null Helsingin tuomiokirkon kryptassa keskustellaan Ukrainasta, sodasta ja rauhasta neljän huippuasiantuntijan voimin

Ajankohtaista Ajankohtaista

Helsingin tuomiokirkon kryptassa keskustellaan Ukrainasta, sodasta ja rauhasta neljän huippuasiantuntijan voimin

Kirkko ja kaupungin keskustelusarja jatkuu Ukrainan tilanteeseen keskittyvällä erikoisjaksolla, johon voi osallistua livenä tai kuunnella podcastina.

Kirjailija Elina Hirvosen vetämä ja Suna Vuoren tuottama Keskusteluja kryptassa -sarja saa jatkoa. Helsingin tuomiokirkon kryptan livelähetyksessä tiistaina 19.4. ovat tutkija Arseniy Svynarenko, ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, valtiosihteeri Pilvi Torsti ja professori Helena Ranta.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli järisyttävä asia. Se herätti pelkoa ja kysymyksiä siitä, mikä kaikki muuttuu. Tähän liittyvät ajatukset ja tunteet nostivat kaipuun siihen, että pitäisi pohtia yhteisesti muiden ihmisten kanssa tätä kaikkea: sotaa ja nykyhetkeä, sekä sitä, mitä tämä tarkoittaa maailmalle ja sopimusperusteiselle maailmanjärjestykselle, Hirvonen toteaa.

Hirvosen vieraaksi tuleva Arseniy Svynarenko on Ukrainasta Suomeen muuttanut ja täällä pitkään asunut tutkija. Svynarenko on vuodesta 2014 lähtien toiminut aktiivisesti Suomen ukrainalaisten yhdistyksessä, jolla on koko tämän ajan ollut aktiiviset yhteydet Ukrainan kansalaisyhteiskuntaan.

Toivomme, että yhteinen keskustelu ja asioiden pohtiminen voisi olla myös parantava kokemus.

Historiantutkijan ja rauhanrakentajan roolissa mukana on valtiosihteeri Pilvi Torsti. Hän on tilaisuuteen osallistuvan professori Helena Rannan tavoin seurannut aikanaan hyvin läheltä Jugoslavian hajoamissotia. Ranta puolestaan on kertomassa muun muassa siitä, millainen merkitys uhrien tunnistamisella ja heille nimen saamisella on totuuden löytämisen kannalta.

Keskusteluun osallistuva Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on ollut avaamassa Ukrainan tilannetta ja sen merkityksiä Suomelle erilaisissa julkisissa keskusteluissa.

– Aaltola on henkilö, jolla on sekä asemansa että osaamisensa puolesta kyky selventää myös monimutkaisia pidemmän tähtäimen kysymyksiä aiheesta, Hirvonen selventää.

Keskusteluja kryptassa -sarjan tekijöiden ajatuksena oli, että keskustelijaksi kutsutaan myös venäläistaustainen, sotaa vastustava henkilö, mutta se ei onnistunut. Venäjän linjaus 15 vuoden vankeusrangaistuksen uhasta kritiikkiä esittäville kansalaisilleen on todellinen uhka, sillä se koskee myös maan ulkopuolella asuvia.

– Venäjän uudet lait siitä, miten informaatiota ja keskustelua kontrolloidaan, vaikuttivat niin, ettemme saaneet hakemaamme ihmistä mukaan. Kun sananvapautta aletaan rajoittaa, niin aika nopeasti ja konkreettisesti se näkyy siinä, että ihmiset joutuvat punnitsemaan oman turvallisuutensa tosi tarkkaan, Hirvonen sanoo. 

Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy, ja varsinaisen keskustelun jälkeen voi olla aikaa myös muutamalle yleisökysymykselle.  

– Pinnassa on monenlaisia tunteita, koska Suomessa on paljon sodan eri tavoin kokeneita: tänne muista maista sotaa paenneita sekä esimerkiksi äitini sukupolven ihmisiä, joilta Suomen sodat ovat vieneet läheisiä. Haluamme luoda sellaista foorumia, johon tällaisia vaikeita kysymyksiä voi tuoda yhdessä pohdittavaksi. Ihmiset ovat aika herkillä tämän aiheen äärellä. Toivomme, että yhteinen keskustelu ja asioiden pohtiminen voisi olla myös jollain tavalla parantava kokemus, Hirvonen toteaa.

Keskusteluja kryptassa -erikoisjakson live-lähetys Helsingin tuomiokirkon kryptasta tiistaina 19.4. klo 17.30 Kirkko ja kaupungin Facebook-sivuilla ja Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan  YouTube-kanavalla. Erikoisjakso julkaistaan myös podcastina, joka on kuunneltavissa torstaina 21.4.

Myös paikan päälle voi mennä. Yleisölle avoin keskustelu Helsingin tuomiokirkon kryptassa klo 17.30–19.30, josta viimeiset puoli tuntia varataan yleisön kysymyksille ja kommenteille. Ovet avataan klo 17. Tilaisuuden tallentamisen vuoksi yleisöä pyydetään saapumaan paikalle viimeistään klo 17.25. Vapaa pääsy, vapaaehtoiset pääsymaksut lahjoitetaan Kirkon ulkomaanavun Ukraina-keräykseen.

Kaikki sarjan jaksot ovat kuunneltavissa podcasteina Kirkko ja kaupungin sekä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan nettisivuilta. Podcast-sarja on kuunneltavissa myös SuplassaSpotifyssaSoundCloudissa ja iTunesissa.

Mistä on kyse? Lue juttu Keskusteluja kryptassa -sarjasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.