null ”Kuoleman kauhut hyökkäävät kimppuuni” – Psalmien kautta pääsee kurkistamaan ahdistuneen ihmisen mieleen

Psalmien rukouksissa ajatuksia ei silotella tai sensuroida. Rukoilija voi toivoa sellaisia asioita, joita ei tosielämässä ole suotavaa toivoa. Kuvassa yksityiskohta Albrecht Dürerin kuparikaiverrustyöstä Melankolia I. Kuva Wikimedia commons. 

Psalmien rukouksissa ajatuksia ei silotella tai sensuroida. Rukoilija voi toivoa sellaisia asioita, joita ei tosielämässä ole suotavaa toivoa. Kuvassa yksityiskohta Albrecht Dürerin kuparikaiverrustyöstä Melankolia I. Kuva Wikimedia commons. 

Hengellisyys

”Kuoleman kauhut hyökkäävät kimppuuni” – Psalmien kautta pääsee kurkistamaan ahdistuneen ihmisen mieleen

Myös Raamatun henkilöt ahdistuvat yhteisöjen kohtaamista haasteista, henkilökohtaisista vastoinkäymisistä ja ahdistavista tilanteista. 

Psalmit ovat Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan professorin Martti Nissisen mielestä hieno kurkistus ahdistuneen ihmisen mieleen. Yksi koskettavimmista on psalmi 55, jossa ahdistusta kuvataan muun muassa näin: ”Sydän hakkaa rinnassani, kuoleman kauhut hyökkäävät kimppuuni. Pelko vavisuttaa sisintäni, kauhu saartaa minut.”

Psalmien rukouksiin kuka tahansa voi samastua. Niissä ajatuksia ei silotella tai sensuroida, vaan valitusrukousten lausuja saattaa toivoa kanssaihmiselle sellaista, mitä ei oikeassa elämässä ole suotavaa toivoa, kuten kuolemaa.

Psalmien lisäksi Vanhassa testamentissa on ahdistusta kuvaavia kertomuksia. Kokosimme niiden pohjalta Nissisen kanssa kolme näkökulmaa ahdistukseen.

1. Yhteisöjen kohtaamat katastrofit

Jerusalemin muurit ovat sortuneet ja portit on tuhottu. Syypäitä tilanteeseen ovat kaupunkilaiset, jotka elävät huonojen elintapojensa takia kurjuudessa ja häpeässä. Tilanne ahdistaa kuningas Artakserkseen juomankaatajaa, Nehemiaa. Ahdistuksen vuoksi hän ei pysty tekemään muuta kuin itkemään, murehtimaan ja paastoamaan.

Nehemia hakee apua ahdistukseensa toiminnasta. Hän pyytää luvan kuninkaalta, jotta voi alkaa rakentaa Jerusalemin ­uudestaan. (Nehemian kirja 1–2) 

Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan professorin Martti Nissisen mielestä Psalmeissa kuvattuihin rukouksiin on helppo samastua. Kuva: Joel Grandell. 

Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan professorin Martti Nissisen mielestä Psalmeissa kuvattuihin rukouksiin on helppo samastua. Kuva: Joel Grandell. 2. Henkilökohtaiset vastoinkäymiset ja vaikeat elämän­tilanteet

Kuningas Saul ahdistuu, kun Jumalan lähettämä paha henki käy hänen kimppuunsa. 

Ahdistusta lievittääkseen kuningas pyytää noutamaan paikalle Daavidin, joka osaa soittaa harppua kauniisti. Musiikki auttaa kuningasta rentoutumaan: ”Aina kun Jumalan lähettämä paha henki yllätti Saulin, Daavid tarttui harppuunsa ja soitti. Silloin Saulin ahdistus helpotti, hänen tuli parempi olla ja paha henki jätti hänet rauhaan.” (1. Samuelin kirja 16) 

3. Traumaattiset elämän­kokemukset ja ahdistavat ­tilanteet

Abraham karkottaa toisen vaimonsa Hagarin ja heidän yhteisen poikansa Ismailin autiomaahan ensimmäisen vaimonsa, Saaran, pyynnöstä. Kun mukana kannettu vesi loppuu, Hagaria ahdistaa, että hänen poikansa saattaa kuolla. Koska Hagar ei halua seurata lapsensa julmaa kohtaloa, hän jättää tämän pensaan alle. Lapsi alkaa itkeä, ja silloin Jumalan enkeli neuvoo Hagaria, että tämän tulee pitää huolta pojastaan. Kaikki tulisi sujumaan hyvin. (1. Mooseksen kirja 21)

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.