null ”Jokainen voi valita, polkeeko vai auttaako itseä heikommassa asemassa olevia”, sanoo Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson

– Naisten tekoja, sanomisia ja tarinoita tallennetaan edelleen paljon vähemmän kuin miesten, päätoimittaja Maria Pettersson sanoo.

– Naisten tekoja, sanomisia ja tarinoita tallennetaan edelleen paljon vähemmän kuin miesten, päätoimittaja Maria Pettersson sanoo.

Ajankohtaista

”Jokainen voi valita, polkeeko vai auttaako itseä heikommassa asemassa olevia”, sanoo Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson

Jokaisena historian aikana on löytynyt ihmisiä, jotka ovat halunneet nostaa ja tukea naisia, sanoo Naisten Pankin tilaisuudessa puhuva Maria Pettersson.

Journalisti-lehden päätoimittaja ja tietokirjailija Maria Pettersson, puhut Naisten Pankin tilaisuudessa historian jännistä naisista. Minkälaisista naisista aiot kertoa?

– Kerron kiinnostavista, omituisista, skandalööseistä ja rohkeista naisista, jotka seurasivat kutsumustaan, vaikka se oli melkein ylitsepääsemättömän hankalaa. Juuri nyt ajankohtaisia ovat tarinat naisista, jotka pärjäsivät sodan, köyhyyden ja surun keskellä ja toteuttivat unelmansa niistä huolimatta.

Naisten Pankki auttaa kehitysmaiden naisia toteuttamaan unelmiaan. Oliko menneiden vuosisatojen naisilla tällaista tukea?

– Naiset ovat olleet melkein kaikkina aikoina ja kaikissa paikoissa alistettu sukupuoli. Silti jokaisena historian aikana on löytynyt kaikkia sukupuolia edustavia ihmisiä, jotka ovat halunneet nostaa, tukea ja auttaa naisia. Myös tänä päivänä jokainen voi valita, polkeeko itseä heikommassa asemassa olevia ihmisiä vai auttaako heitä.

Moni merkittäviä asioita saavuttanut nainen unohtui pitkäksi ajaksi historian hämärään. Miksi näin kävi?

– Syitä on monia. Pitkään ajateltiin, että historiassa ovat tärkeitä sodat ja suurmiehet, eikä esimerkiksi naisia, köyhiä tai vähemmistöjä kannata juuri tutkia. Naisista on myös vähemmän lähdeaineistoa, sillä naisten työtä tai elämää ei usein tilastoitu yhtä tarkasti kuin miesten. Joskus naisten saavutukset on pantu miesten nimiin.

– Historiantutkijat ovat ymmärtäneet naisten tutkimisen tärkeyden jo vuosikymmenet sitten, mutta suuren yleisön keskuuteen tai vaikkapa koulukirjoihin historian naiset ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta valuneet vasta hiljattain.

Aiot puhua myös siitä, että tasa-arvo on hauras asia, joka voi murtua nopeasti. Mikä tekee siitä hauraan juuri nyt?

– Tasa-arvo voi edetä hyvin nopeasti, mutta se ei ole missään päin maailmaa vakaa. EU-maissakin, kuten Puolassa ja Unkarissa, olemme saaneet huomata, että yksi ainoa hallitus voi murentaa tasa-arvoa huomattavasti. Myös pandemia tai sota voi tehdä tyhjäksi vuosikymmenien tasa-arvokamppailut. Siksi tasa-arvon kanssa pitää olla alituisesti valppaana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.