null ”Johdatte kirkkoa kulkemaan tietä, joka pilkkaa Jumalaa” – Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier jyrähti Venäjän ortodoksisen kirkon johdolle

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier piti Kirkkojen maailmanneuvoston kokouksen avajaispuheen 31.8. Siinä hän kritisoi Venäjän ortodoksisen kirkon tukea sodalle. Kuva: Mike DuBose/WCC

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier piti Kirkkojen maailmanneuvoston kokouksen avajaispuheen 31.8. Siinä hän kritisoi Venäjän ortodoksisen kirkon tukea sodalle. Kuva: Mike DuBose/WCC

Ajankohtaista

”Johdatte kirkkoa kulkemaan tietä, joka pilkkaa Jumalaa” – Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier jyrähti Venäjän ortodoksisen kirkon johdolle

Kirkkojen maailmanneuvoston verkkosivuilla puheen kärki piilotettiin ja ydin vesitettiin. Venäjän kirkon edustaja luonnehti puhetta valtiovallan painostukseksi.

Kirkkojen maailmanneuvoston kokouksen tähän mennessä merkittävin tapahtuma on ollut Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin kovasanainen ja vahvasti hengellinen avauspuhe. Puhe oli niin raju, että Kirkkojen maailmanneuvoston verkkosivujen uutisessa sen varsinainen sanoma piilotettiin ja puheen ydinsisältö vesitettiin.

Maailmanneuvoston kokouksessa istuvat Venäjän ortodoksisen kirkon edustajat kuuntelivat Steinmeirin puhetta korvat punaisina. Suomen ortodoksisen kirkon viestinnän edustajana kokoukseen osallistuva rovasti Heikki Huttunen toteaa Aamun Koitto -lehden verkkosivuilla, että käytävillä todettiin liittopresidentin puheesta, että maallisen vallan edustaja sanoi suoraan sen, mitä järjestön oma johto ei kyennyt sanomaan.

Venäjän kirkon osallistuminen Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) yleiskokoukseen on herättänyt etukäteen paljon kritiikkiä. Kirkolla on nyt joka tapauksessa Karsruhessa pidettävässä kokouksessa valtuuskunta. Sen johtaja metropoliitta Antoni luonnehti presidentin puhetta valtiovallan painostukseksi uskonnollista järjestöä kohtaan.

Steinmeier aloitti puheensa kiittämällä 352 kirkkoa yhdistävää ekumeenista maailmanjärjestöä siitä, että KMN otti Saksan kirkot mukaan toimintaansa heti alusta asti, kun järjestö vuonna 1948 perustettiin. Tämä ei ollut hänen mukaansa lainkaan itsestään selvää, kun otetaan huomioon juutalaisten kansanmurha eli holokausti ja muut hirmuteot, joihin saksalaiset toisen maailmansodan aikana syyllistyivät.

On puhuttava sellaista nationalismia vastaan, joka väittää diktaattorin imperialististen haaveiden olevan Jumalan tahto.

Sitten Steinmeier alkoi käsitellä KMN:n logossa olevia symboleita eli ympyrää, tietä, ristiä ja kyyhkystä. Puhuessaan tiestä, jota pitkin kristittyjen tulisi kulkea ja seurata sanomaa Kristuksesta, hän nosti esiin sen, että joskus kirkot ovat kulkeneet väärää tietä. Näin tapahtui Saksassa, ja siksi on niin tärkeää taistella antisemitismiä vastaan sen kaikissa muodoissa. Uskonnosta ei pitäisi koskaan tulla vihan ja väkivallan työkalua.

Juuri niin Steinmeierin mukaan on nyt tapahtunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Venäjän ortodoksisen kirkon johtajat ovat tällä hetkellä johtamassa jäseniään ja koko kirkkoa kulkemaan vaarallista tietä, joka pilkkaa Jumalaa. Siis sellaiseen suuntaan, joka on vastoin kaikkea sitä, mihin he uskovat. He oikeuttavat hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan – siis omia ja meidän muiden kristittyjen uskonveljiä ja sisaria vastaan, Steinmeir sanoi.

Yleiskokouksen osallistujat, joita on noin 4 500, kuuntelivat liittopresidentin puhetta vakavina. Kuva: Albin Hillert/WCC

Yleiskokouksen osallistujat, joita on noin 4 500, kuuntelivat liittopresidentin puhetta vakavina. Kuva: Albin Hillert/WCC

Diktaattorin haaveet eivät ole Jumalan tahto

Frank-Walter Steinmeierin mukaan Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksen edustajat eivät voi vaieta asiasta. Heidän on puhuttava propagandaa vastaan, joka ottaa kohteekseen toisen maan ja sen kansalaisten vapauden ja oikeudet. On puhuttava sellaista nationalismia vastaan, joka väittää diktaattorin imperialististen haaveiden olevan Jumalan tahto.

