null Kirkkojen maailmanneuvosto kokoontuu Ukrainan sodan varjossa

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteerinä toimiva romanailainen ortodoksipappi Ioan Sauca keskustelee yleiskokoukseen osallistuvien stuerttien kanssa Karlsruhessa. Kuva: Albin Hillert/WCC

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteerinä toimiva romanailainen ortodoksipappi Ioan Sauca keskustelee yleiskokoukseen osallistuvien stuerttien kanssa Karlsruhessa. Kuva: Albin Hillert/WCC

Ajankohtaista

Kirkkojen maailmanneuvosto kokoontuu Ukrainan sodan varjossa

Kritiikistä huolimatta kokoukseen osallistuu myös Venäjän kirkon delegaatio. Paikalla on myös kaksi ukrainalaista ortodoksista kirkkoa.

Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokous alkaa tänään Saksan Karlsruhessa. Paikalla on noin 4 500 osallistujaa ekumeenisen maailmanjärjestön 352 jäsenkirkosta ja yli 120 maasta. Kokouksen merkityksestä kertoo se, että sen avauspuheen pitää Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier. Kokous päättyy 8. syyskuuta.

Kirkkojen maailmanneuvosto on eräänlainen kirkkojen YK, joka perustettiin Amsterdamissa toisen maailmansodan jälkitunnelmissa vuonna 1948. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ollut mukana alusta saakka perustajajäsenenä. Järjestöön kuuluu ortodoksisia, anglikaanisia ja eri protestanttisia kirkkoja sekä joitakin helluntailaisia jäsenkirkkoja. Maailman suurin kirkkokunta roomalaiskatolinen kirkko toimii järjestössä tarkkailijana.

Karlsruhessa nyt pidettävä yleiskokous on KMN:n korkein päätöksentekoelin. Kokous järjestetään noin seitsemän vuoden välein. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2013 Etelä-Korean Busanissa. Euroopassa kokoonnuttiin viimeksi vuonna 1968, jolloin kokous järjestettiin Ruotsin Uppsalassa. Yleiskokous valitsee muun muassa järjestöä johtavan keskuskomitean ja hyväksyy suuntaviitat tulevien vuosien työlle.

Kokouksen teema ja Ukrainan sota ovat ristiriidassa keskenään

Karlsruhen yleiskokouksen teemana on ”Jumalan rakkaus ohjaa maailman sovintoon ja ykseyteen”. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt aiheesta polttavan ajankohtaisen. Erityisen mielenkiintoista on kuulla, mitä Venäjän ortodoksisen kirkon delegaation jäsenet aiheesta sanovat. Venäjän kirkko on Moskovan patriarkka Kirillin johdolla ollut tiukasti Vladimir Putinin aloittaman sodan tukena. Etenkin länsimaissa on kritisoitu sitä, että kirkko ylipäänsä osallistuu kokoukseen. Läntiset kirkot ovat KMN:n suurimpia rahoittajia.

Venäjän ortodoksinen kirkko on ollut vaikutusvaltainen ja näkyvä Kirkkojen maailmanneuvostossa siitä asti, kun Neuvostoliiton johto salli sen jäsenyyden vuonna 1961. Neuvostoliitto hyödynsi kirkkoa omassa propagandassaan. Nyt monet pelkäävät kirkon toimivan Putinin äänitorvena. Kokoukseen osallistuu myös Syyrian Antiokian patriarkka Johannes, jonka arvioidaan antavan tukensa Venäjän kirkolle.

Kirkkojen maailmanneuvoston kokoukseen osallistuu myös kaksi Ukrainassa toimivaa ortodoksista kirkkoa. Toinen niistä on Ukrainan autokefaalinen eli itsenäinen kirkko, joka on ortodoksisen kirkon arvoasteikossa tärkeimmän eli Ekumeenisen patriarkaatin tunnustama. Tunnustuksen seurauksena Moskovan patriarkaatti katkaisi ehtoollisyhteyden niihin kirkkoihin, jotka tunnustivat autokefalian. Yhteys katkaistiin sen vuoksi myös Suomen ortodoksiseen kirkkoon. Ortodoksinen maailma on ollut asiassa jo vuosien ajan pahasti hajallaan, eikä Ukrainan sota ole tilannetta helpottanut.

Toinen kokoukseen osallistuva ukrainalaiskirkko on sodan seurauksena Moskovan patriarkaatista eronnut Ukrainan kirkko. Lukuisat sen seurakunnat ovat puolestaan eronneet omasta kirkostaan ja liittyneet autokefaaliseen kirkkoon.

Arkkipiispa Tapio Luoma johtaa suomalaisdelegaatiota

Karlsruhessa ovat esillä Ukrainan sodan lisäksi muutkin isot globaalit ongelmat, kuten ilmastonmuutos, muut käynnissä olevat sodat ja konfliktit, ponnistelut rauhan ja sovinnon saavuttamiseksi, koronapandemian kärjistämät oikeudenmukaisuusongelmat sekä ruokaturvallisuuden ja puhtaan veden saannin epätasapaino.

Euroopan kirkkoja erityisesti koskettava yhteiskunnan maallistuminen sekä uskonnonvapauden ja uskontojen kohtaamisen kysymykset ovat myös käsittelyssä. Kirkkojen kokoontumisessa on myös moni-ilmeisiä jumalanpalveluksia, raamatuntutkistelua ja hartaushetkiä.

Suomesta Karlsruheen matkustaa ekumeeninen delegaatio, jota johtaa arkkipiispa Tapio Luoma. Evankelis-luterilaisen kirkon muut delegaation jäsenet ovat Vilma Niemi, Kati Pirttimaa sekä Jussi Sohlberg. Ortodoksista kirkosta delegaatioon kuuluvat Annamari Moilanen ja Maria Mountraki.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.