null Arkkipiispa Tapio Luoma ja arkkipiispa Leo ottivat yhdessä kantaa: ”Venäjän käymän laittoman hyökkäyssodan puolustaminen uskonnollisin perustein on uskonnon hyväksikäyttöä”

Arkkipiispa Tapio Luoma ja arkkipiispa Leo ovat aiemminkin kritisoineet Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Nyt he kirjoittivat aiheesta yhdessä.

Arkkipiispa Tapio Luoma ja arkkipiispa Leo ovat aiemminkin kritisoineet Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Nyt he kirjoittivat aiheesta yhdessä.

Ajankohtaista

Arkkipiispa Tapio Luoma ja arkkipiispa Leo ottivat yhdessä kantaa: ”Venäjän käymän laittoman hyökkäyssodan puolustaminen uskonnollisin perustein on uskonnon hyväksikäyttöä”

Arkkipiispa Tapio Luoman ja arkkipiispa Leon mielestä Vladimir Putinin ja patriarkka Kirillin tapa puolustella sotaa on eettisesti väärin ja rikkoo myös yhteyttä kirkkojen välillä.

Evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma ja Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo ottavat yhdessä kantaa Ukrainan sotaan ja sen puolustamiseen uskonnollisin perusteluin Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Perjantaina 29. heinäkuuta julkaistussa kirjoituksessaan arkkipiispat kertovat olevansa syvästi järkyttyneitä siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on hyväksikäyttänyt uskontoa perustellessaan Ukrainan sotaa ja Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill on tukenut sotatoimia uskonnollisin perustein. He kritisoivat myös tapaa, jolla ukrainalaisia on epäinhimillistetty ja kutsuttu natseiksi ja fasisteiksi.

”Kun sodalta puuttuu rationaalinen oikeutus, sitä yritetään keinotekoisesti löytää sieltä, mikä puhuttelee ja koskettaa monia venäläisiä: toisen maailmansodan kipeistä muistoista sekä ortodoksisesta uskosta”, arkkipiispa Luoma ja arkkipiispa Leo kirjoittavat. Heidän mielestään hyökkäyssodan puolustaminen on paitsi eettisesti väärin, niin myös jotakin, joka rikkoo yhteyttä idän ja lännen välillä.

Arkkipiispat pitävät vahingollisena tapaa, jolla Kirill on kutsunut vammautuneita venäläissotilaita kilvoittelijoiksi, sillä kilvoittelussa pitäisi olla kyse hengellisen kasvun tavoittelusta ja omasta luopumisesta toisten hyväksi.

Kaikenlaiset yritykset valjastaa kristillinen usko nationalististen ja imperialististen aatteiden palvelukseen ovat yksiselitteisesti väärin.

Arkkipiispa Tapio Luoma kertoo Kirkko ja kaupungille, että ajatus yhteisestä kannanotosta on itänyt jo pidemmän aikaa.

– Asia tuli puheeksi arkkipiispa Leon vieraillessa syntymäpäivävastaanotollani, jolloin sovimme sen laatimisesta, kesäkuussa 60 vuotta täyttänyt Luoma kertoo.

– Toivon, että kirjoitus selkeyttää laajalle lukijakunnalle, miten syvästi ongelmallista uskonnon hyväksikäyttö Venäjän hyökkäyssodassa on. Kaikenlaiset yritykset valjastaa kristillinen usko nationalististen ja imperialististen aatteiden palvelukseen ovat yksiselitteisesti väärin. Pidän erityisen arvokkaana, että kannanotto tuli molempien kirkkojen johtajilta, ja arvostan suuresti yhteistyötä ortodoksisen kirkon kanssa, hän sanoo.

Arkkipiispa Leo ja arkkipiispa Luoma käsittelevät kirjoituksessaan myös oikeutetun sodan periaatetta. Kristinuskon läntisessä perinteessä oikeutetun sodan periaatteella tarkoitetaan sitä, että vaikka ihmisen tappaminen on lähtökohtaisesti väärin, sodankäynti voi tietyissä tilanteissa olla eettisesti perusteltua. Näin on silloin, kun kyseessä on puolustussota, muita vaihtoehtoja ei ole tai kun taisteluiden avulla voidaan torjua vieläkin suurempaa kärsimystä. 

Itäisessä perinteessä oikeutetun sodan periaatteesta ei puhuta, mutta ortodoksinen kirkko ei ole vaatinut pasifismia. ”Se nostaa kuitenkin aina kristillisen omantunnon etusijalle ja korostaa, ettei viattomien tappaminen muutu eettisesti hyväksyttäväksi valtioiden päämääristä riippumatta”, arkkipiispat muistuttavat.

Arkkipiispa Tapio Luoma ja arkkipiispa Leo ovat aiemmin ottaneet myös erikseen kantaa Ukrainan sotaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.