null Päivi Räsänen saa tukea: Evankelisen Allianssin ihmisoikeusryhmä vetoaa sanan- ja uskonnonvapauden puolesta

Raamattu on noussut yhteiskuntakeskustelun kiistakapulaksi. Kuvalähde: Istock

Raamattu on noussut yhteiskuntakeskustelun kiistakapulaksi. Kuvalähde: Istock

Ajankohtaista

Päivi Räsänen saa tukea: Evankelisen Allianssin ihmisoikeusryhmä vetoaa sanan- ja uskonnonvapauden puolesta

Allekirjoittajien mielestä sanan- ja uskonnonvapautta kavennetaan, mikäli viranomaiset ryhtyvät arvioimaan Raamatun tulkintaa.

Suomen Evankelisen Allianssin alainen kristittyjen ihmisoikeusryhmä vetoaa valtakunnansyyttäjään, oikeusministeriin, sisäministeriin ja sisäministeriön kansliapäällikköön, ettei uskonnon- ja sananvapauden asemaa Suomessa kavennettaisi.

Näin voi vetoomuksen mukaan käydä, jos viranomaiset ryhtyvät arvioimaan uskonnollisesta vakaumuksesta nousevia moraalikäsityksiä tai Raamatun tulkintaa.

Vetoomuksessa muistutetaan, että uskonnon- ja sananvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä. Oikeus ilmaista uskonnollinen vakaumusta ja siihen pohjautuvia mielipiteitä julkisesti ovat osa tätä vapautta.

Uskonnollisen ja vakaumuksellisen viestinnän ja mielipiteidenilmaisun on katsottu nauttivan vahvaa lainsuojaa. Kristityillä tulee Suomessa edelleen olla oikeus siteerata ja tulkita Raamattua julkisesti, vetoomuksessa todetaan.

Vetoomuksessa muistutetaan YK:n ihmisoikeusjulistuksen syntyneen toisen maailmansodan jälkeen, ja että sotaa edelsi sananvapauden kaventaminen totalitaarisissa maissa. Siellä, missä sanan- ja uskonnonvapautta kavennetaan, syyllistytään usein myös vähemmistöjen vainoon, vetoomuksessa todetaan.

Suomen Evankelinen Allianssi kertoo edustavansa 200 000 suomalaisen kristityn ääntä. Siihen kuuluu helluntailais-karismaattisia ja vapaakirkollisia järjestöjä ja luterilaisen kirkon viidenteen herätysliikkeeseen kuuluvia järjestöjä.

Allianssin yhteydessä toimiva Kristittyjen Ihmisoikeusryhmä (KRIO) puolustaa kristittyjen uskonnonvapautta. Siihen kuuluu ihmisoikeuksien parissa työskenteleviä järjestöjohtajia, lakimiehiä, kaksi kansanedustajaa ja eri kirkkoihin kuuluvia vaikuttajia. Kansanedustajista ryhmässä ovat Sari Essayah (kd) ja Antero Laukkanen (kd).

Vapaakirkkojen johtajilta samanlainen kannanotto

Runsas viikko sitten Suomen vapaakristillisen neuvoston jäsenkirkkojen johtajat Helluntaikirkosta Vapaakirkkoon ja Pelastusarmeijaan tekivät samansuuntaisen kannanoton. Siinä he ilmaisivat huolensa valtakunnansyyttäjän päätöksestä, joka heidän mukaansa osoittaa vaarallisella tavalla kaventunutta sananvapauden tulkintaa.

”Toivomme, etteivät erilaiset ideologiset ja poliittiset pyrkimykset kavenna tai rajoita kansalaisten vapautta ilmaista mielipiteitään ja noudattaa omaa vakaumustaan. Vain silloin maamme voi säilyä oikeusvaltiona ja demokraattisena, erilaisia näkemyksiä suvaitsevana vapaana kansalaisyhteiskuntana”, Vapaakristillinen neuvosto korostaa.

Uskonnon- ja sananvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä.
– Ihmisoikeusryhmän vetoomus

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen totesi puolestaan tämän päivän Helsingin Sanomissa, ettei uskonnonvapauden perusteella saa loukata tiettyä ihmisryhmää.

”Näissä tuntemissamme pyhissä kirjoissa sanotaan, että on ihan oikein tappaa kokonaisia kansoja. Jos lyömme toisia tällaisilla Raamatun tai Koraanin lauseilla, silloin käytämme mielestäni väärin pyhien kirjojen sanaa”, Toiviainen toteaa Paavo Teittisen haastattelussa Helsingin Sanomissa.

Raamattua tai sen siteeraamista ei Toiviaisen mukaan olla kieltämässä, vaan olennaista on, miten ja missä yhteydessä tekstejä siteeraa ja mikä on tavoite. Hänen mukaansa sananvapaus ei ole Suomessa uhattuna. Jos ihmiset eivät ymmärrä, mitä on rikollinen ihmisryhmää syrjivä puhe, lakia pitäisi terävöittää ja täsmentää.

Räsäsestä on käynnissä kaksi esitutkintaa

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kirjoituksesta Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Kirjoitus on Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisema netistä löytyvä pamfletti, joka koskee seksuaalisuutta, avioliittoa ja Raamatun tulkintaa.

Poliisi päätti 13. syyskuuta, ettei Räsäsen pamfletista aloiteta esitutkintaa, koska asiassa ei sen mukaan ollut syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti toisin. Räsäsestä on käynnissä myös toinen, aiempi esitutkinta, joka koskee hänen kesäkuussa Pride-festivaalin aikana julkaisemaansa twiittiä.

Myös piispa Teemu Laajasalo on puolustanut Räsäsen sanan- ja uskonnonvapautta samalla, kun hän on arvostellut kovin sanoin Räsäsen sanomisia seksuaalivähemmistöistä. 32 kirkolliskokousedustajaa on puolestaan allekirjoittanut kannanoton, jossa he vetoavat sanan- ja uskonnonvapauden puolesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.