null Muusikko Antti Aution mielestä menestyskin voi olla ahdistavaa – ”Tulee olo, että tästä pitää nauttia”

Muusikko Antti Autio ei usko kärsivän taiteilijan myyttiin. – Itse en ainakaan ole tuskan ja ahdistuksen keskellä luovimmillani. Toki siinäkin tilassa voi olla hienoja, luovia hetkiä.

Muusikko Antti Autio ei usko kärsivän taiteilijan myyttiin. – Itse en ainakaan ole tuskan ja ahdistuksen keskellä luovimmillani. Toki siinäkin tilassa voi olla hienoja, luovia hetkiä.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Muusikko Antti Aution mielestä menestyskin voi olla ahdistavaa – ”Tulee olo, että tästä pitää nauttia”

Ahdistuneena Antti Autio rauhoittaa itseään suuntaamalla huomion tähän hetkeen ja siihen, mitä ympärillä tapahtuu. 

Ahdistus vie meistä monilta yöunet, mutta muusikko, musiikin­tekijä ja näyttelijä Antti Autioon sen vaikutus on päinvastainen.

– Voisin nukkua koko ajan.

Hereillä ollessa ahdistus vetää hartiat korviin ja tuntuu särkyinä ja kolotuksina eri puolilla ruumista. Kehon lisäksi ahdistus vaikuttaa mieleen.

– Ahdistus näkyy esimerkiksi vaikeutena keskittyä siihen, mitä ympärillä tapahtuu ja mikä tässä hetkessä on olennaista.

Autiota ahdistaa erityisesti maailman tila: luontokato, ilmastokriisi, sotauutiset ja äärioikeiston nousu. Myös omaan mielenterveyteen liittyvät asiat huolettavat.

– Elän jatkuvassa ristivedossa. Toisaalta on oma elämä ja yritys pysyä toimintakykyisenä ja järjissään sekä paikoitellen jopa nauttia olemisesta. Toisaalta on tietoisuus siitä, että elämän rakenne on aika kestämätön.

Ahdistusta helpottaa upottava tekeminen

Antti Autio kertoo olleensa huoleen ja ahdistukseen taipuvainen lapsesta lähtien. Lapsena hän löysi helpotusta pahaan oloon erilaisista pallopeleistä kuten jalkapallosta, sählystä ja tenniksestä. Pelatessa pystyi uppoutumaan täysillä käsillä olevaan hetkeen, eikä tarvinnut miettiä mitään muuta.

Edelleen Autio pyrkii rauhoittamaan itseään niin, että ohjaa tietoisesti mielensä siihen, mitä ympärillä sillä hetkellä tapahtuu.

– Minulle musiikki on keino, jolla voin tulla läsnäolevaksi siinä hetkessä missä olen. Siksi minusta varmaan tulikin muusikko.

Autio alkoi soittaa kontrabassoa teini-ikäisenä. Hän opetteli soittamaan myös kitaraa. Pian Autio alkoi säveltää omia lauluja.

Nykyään Autio tekee musiikkia kitaran tai erilaisten musiikintekoon käytettävien tietokone-ohjelmien avulla.

– Musiikinteko-ohjelmien käyttäminen on kuin pelaisi videopeliä, hirveän upottavaa. Jos minulla on ahdistava kausi menossa, ohjelmien käyttäminen luo minihetkiä, joissa ajatukset voi suunnata luovaan tekemiseen.

Olisi vaikea kirjoittaa tunteesta, joka ei resonoi missään kohdassa itseäni. 

Toisaalta Autio on huomannut, että ahdistavien asioiden vältteleminen lisää tuskaa ja ahdistusta. Niiden kohtaaminen puolestaan helpottaa oloa.

– Mielestäni kannattaa tavoitella sitä, että pystyy tulemaan näkyväksi itselleen ja muille juuri siinä kohtaa elämää, missä sillä hetkellä on.

Omien arvojen mukainen elämä auttaa myös ahdistukseen.

– Omaan elämäntilanteeseen pystyy vaikuttamaan yleensä edes jollakin tavalla. Voi miettiä matkustamista, ruokavaliota ja minkälaisia ihmissuhteita itsellä on.

Koko ajan ei myöskään ole hyvä velloa omassa ahdistuksessa ja ja pohtia maailman tilaa. Välillä on pakko pitää taukoa. Silloin on hyvä tehdä jotain, johon voi uppoutua täysillä.

– Musiikin lisäksi minulla toimii se, että katson jalkapalloa ja annan sille sellaisen arvon, että tämä on nyt tosi tärkeä juttu tällä hetkellä.

Antti Aution taiteessa kuuluvat omat tunteet 

Ahdistuksen voi Antti Aution mielestä valjastaa taiteen tekemisen moottoriksi – ainakin tiettyyn pisteeseen saakka. Myyttiä taiteilijasta, joka luo parhaat teoksensa kärsimyksestä käsin, hän ei kuitenkaan allekirjoita.

– Itse en ainakaan ole tuskan ja ahdistuksen keskellä luovimmillani. Toki siinäkin tilassa voi olla hienoja, luovia hetkiä.

Aution musiikkia on mediassa usein kuvattu melankoliseksi. On helppoa ajatella, että taiteilija käsittelee taiteessaan omaa elämäänsä. Autio on kuullut päivittelyä siitä, kuinka synkkää hänen elämänsä laulujen perusteella on.

Vaikka Autio myöntää itsekin miettivänsä taiteilijan suhdetta teokseen, hänestä tuntuu hassulta, että hänen omat laulunsa kuullaan omaelämäkerrallisina.  

–  Jos biisistä löytyy tarina, se ei välttämättä ole minun tarinani. Tunne on kuitenkin aina minun. Olisi vaikea kirjoittaa tunteesta, joka ei resonoi missään kohdassa itseäni. 

Omaa elämää on vaikea nähdä ulkopuolelta, sillä se tuntuu vain omalta elämältä.

– Olen huomannut, että mitä ahdistavampi oma tilanteeni on, sen iloisempia biisejä syntyy. Ja silloin kun menee hyvin, kykenen käsittelemään ei niin iloisia aiheita.

Aution keikat ovat myyneet loppuun nopeasti ja kolmas soololevy Kaikki talot huojuu on kerännyt suitsutusta musiikkitoimittajilta. Levy voitti tammikuun lopussa Indie Awardseissa Vuoden albumi -kategorian ja laulu Kaikki on hyvin Vuoden kappale -sarjan. Lisäksi albumi oli ehdolla Emma-gaalassa Vuoden alternative ja Kriitikoiden valinta -kategorioissa. Menestyksen voisi kuvitella lievittävän elämäntuskaa ainakin jossain määrin.

Aution on hankala ajatella it­seään menestyjänä.

– En ajattele, että olenpa menestynyt. Omaa elämää on vaikea nähdä ulkopuolelta, sillä se tuntuu vain omalta elämältä. Toki olen saavuttanut asioita, joista haaveilin nuorena.

Ura ei Aution mukaan poista ainakaan sellaista ahdistusta, ­joka kumpuaa nuoruuden haavoista tai huolesta, joka kohdistuu ­maailman tilaan. Niin kutsuttu menestys voi hänen mukaansa olla myös yksi stressitekijä lisää elämässä.

– En halua kuulostaa siltä, että valitan, mutta kyllä niin sanottu menestyminen tuo paineita. Tulee sellainen olo, että tästä pitää nauttia, ja se on omalle huolestuvalle mielelle haaste.

Antti Autio konsertoi Tikkurilan kirkossa la 27.5. klo 18.

Juttua muokattu 26.5.: lisätty loppuun maininta konsertista.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.