null Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemiasta kärsineitä lapsia ja nuoria – vapaaehtoinen Laura Kuivalainen: ”Haluan tehdä elämässäni jotakin hyvää”

– Jokainen lahjoitettu euro auttaa. Jos kaikki espoolaiset lahjoittaisivat esimerkiksi puoli euroa, kokonaissumma olisi suuri, sanoo pitkään Yhteisvastuukeräyksen vapaaehtoisena toiminut Laura Kuivalainen.

– Jokainen lahjoitettu euro auttaa. Jos kaikki espoolaiset lahjoittaisivat esimerkiksi puoli euroa, kokonaissumma olisi suuri, sanoo pitkään Yhteisvastuukeräyksen vapaaehtoisena toiminut Laura Kuivalainen.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemiasta kärsineitä lapsia ja nuoria – vapaaehtoinen Laura Kuivalainen: ”Haluan tehdä elämässäni jotakin hyvää”

Keräys alkaa 6.2. Espoonlahdessa toiveikkaissa tunnelmissa.

Kivenlahdessa asuva Laura Kuivalainen on toiminut Yhteisvastuukeräyksen vapaaehtoistehtävissä yhdeksän vuoden ajan. Kokemusta on kertynyt muun muassa lipaskeräyksestä kauppakeskuksessa, leipomisesta kahvitilaisuuteen, keräystapojen ideoimisesta ja viime aikoina keräystoimikunnan kokous­ten johtamisesta.

– Haluan tehdä elämässäni jotakin hyvää. Lupauduin Yhteisvastuukeräyksen vapaaehtoiseksi ensin yhdeksi kerraksi, mutta lopulta tästä tuli pitkäaikainen tehtävä. Olen päättänyt, että annan tälle asialle omaa aikaani ja varojani.

Vastineeksi Kuivalainen kokee saavansa paljon ja viihtyvänsä muiden vapaaehtoisten kanssa.

– Minulle tulee hyvä mieli siitä, että voin tehdä sellaisia tehtäviä, jotka hyödyttävät toisia ihmisiä. Olen saanut työskennellä oman haluni ja jaksamiseni mukaan.

Moni nuori tarvitsee tukea

Espoonlahden seurakunnan nuorisodiakoni Hanne Malkki tuntee hyvin Yhteisvastuukeräyksen teemana olevien koronapandemian seurauksista kärsivien nuorten tilanteen.

Hänen kokemuksensa mukaan jo ennen koronapandemiaa joidenkin nuorten on ollut vaikea saada apua mielenterveysongelmiin. Pandemia rajoitti nuorten elämää, koulut suljettiin ja tarjolla oli entistä vähemmän kohtaamispaikkoja. Myös yksinäisyys lisääntyi.

– Mielenterveysongelmat ovat saaneet rajoitusten aikana rauhassa kehittyä ja kasvaa ilman, että niitä huomataan, Hanne Malkki sanoo.

Malkki on huomannut, että ne nuoret, jotka tunnistavat hyvin avun tarpeensa ja tietävät, mitä tarvitsevat, saavat paremmin apua. Mutta niille, joiden on vaikea selviytyä arjesta tai joilla on heikko motivaatio, avun saaminen voi olla tosi han­kalaa.

Motivaatio ja avoimuus ovat avainasemassa

– Henkilön saattaa olla vaikea motivoitua avun hakemiseen, ja päästyään lopulta avun äärelle hän ei välttämättä kerro asioiden todellista tilaa. Huonokuntoinenkin nuori voi näytellä asiantuntijan tapaamisen ajan, että kaikki on hyvin. Olen havainnut, että todellista tilannetta ei läheskään aina tunnisteta, ja silloin nuori voi jäädä ilman apua, Malkki sanoo.

Malkki toivoo muutosta tähän epäkohtaan. Henkilö saattaa jännittää liikaa, ei uskalla ensimmäisellä kerralla paljastaa ongelmiaan tai ei lainkaan ilmesty vastaanotolle.

Saadakseen todellista apua on oltava motivoitunut hoitoon ja valmis ottamaan vastaan apua. Nuorta on ehkä etukäteen valmisteltava tuleviin tilanteisiin. Siihen tarvitaan luottamuksellista suhdetta.

Hanne Malkin mielestä muun muassa seurakunnilla on tärkeä rooli nuorten motivoimisessa vastaanottamaan psykiatrisia palveluja. Tarvittaessa Malkki voi auttaa varaamaan ajan tai vaikka lähteä mukaan vastaanotolle. 

Luvassa ainakin lipaskeräyksiä, kirkkokahveja ja golfia

Yhteisvastuukeräyksen suunnitelmat ovat monelta osin auki sekä Espoonlahdessa että monessa muussa seurakunnassa. Diakoni Marja-Liisa Kiiskin mukaan yleisötapahtumia ei voida järjestää niin pitkään kuin koronavirus jyllää voimakkaana.

– Emme ole vajonneet epätoivoon, vaan olemme valoisalla mielellä. Yritämme keksiä sellaista, mitä voidaan toteuttaa korona-aikana. Lisäksi hajautamme tapahtumia pidemmälle aikavälille, Kiiski sanoo.

Yhteisvastuukeräyksen aloitusmessu toteutuu sunnuntaina 6.2. Espoonlahden kirkossa. Suunnitelmissa on lisäksi muutama lipaskeräyspäivä etukäteen sovittujen kauppojen edustalla ja kirkkokahvitilaisuuksia. Viime vuosien tapaan kysytään lupaa keräyslippaan sijoittamiseen parin myymälän kassalle. Myös Espoonlahden kirkon aulassa oleva vaivaisukko Arvo valjastetaan keräämään rahaa Yhteisvastuukeräykseen.

Esillä on ollut lisäksi muitakin varainkeräys­ideoita. Pääsiäiseksi voisi myydä kakkuja, äitienpäiväksi brunssikasseja ja isänpäiväksi järjestää lounastarjoilun. Seurakunnan kahvipyörän voisi varustaa kiertelemään vaikkapa rantaraittia pitkin kahvitermarin ja munkkien kanssa. Myös ajatus kirkkokonsertistä on ollut esillä.

Perinteinen Yhteisvastuugolf järjestetään Gumböle Golfissa syyskesällä. Uudeksi liikunnalliseksi tapahtumaksi on mietitty frisbeegolf-­tapahtumaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.