null ”Jos me emme tuo klassista kirkkomusiikkia lasten ja nuorten elämään, sitä ei tee kukaan muukaan” – Kimuralli-festivaalin päätöskonsertissa esiintyy jopa 150 nuorta

Martta Matinaho (vas.), Silja Eskelinen ja Adalmina Visa esiintyvät Kimuralli-festivaalin Euphonia Iuventutis -konsertissa. Festivaali on Heli Vapaakallion (toinen oikealta) ja Elina Jokivuoren yhteistyön tulosta.

Martta Matinaho (vas.), Silja Eskelinen ja Adalmina Visa esiintyvät Kimuralli-festivaalin Euphonia Iuventutis -konsertissa. Festivaali on Heli Vapaakallion (toinen oikealta) ja Elina Jokivuoren yhteistyön tulosta.

Hyvä elämä Ajankohtaista

”Jos me emme tuo klassista kirkkomusiikkia lasten ja nuorten elämään, sitä ei tee kukaan muukaan” – Kimuralli-festivaalin päätöskonsertissa esiintyy jopa 150 nuorta

Lasten ja nuorten kirkko­musiikkifestivaali Kimuralli huipentuu lauantaina 8.10. tilaussävellyksen kanta­esitykseen Tapiolan kirkossa.

Pari vuotta sitten Tapiolan seurakunnan kanttori Elina Jokivuori istui autossaan Otaniemen kappelin pihalla. Yhtäkkiä hänen päähänsä pälkähti ajatus: Meidän pitää järjestää lasten ja nuorten kirkkomusiikki­festivaali.

– Oivalsin, että jos me emme tuo klassista kirkkomusiikkia lasten ja nuorten elämään, sitä ei tee kukaan muukaan, Jokivuori sanoo.

Tuosta hetkestä sai alkunsa Kimuralli-festivaali. Se huipentuu lauantaina 8. lokakuutta Tapiolan kirkossa Euphonia Iuventutis -konserttiin, jossa saa kantaesityksensä säveltäjä Petros Paukkuselta tilattu teos. Konsertin nimi on latinaa ja tarkoittaa nuoruuden sulosointia.

Kimuralli on kahden kirkon musiikkiammattilaisen yhteistyön tulos: Elina Jokivuoren ja Espoon tuomiokirkkoseurakunnan musiikkileikkikoulunopettajan Heli Vapaakallion.

Lapset ja nuoret soittavat ja laulavat

Koko festivaalin ajatus on, että lapset ja nuoret pääsevät itse soittamaan ja laulamaan klassista kirkkomusiikkia. Kokonaisuuteen kuuluu kolme konserttia, joista kaksi ensimmäistä on jo takana päin.

Espoon tuomiokirkossa järjestetyssä äitienpäiväkonsertissa esiintyivät Kimurallin lapsi- ja nuorisokuorot, ja Tapiolan kirkossa 16. syyskuuta pidetyssä tarinallisessa urkukonsertissa Kun valas hotkaisi Joonan Jousenkaaren koulun musiikkiluokkien kuorot.

Kirkkomusiikki on aivan erilaista kuin klassinen musiikki. Euphonia Iuventutis sisältää modernia ja kiinnostavaa musiikkia. 
– Martta Matinaho

Euphonia Iuventutis -konsertissa, joka on festivaalin päätapahtuma, esiintyy lähes 150 kuorolaista ja orkesterin jäsentä.

Kuoron lapset ja nuoret kuuluvat seurakuntien ja musiikkiopistojen kuoroihin Espoossa, Lohjalla ja Helsingissä. Diskanttikuorossa ja orkesterissa on mukana musiikkiopistolaisia, Sibelius-Akatemian opiskelijoita, aikuisia musiikin harrastajia ja ammattimuusikoita.

– Lapset ja nuoret esiintyjät pääsevät osaksi valtavan isoa ja hienoa kokemusta, jossa he oppivat paljon ja saavat uusia elämyksiä. Musiikki on uudenlaista ja sen opettelemisessa on sopivasti haastetta. Esityskielinä ovat suomi ja latina, Heli Vapaakallio sanoo.

Festivaali tarjoaa uusia kokemuksia

Elina Jokivuori on pyytänyt mukaan tunte­miaan nuoria ja heidän kavereitaan musiikkiopistoista ja musiikkiluokilta. Yksi kuorolaisista on huilua yhdeksän vuotta soittanut Silja Eskelinen. Orkesterissa ovat mukana kaksitoista vuotta käyrätorvea soittanut Martta Matinaho ja yhdeksän vuotta käyrätorvea soittanut Adalmina Visa.

Kokemus on heille uudenlainen ja antoisa. Silja Eskelinen lauloi jo äitienpäiväkonsertissa, kun taas Matinaho ja Visa esiintyvät ainoastaan festivaalin päätapahtumassa.

Martta Matinaho odottaa innolla tulevaa konserttia. Hän on kasvanut klassisen musiikin parissa ja on nyt saanut harjoitella teosta, joka poikkeaa tutusta sävelmaailmasta.

– Kirkkomusiikki on aivan erilaista kuin klassinen musiikki. Euphonia Iuventutis sisältää modernia ja kiinnostavaa musiikkia, Matinaho sanoo.

Adalmina Visan mielestä parasta teoksen harjoittelun edetessä on ollut huomata, miten hyvin käyrätorvi sopii yhteen urkujen kanssa. Se on hänelle uusi kokemus.

Silja Eskeliselle on uusi kokemus laulaa latinaksi. Ison kuoron ja orkesterin kanssa esiintyminen sekä erilainen musiikki ovat hänestä ­parasta.

Euphonia Iuventutis -konsertti ei ole erityisesti lastenmusiikkia. Vajaan tunnin kestävä tilaisuus sopii kaikenikäisille musiikin ystäville. Heli Vapaakallio kuvailee teosta monipuoliseksi musiikiksi, jonka äänten värimaailma on erilainen ja rikas. Se sisältää muun muassa huutoja, kuiskauk­sia ja viheltelyä.

Jaa tämä artikkeli: