null Helsinkiläispapille vuosi ehdollista törkeästä kavalluksesta – käytti tililleen väärin maksettuja rahoja noin satatuhatta euroa

Helsinkiläispappi sai ehdollisen vankeustuomion törkeästä kavalluksesta. Hän käytti tililleen vahingossa maksettuja rahoja.

Helsinkiläispappi sai ehdollisen vankeustuomion törkeästä kavalluksesta. Hän käytti tililleen vahingossa maksettuja rahoja.

Ajankohtaista

Helsinkiläispapille vuosi ehdollista törkeästä kavalluksesta – käytti tililleen väärin maksettuja rahoja noin satatuhatta euroa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingin seurakuntien papin tänään.

Helsingin seurakuntien pappi sai torstaina 21.3. vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kavalluksesta. Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa pohditaan myöhemmin, tuleeko papille muitakin seuraamuksia.

Rikostuomion taustalla on Vantaan seurakuntien tililtä tammikuussa 2019 vahingossa väärin maksettu suuri tilisiirto. Vantaan seurakuntien oli tarkoitus maksaa 530 000 euroa metsätalouden tuottoja Helsingin seurakuntayhtymän tilille.

Summa ohjautui kirkon maksujärjestelmässä virheellisesti nimetylle kyseisen papin tilille. Tiliä oli aiemmin käytetty asianmukaiseen maksusuoritukseen.

Virheellinen maksusuoritus huomattiin nopeasti. Vantaan seurakunnista tehtiin palautuspyyntö pankille.

Tuomittu oli kuitenkin ehtinyt jo käyttää noin viidenneksen tililleen virheellisesti maksetuista rahoista – eli siis yli satatuhatta euroa.

Käräjäoikeuden antama kavallustuomio perustuu tähän vilpillisyyteen. Tuomiota lievensi se, että tuomittu pappi teki yhteistyötä ja palautti rahat.

Vantaan seurakunnat saivat takaisin kaikki väärin maksetut rahat, ja Helsingin seurakuntayhtymä on jo saanut suorituksen täysimääräisenä tililleen.

Kun kyse on papista, pitää pohtia sitä, onko tuomiolla vaikutusta pappisviran hoitoon.
- Helsingin hiippakunnan lakimiesasessori Ritva Saario

Tilin nimisekaannuksen aiheutti maksatusprosessissa tapahtunut inhimillinen virhe. Tämän vuoksi Kirkkohallituksessa tarkennetaan niin kutsuttua maksatuspyyntökäytäntöä. Kirkon palvelukeskuksessa on myös tarkennettu maksuihin liittyviä prosesseja. Järjestelmään on lisäksi kehitetty toiminnallinen muutos, jolla estetään vastaavanlaisen virheen mahdollisuus.

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ei ota kantaa papille mahdollisesti koituviin muihin seurauksiin, niistä vastaa tuomiokapituli.

– Kyseessä on yksittäiseen suoritukseen liittyvä tapaus, joka on tapahtunut täysin meistä riippumattomista syistä. Helsingin seurakuntayhtymässä taloutta hoidetaan vastuullisesti. Vuosi sitten laadittiin täsmennetyt ohjeet, joihin olemme sitoutuneet. Seurakuntayhtymän talousyksikkö ja sisäinen tarkastus ovat seuranneet käytäntöjen tarkentamista, sanoo Rintamäki.

Helsingin hiippakunnan lakimiesasessori Ritva Saario sanoo, että pappien saamat rikostuomiot käsitellään aina myös tuomiokapitulissa. Niitä on asialistalla hyvin harvoin.

– Tuomioistuin harkitsee asiat rikoslain näkökulmasta. Meillä ei kirkossa ole omaa rangaistusasteikkoa. Kun kyse on papista, pitää pohtia sitä, onko tuomiolla vaikutusta pappisviran hoitoon. Siihen en tässä vaiheessa ota kantaa, voiko tällaisen tuomion saanut toimia pappina. Emme ole vielä nähneet edes käräjäoikeuden ratkaisua, sanoo Saario.

Saarion mukaan asiaa käsitellään tuomiokapitulin istunnossa vasta sen jälkeen, kun tuomio on saanut lainvoiman.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.