaikanani. Jo naispappeus ja samaa sukupuolta olevien avioliitto ovat isoja esteitä ainakin pohjoismaisten kirkkojen kohdalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.