– Mattopommitukset ja kohdennetut iskut asuntoihin, kerrostaloihin, sairaaloihin, ostoskeskuksiin, asemille ja julkisiin tiloihin, sotarikokset, joita tapahtuu koko maailman seuratessa – emme voi olla niistä hiljaa, Steinmeier sanoi.

Hän toivotti kokoukseen saapuneet ukrainalaisten kirkkojen edustajat tervetulleiksi ja toivoi, että he voivat palata kokouksesta vahvistuneina muiden tuesta.

Sitten hän totesi, että paikalla on myös Venäjän kirkon edustajia, joiden läsnäoloa ei nykytilanteessa voi pitää itsestään selvänä. Hän toivoi, etteivät yleiskokousedustajat säästä heitä kritiikiltä. Vaikka kristittyjä on kutsuttu sillanrakentajaksi, siltaa ei voi rakentaa sellaisessa tilanteessa, jossa toinen osapuoli koko ajan repii sen tukipilareita rikki.

– Kokouksen edellä korostettiin dialogin merkitystä. Hyvä, mutta dialogilla ei ole itseisarvoa. Sen pitää tuoda valoa siihen, mitä on tapahtumassa. Siinä pitää kiinnittää huomiota epäoikeudenmukaisuuteen, tunnistaa uhrit ja syylliset. Dialogi, joka jää hurskaiden toiveiden tasolle, voi pahimmassa tapauksessa olla propagandan väline. Millaista vuoropuhelua täällä käydään? Steinmeier kysyi.

Totalitaarinen ideologia, joka on naamioinut itsensä teologiaan, on johtanut myös monien uskonnollisten paikkojen tuhoamiseen Ukrainassa.

Hän kiitti satojen omaa kirkkoaan ja Vladimir Putinin sotapolitiikkaa kritisoivia Venäjän ortodoksisen kirkon pappeja olevan urheita yksilöitä. Venäjän ortodoksisen kirkon johto sen sijaan on liittänyt itsensä Ukrainassa tapahtuviin sotarikoksiin.

– Totalitaarinen ideologia, joka on naamioinut itsensä teologiaan, on johtanut myös monien uskonnollisten paikkojen tuhoamiseen Ukrainassa: kirkkojen, moskeijoiden, synagogien, koulutus- ja hallinnollisten rakennusten. Yksikään ajatteleva kristitty ei voi nähdä tässä Jumalan tahtoa. Se on täysin ristiriidassa yleiskokouksen ristitunnuksen kanssa, Steinmeier sanoi. Hän itse kuuluu Evankeliseen reformoituun kirkkoon.

Steinmeierin mukaan risti on syyttömänä tuomitun Kristuksen symboli. Se yhdistää kaikkia kristittyjä. Se ei saa koskaan olla maallisen vallankäytön symboli, vaikka sitä on historian aikana siihen väärin käytetty. Risti on myös myötätunnon ja armon symboli. Tästä myötätunnosta pitää olla myös poliittisia seurauksia. Se ei ole vain hyväntekeväisyyttä, vaan äänen ja tuen antamista niille, jotka elävät marginaalissa.

Kirkkojen maailmanneuvoston verkkosivuilla puheen kärki leikattiin

Kirkkojen maailmanneuvoston verkkosivuilla julkaistussa uutisessa Saksan liittopresidentin vahvasta puheesta leikattiin sen kärki. Uutisessa kerrotaan Frank-Walter Steinmeyerin puhuneen järjestön symboleista ja nostetaan esiin muutama kaunis lause. Otsikossa kerrotaan hänen puhuneen toivosta. Hänen synnintunnustustaan Saksan juutalaisvainoista, kehotusta toimia antisemitismiä vastaan ja Venäjän kirkkoon kohdistamaansa kritiikkiä ei uutisessa mainita sanallakaan.

Ainoa uutisen kohta, joka kunnioittaa puheen varsinaista sisältöä, on kohta, jossa puhutaan neljännestä symbolista eli kyyhkysestä. Siinä Steinmeier muistutti Nooan arkista lähetystä kyyhkysestä ja nosti esille ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun.

Toki puhe löytyy kokonaisuudessaan uutisen perässä olevasta linkistä, mutta jos ei tiedä, mikä on sen kärki, ei linkkiä tule avattua. Kannattaa lukea se suoraan Saksan liittopresidentin kanslian omilta verkkosivuilta, josta se löytyy englanniksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.