null ”Islamistien vaino ajoi meidät Suomeen”

Turvallisuussyistä Farrukh (oikealla) ei esiinny jutussa omalla nimellään.

Turvallisuussyistä Farrukh (oikealla) ei esiinny jutussa omalla nimellään.

Ajankohtaista

”Islamistien vaino ajoi meidät Suomeen”

Köyhien parissa tehty evankelioimistyö vei pakistanilaisen Farrukhin islamistisen ääriryhmän vainon kohteeksi.

Lapset toivottavat vieraat tervetulleeksi halaamalla ja huikkaavat iloisen tervehdyksen suomen kielellä. Pakistanilainen Farrukhin (nimi muutettu) ja hänen perheensä koti on tällä hetkellä Espoossa.

Perhe on hakenut Suomesta turvapaikkaa, koska Farrukh on joutunut kotimaassaan ääri-islamilaisen ryhmittymän vainon kohteeksi. Pakistanin viranomaiset ovat osoittautuneet kyvyttömiksi tarjoamaan suojaa vainoa vastaan.

Olohuoneessa Farrukh kertoo tarinan, joka on Suomen viranomaisille jo tuttu.

Uhkaajat pysäyttivät auton

Vielä kaksi vuotta sitten Farrukh asui yhdessä Pakistanin suurimmista kaupungeista. Oman työnsä ohella Farrukh kiersi iltaisin ja viikonloppuisin kristillisen seurakunnan evankelistana useissa kaupungeissa ja kylissä.

Evankelistat veivät köyhille, usein alimpaan yhteiskuntaluokkaan kuuluville ihmisille Raamattuja ja kristinuskon opetusta. Joskus tarjolla oli myös ruokaa, jota hankittiin seurakunnan saamilla lahjoituksilla.

Marraskuussa 2015 kaksi moottoripyörällä liikkuvaa miestä pysäytti Farrukhin ja uhkasi surmata hänet, jos raamattuopetus jatkuu.

Jo ennen uhkaavaa tilannetta Farrukh sai häntä ja perhettä uhkaavia kirjeitä. Lopulta tuli kirje, jonka mukaan Farrukh on pilkannut profeetta Muhammedia, ja tämän vuoksi häntä odottaa kuolema.

Uhkausten vuoksi lapset jäivät pois koulusta. Marraskuun lopussa Farrukh muutti perheineen toiseen kaupunkiin.

Pian muuton jälkeen kaksi moottoripyörällä liikkunutta miestä pysäytti hänet maantiellä. Miehet osoittivat Farrukhia aseella, uhkailivat ja löivät. Miehet lähtivät kuitenkin paikalta, kun välikohtaus alkoi herättää huomiota ja tielle pysähtyi autoja.

Saatuaan vielä yhden uhkauskirjeen perhe muutti uudelleen, jälleen uuteen kaupunkiin. Pian moottoripyörällä liikkuvat miehet pysäyttivät Farrukhin, kun hän oli palaamassa kaupasta. Miehet vakuuttivat, että Farrukh löydetään kaikkialta minne hän yrittää paeta ja tapetaan lopulta.

Pakistan ei ollut enää turvallinen

Perhe muutti kolmannen kerran. Farrukhin vanhemmat olivat kuulleet vainosta ja pyysivät perhettä luokseen. Posti toi kuitenkin Farrukhin nimelle osoitetun kirjeen.

Tällä kertaa kuoressa oli fatwa eli uskonnollisen johtajan antama julistus. Sen mukaan Farrukhin ja tämän perheen surmaaminen on jihadin harjoittamista, joka vie tekijän paratisiin.

Sukulaiset ja oma seurakunta kehottivat Farrukhia poistumaan Pakistanista, koska maa ei enää ollut hänelle turvallinen. Rikosilmoitukset poliisille ja yhteydenotot oikeusistuimiin eivät olleet tuoneet perheelle suojelua. Farrukh lähti matkaan vaimon ja lasten kanssa.

