null Pyhän Annan lastenkirkosta ostotarjous – naapurissa asuva yrittäjä haluaa palauttaa tyhjillään seisovan rakennuksen hengelliseen käyttöön

Olavi Kumpulainen asuu itse kirkon naapurissa. Hän uskoo siihen, että kirkko saadaan kuntoon tähän mennessä arvioitua edullisemmin.

Olavi Kumpulainen asuu itse kirkon naapurissa. Hän uskoo siihen, että kirkko saadaan kuntoon tähän mennessä arvioitua edullisemmin.

Ajankohtaista

Pyhän Annan lastenkirkosta ostotarjous – naapurissa asuva yrittäjä haluaa palauttaa tyhjillään seisovan rakennuksen hengelliseen käyttöön

Ostotarjouksen tekijä on helluntailaisen Aikamedian toimitusjohtaja, entinen lähetyslentäjä ja Vantaan vuoden 2020 yrittäjä Olavi Kumpulainen. Tarjoushinta on 250 000 euroa.

Sisäilmaongelmien vuoksi suljetulle ja vuodesta 2015 tyhjillään seisoneelle Pyhän Annan lastenkirkolle on löytynyt ostaja. Vantaan Itä-Hakkilassa sijaitsevan kirkon naapurissa asuva yrittäjä Olavi Kumpulainen on jättänyt kirkosta tarjouksen.

Tarjous, jonka suuruus on 250 000 euroa, perustuu kirkon yhteydessä olevien kahden asunnon hinta-arvioon. Kirkkorakennus on niin huonossa kunnossa, että yrittäjä ottaa siinä riskin ja joutuu laittamaan sen kunnostamiseen rahaa.

Mahdolliseen sopimukseen sisältyy se, että kirkon tontti jää Vantaan seurakunnille. Maapohjasta tehdään 50 vuoden mittainen vuokrasopimus, jonka hinta on 13 500 euroa vuodessa. Vuokra on Vantaan seurakuntien normaali maanvuokra.

Seurakuntayhtymän kiinteistöjohtokunta esittää kirkkorakennuksen myyntiä ostotarjouksen perusteella. Hakunilan seurakuntaneuvosto antaa asiasta vielä lausuntonsa. Sen jälkeen asia etenee yhteiseen kirkkoneuvostoon, sieltä kirkkovaltuustoon päätettäväksi ja Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin vahvistettavaksi.

"Kirkko pitää saada siihen käyttöön, johon se on tarkoitettu"

Ostajaehdokas ei halua kirkon seisovan tyhjillään.

– Olen seurannut kirkon tilannetta vuosikausien ajan. Asumme naapurissa. Olen puhunut vaimoni kanssa, että kirkko pitäisi saada uudestaan siihen käyttöön, johon se on tarkoitettu, Olavi Kumpulainen sanoo.

Kumpulainen on kasvanut helluntailaisessa kodissa ja toimii kristillisen media- ja palvelutalon Aikamedia Oy:n toimitusjohtajana. Hän on myös ollut lähetystyössä lentäjänä.

– Olin kymmenen vuoden ajan lähetyslentäjänä Etiopiassa ja Papua-Uusi-Guineassa. Vaikka ihmisillä ei ollut kunnon tiloja, he halusivat kuulla evankeliumia. Kirkko on tehty sitä varten ja haluaisin, että Pyhän Annan lastenkirkossa voitaisiin taas järjestää hengellisiä tilaisuuksia, Kumpulainen sanoo.

Hakunilan seurakunnan pappi Harri Nurminen ja yrittäjä Olavi Kumpulainen tutkivat tyhjillään olevan Pyhän Annan lastenkirkon kirkkosalia, jossa taidetta löytyy niin seiniltä kuin lattiasta.

Hakunilan seurakunnan pappi Harri Nurminen ja yrittäjä Olavi Kumpulainen tutkivat tyhjillään olevan Pyhän Annan lastenkirkon kirkkosalia, jossa taidetta löytyy niin seiniltä kuin lattiasta.

Kumpulainen, joka vuonna 2020 valittiin Vantaan vuoden yrittäjäksi, harkitsi pitkään päätöstään. Hän on tietoinen siitä, että rakennuksen kunnostaminen nielee rahaa. Viimeksi vuonna 2019 Vantaan seurakuntayhtymä arvioi, että kirkon korjaaminen käyttökuntoon maksaisi peräti kaksi miljoonaa euroa.

– Erityisesti rakennuksen kellarikerroksessa on pahoja kosteusvaurioita, jotka täytyy korjata tai eristää sinne. En ole alan ammattilainen, mutta olen varma, että korjauksen saa tehtyä edullisemmin kuin on arvioitu. Olen varautunut siihen, että talo saadaan sellaiseen kuntoon, että se saa puhtaat paperit.

Kumpulainen ei ole vielä ollut yhteydessä mihinkään seurakuntaan. Kun esimerkiksi Helluntaikirkko aikoo perustaa Suomeen sata uutta seurakuntaan vuoteen 2035 mennessä, se on yksi mahdollisuus. Tiloja hän antaisi mielellään myös Hakunilan seurakunnan käyttöön esimerkiksi joulunajan tilaisuuksia varten.

– Olen käynyt katsomassa tiloja tuntemani Hakunilan papin Harri Nurmisen kanssa. Puhuimme siitä, että seurakunta voisi järjestää kirkossa esimerkiksi joulukirkon ja aattohartauksia. Hengellisten tilaisuuksien lisäksi tiloja voi vuokrata esimerkiksi musiikkikoululle tai pienimuotoisiin perhejuhliin, Kumpulainen pohtii.

Alakerta voisi hänen mukaansa sopia digipainolle.

Olavi Kumpulainen ihailee kirkkosalin veistoksia. Kirkko on suunniteltu lapsille ja perheille.

Olavi Kumpulainen ihailee kirkkosalin veistoksia. Kirkko on suunniteltu lapsille ja perheille.

Vantaan seurakunnilla ei ole varaa korjata kirkkoa

Kiinteistöjohtaja Timo Kraufvelinin mukaan Vantaan seurakunnilla ei itsellään ole rahaa korjata kirkkoa ja ottaa sitä käyttöön. Rahat menevät nyt Myyrmäen kirkon korjaukseen.

– Sen jälkeen katsotaan uudet poliittiset päätökset, mihin seuraavaksi investoimme. Rakennustemme korjausvelka kasvaa nopeammin kuin kykymme rahoittaa korjauksia. Meidän on priorisoitava myös kirkkoja, Kraufvelin sanoo.

Pyhän Annan lastenkirkosta tehdyn lapsivaikutusten arvioinnin perusteella on todettu, että lastenkirkolla on ollut ainutlaatuinen merkitys alueen ihmisille sekä myös laajemmin lasten kirkkona. Alun perin vuonna 1968 rakennettu kirkko peruskorjattiin vuonna 2004 siten, että se sopisi erityisesti lapsille ja perheille. Kirkon sisustus ja kirkkosalin taide suunniteltiin yhdessä lasten kanssa. Taideteokset jäävät kirkkoon, jos se myydään.

Museoviraston mukaan rakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä. Virallista suojelupäätöstä rakennuksesta ei Kraufvelinin mukaan ole tehty.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.