Kolumni: Ovellani kävi Wolt-kuski, jonka takaa mulkoili pyhä Franciscus
Alustatalouden synnyn myötä menossa on talouden ja elinkeinotoiminnan uusjako, kirjoittaa Heikki Nenonen.
”Enää ei ole aikaa pysähtyä keltaisiin valoihin”, toteaa ruokalähetti Ylen raportissa, joka käsittelee lähettien entisestään heikentyneitä työolosuhteita. Hallinto-oikeudessa väännetään, ovatko ruokalähetit yrittäjiä vai työsuhteessa. Alustatalouden synnyn myötä menossa on talouden ja elinkeinotoiminnan uusjako.
Minulle tästä uusjaosta tuli mieleen 1100-luvun Assisi. Varhaiskapitalistisessa, heräävässä rahataloudessa hallitsevan aateliston rinnalle nousi kauppiaiden luokka. Voiton maksimointi ja vaihtotalouden väistyminen rahatalouden tieltä suistivat talonpoikia ja duunareita köyhyyteen. Ennen elämän turvaksi oli riittänyt se, että on osa yhteisöä. Uudessa tilanteessa turvan toi rahan omistaminen. Bisneshait hyötyivät, mutta toisten kustannuksella.
Suomessa vanha työväenluokka on nykyään keskiluokkaa, jos vertaa alustatalouden duunareihin.
Kauppiaan poika Franciscus ja hänen ”hyödyttömät veljensä” asettuivat kansan puolelle, jonka pärjäämisestä Assisin poliittiset mahdit eivät välittäneet. Fransiscuksen ajattelun ytimessä oli ajatus hyvyyden kierrosta: kaikki hyvä tulee Jumalalta, eikä sitä ole tarkoitettu pantattavaksi heille, jotka sitä eniten kykenevät itselleen haalimaan. Huomionarvoista on, että hän seuraajineen ei halunnut asettua perinteiseen, kirkolliseen laupeudentyön lokeroon. Hän halusi muuttaa koko yhteiskunnan rakennetta ja samalla käsitystä rikkaasta elämästä. Rikkautta on toisen palveleminen ja hyvän kierrättäminen ihmisen ja Jumalan välillä.
Suomessa vanha työväenluokka on nykyään keskiluokkaa, jos vertaa alustatalouden duunareihin. Suurin osa ruokaläheteistä on kiusallisella tavalla kuin Assisin uusköyhät keskiajalla: usein vailla verkostoja, pääomia, sukulaisia ja vieläpä tekevät huonosti palkattua työtään vailla lainsäädännön turvaa. Minua tämä hävettää.
Mainitun ruokalähettifirman miljonäärijohtaja sanoi haastattelussa maksavansa mielellään veronsa Suomeen. Hyvä alku! Tämän lisäksi myös yhteiskunnan päättäjien ja kuluttajien pitää olla talouden uusjaossa hereillä. Kotioven ulkopuolella pyörähtävä lähetti ei saa jäädä yhteiskunnan ja työlainsäädännön ulkopuoliseksi. Kovasta työstä pitää maksaa asiallinen korvaus ja työsuhteen pitää tarjota sama turva kuin muillekin yhteiskunnan jäsenille.
Kirjoittaja on valokuvaava aikuisopiskelija, yrittäjä ja helsinkiläinen pappi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kolumni: Kuka puolustaisi meitä työelämän lainsuojattomia?
PuheenvuorotTyöelämän muuttuessa Heikki Nenonen kokee luisuvansa monien muiden tavoin koko vanhan kiistelyn ulkopuolelle.