Vuoden 2016 vastaisena uudenvuoden yönä perhe saapui Suomeen Inarissa sijaitsevan Raja-Joosepin raja-aseman kautta. Farrukh ja hänen vaimonsa anoivat perheelle turvapaikkaa.

Maahanmuuttoviraston päätös tuli noin puoli vuotta myöhemmin. Sen mukaan perheelle ei myönnetä turvapaikkaa eikä myöskään toissijaiseen suojeluun perustuvaa oleskelulupaa.

Maahanmuuttovirasto ei pidä fatwan aiheuttamaa vaaraa todellisena.

Islamistit kilpailevat julkisuudesta

Maahanmuuttovirasto pitää Farrukhin toimintaa evankelistana sekä häneen kohdistuvaa ääri-islamistisen liikkeen uhkailua ja väkivallantekoja tosiseikkoina. Farrukhin perheen lakimies Ville Hoikkala arvioi, että uhkauksien takana on julkisuutta tavoitteleva islamistinen terroristiryhmä.

Maahanmuuttoviraston mukaan pelko hengenvaarasta ei kuitenkaan ole objektiivisesti perusteltu, eikä Farrukh ole tulevaisuudessa vaarassa joutua vainotuksi.

Maahanmuuttovirasto perustelee päätöstään muun muassa maan sisäisen paon mahdollisuudella, mahdollisuudella saada Pakistanin viranomaisten suojelua, muutamien alueiden suotuisalla turvallisuuskehityksellä ja sillä, että kristityt eivät ole maassa yleisesti vainon kohteina.

Maahanmuuttovirasto ei pidä Farrukhille lähetetyn fatwan aiheuttamaa vaaraa todellisena, koska Farrukh ei osaa kertoa tarkemmin fatwan lähettäneestä islamilaisesta uskonoppineesta.

Hoikkalan mukaan kyseessä on yksi monista ääri-islamilaisista hengenmiehistä, jotka kilpailevat keskenään julkisuudesta ja vaikutusvallasta. Kristittynä Farrukh ei tunne islamilaisia ryhmittymiä läheisesti.

– Maahanmuuttovirasto on päätynyt arvioon, jonka mukaan Farrukhiin kohdistuneet väkivallanteot on katsottu uskottaviksi, mutta ne eivät enää jatkuisi tulevaisuudessa. Tämä on hyvin tyypillistä turvapaikkahakemuksiin liittyvää problematiikkaa, Hoikkala sanoo.

Poliisin puuttumattomuus näkyy raporteissa

Hoikkala on tehnyt Maahanmuuttoviraston päätöksestä turvapaikkavalituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Helmikuussa 2017 annetussa ratkaisussa hallinto-oikeus hylkää valituksen, koska ei pidä perheen kohtaamaa vaaraa Pakistanissa todennäköisenä.

Turvapaikkavalituksessa kerrotaan uutena tietona se, että perheen lähdön jälkeen Farrukhin isää on uhkailtu kahdesti vuoden 2016 alkupuolella. Uhkailijat ovat vaatineet isää kertomaan Farrukhin olinpaikan, ampuneet ilmaan ja uhanneet isän henkeä.

Hoikkalan mielestä Maahanmuuttovirasto käyttää Pakistanin kristittyjen tilanteesta kertovia maaraportteja valikoivasti. Esimerkiksi Iso-Britannian sisäministeriön maatietoraportti vuodelta 2015 kertoo, että kristittyihin kohdistuvat väkivallanteot lisääntyivät merkittävästi vuosina 2012–2014.

Saman raportin mukaan poliisin puuttumattomuus kristittyihin kohdistuviin väkivallantekoihin on erittäin tyypillistä. Aikaisemmin koettu vaino lisää todennäköisyyttä, että viranomaiset eivät anna kristitylle suojelua myöskään tulevaisuudessa.

