null Liito-orava hyppäsi päin naamaa Helsingin Munkkivuoressa – ”Silmäkulma on hellänä”

Hyvä elämä

Liito-orava hyppäsi päin naamaa Helsingin Munkkivuoressa – ”Silmäkulma on hellänä”

Uhanalaisia kurreja liitelee Munkkivuoressa niin paljon, että paikallisessa Facebook-ryhmässä vitsaillaan jo kypärän ja suojalasien tarpeesta iltalenkillä.

”Joku lensi mua suoraan naamaan.”

”Mäkin sain liitokurren yksi ilta melkein päin otsaa.”

Munkkivuoren julkisessa Facebook-ryhmässä jaetaan kokemuksia liito-oravista, joita moni on nähnyt. Tuorein kohtaaminen jaettiin ryhmässä 25. syyskuuta. Nainen oli kääntymässä iltakymmeneltä Professorintieltä Ulvilantielle, kun jokin pieni ja pehmeä osui häntä kasvoihin. Nainen kirjoittaa luulleensa eläintä linnuksi, kunnes näki liito-oravan ryömivän tietä pitkin puskan suojiin. ”Toivottavasti ei kaverille käynyt mitään, mun silmäkulma on ainakin vähän hellänä.”

Munkkivuorelaiset kertovat nähneensä liito-oravia myös Rakuunantiellä sekä Talin golfkentän laidalla. ”On ne kauniita.”

Liito-orava voi tehdä pesän pihapönttöön.

Liito-orava on uhanalainen yöeläin, joka on tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella. Sen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentäminen on kiellettyä, minkä vuoksi tavallisen oravan kokoinen suurisilmä vaikuttaa kaavoittajien suunnitelmiin.

Liito-oravan pienet kellanoranssit papanat ovat olleet julkisuudessa esimerkiksi Raide-Jokerin yhteydessä. Linjan rakentaminen on hidastunut, koska Munkkivuoren naapurista Pajamäestä löydettiin papanoita.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Pajamäki-seura ovat pitäneet esillä sitä, että Helsingin kaupungin keväällä 2018 teettämässä liito-oravakartoituksessa Pajamäen metsässä tunnistettiin yksi liito-oravan ydinalue ja keväällä 2019 toinen.

Munkkivuoren ja Pajamäen välissä sijaitseva Talin järeä kuusimetsä lehtipuineen on erinomaista liito-oravamaastoa. Eläimet viihtyvät kuusien suojissa, mutta syövät enimmäkseen haavan ja lepän lehtiä, silmuja ja norkkoja.

Helsingin liito-oravakantaa kartoittanut biologi Esa Lammi kertoi vuonna 2017, että kaupungissa viihtyvien pikkueläinten papanoita on löytynyt jopa kerrostalojen pihalta. Liito-orava voi tehdä pesän pihapönttöön.

Video on Munkkivuoresta vuodelta 2017.

Toista video

Otsikkoa muokattu 27.9. klo 15.30.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.