"Tarvitsemme Suomelta suojaa"

Farrukh ja hänen perheensä majoittuivat aluksi Keiteleen ja Paiholan vastaanottokeskuksissa. Paiholasta Farrukh sai yhteyden vainottuja kristittyjä auttavan Open Doors -järjestön Suomen osaston toiminnanjohtajaan Miika Auviseen. Järjestön toimisto on Kauniaisissa Suomen Raamattuopiston tiloissa.

Lokakuussa 2016 Auvinen järjesti perheelle tilapäisen asunnon Espoosta. Tämän jälkeen Espoonlahden seurakunta tarjosi asuntoa, jossa perhe on asunut tammikuun lopulta lähtien. Perhe asuu seurakunnan tarjoamassa asunnossa niin kauan kuin turvapaikkaprosessi jatkuu. Lapset käyvät espoolaista koulua, ja Miika Auvisen avulla Farrukhille on järjestynyt myös vakituinen työpaikka.

Nyt perheen lakimies Ville Hoikkala on hakenut Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen valituslupaa Korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Saatuaan vakituisen työpaikan Farrukh on hakenut myös työntekijän oleskelulupaa. Sekin tie on kivinen, sillä perhesiteeseen perustuvien oleskelulupien tulorajat ovat Suomessa Euroopan toiseksi korkeimmat Iso-Britannian jälkeen. Koko perheen jääminen maahan vaatisi käytännössä kahden ihmisen tulot.

Farrukh pitää varmana, että hänet surmataan, jos perhe joutuu palaamaan Pakistaniin.

– Tarvitsemme Suomelta suojaa ihmisinä ja kristittyinä. En pelkää sitä, että minut tapetaan. Pelkään lasteni tulevaisuuden puolesta.

Maahanmuuttovirasto ei kommentoi julkisuudessa yksittäisiä turvapaikkapäätöksiä.

Pakistan: Kristittyihin kohdistuva väkivalta yltyy

Kristittyjen kokemaa vainoa kartoittavassa World Watch List 2017 -raportissa Pakistan nousee neljännelle sijalle koko maailmassa.

Pakistanissa on noin 2,8 miljoonaa kristittyä (1,6 % väkiluvusta). He kohtaavat enemmän fyysistä väkivaltaa kuin kristityt missään muualla maailmassa. Kristittyjä surmataan, kirkkoja vastaan hyökätään, naisia kidnapataan, raiskataan ja pakotetaan avioliittoihin, perheitä ajetaan pois kodeistaan ja kotipaikkakunniltaan ja kristittyjen lapsia painostetaan koraanikouluihin.

Radikaalit islamistiset ryhmät painostavat kristittyjä yhä useammilla alueilla. Islamistien väkivalta kohdistuu erityisesti islamista kristinuskoon kääntyneisiin sekä protestanttikirkkoihin, jotka tekevät lähetystyötä muslimien parissa. Poliisit jättävät usein uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvat rikokset tutkimatta.

Kristitty tai kristityksi kääntynyt voidaan tuomita kuolemaan tai elinkautiseen vankeusrangaistukseen Pakistanin jumalanpilkkalain nojalla. Maan hallitus tasapainoilee islamistien luoman poliittisen paineen alla. Islamistiset äärijärjestöt ovat uhkailleet ja tappaneet uskonnollisia vähemmistöjä puolustavia poliitikkoja. Radikaalin islamismin sanoma puhuttelee erityisesti nuorisoa, joka kärsii heikoista tulevaisuudennäkymistä.

World Watch List -raporttia julkaisee vuonna 1955 perustettu Open Doors -järjestö, joka tekee työtä vainottujen kristittyjen puolesta yli 60 kohdemaassa ja 25 tukimaassa.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo perustelee Kirkko ja kaupungille viraston toimintamalleja jutussa: Migrin johtaja: Turvapaikkahakemuksen arvioimisessa ei tarvita uskontotieteen spesiaaliosaajaa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.