null Linda-Maria: Hamasin saama somesympatia hämmentää

Puheenvuorot

Linda-Maria: Hamasin saama somesympatia hämmentää

Ihmiset jakavat somessa kuvia, joissa naisia ja sateenkaarivähemmistöjä vihaavan Hamasin aseistetut riippuliitäjät on kuvattu ikonisina vapaustaistelijoina.

Terroristijärjestö Hamas hyökkäsi lauantaina Israeliin, joka aloitti pian vastaiskut Gazaan.
Tiistaihin mennessä israelilaisia oli kuollut yli 900 ja palestiinalaisia yli 700. 

Minä olen itkenyt omaa voimattomuuttani ajatellessani gazalaisten siviilien hätää ja tuntenut suurta vihaa katsoessani videota Hamasin kaappaamasta naisesta, jonka riisuttua ruumista häväistään. Kaiken tämän etuoikeutetun tunnemyrskyn keskellä olen sortunut toisiksi pahimpaan syntiin, jonka näkyvässä asemassa oleva ihminen voi sosiaalisessa mediassa tehdä. Olen ollut tilanteesta hiljaa. 

Hiljaisuuteni ei suinkaan ole johtunut siitä, ettenkö tietäisi kenen puolella olen. Totta kai tiedän. Olen siviilien puolella kansalaisuuteen, etnisyyteen ja uskontoon katsomatta. Syy hiljaisuuteeni onkin ollut juuri se, että edellä mainittu on hiljaisuuttakin pahempi somesynti. Tiedättehän, se kyyhkysin ja rauhanmerkein kuorrutettu ällöttävän neutraali kannanotto, joka tuoksuu Finlaysonin Ukraina-lakanoilta ja suorastaan uhkuu all lives matter -energiaa. 

Vastakkain ovat festarijuhlijoita lahtaava terroristijärjestö ja valtiojohto, joka on valmis katkaisemaan vedet ja sähköt saarretulta alueelta, jonka asukkaista yli puolet on lapsia. Mielestäni ainoa oikea vaihtoehto tällaisessa tilanteessa on olla kaikkien siviilien puolella, kuulosti se kuinka hampaattomalta tahansa.

Hamasin iskujen juhliminen ”sorretun kansan ymmärrettävänä vastarintana” pitää sisällään ajatuksen siitä, että palestiinalaiset siviilit olisivat sama asia kuin Hamasin terroristit.

Siksi minua suuresti hämmentävät sellaisten ihmisten kannanotot, jotka tavallisesti tuomitsevat ehdoitta siviileihin kohdistuvan väkivallan ja vastustavat terroristijärjestöjä. Nyt nämä samat suomalaiset ihmiset jakavat somessa kuvia, joissa naisia ja sateenkaarivähemmistöjä vihaavan Hamasin aseistetut riippuliitäjät on kuvattu ikonisina vapaustaistelijoina ja siviileihin kohdistuvia terrori-iskuja verrataan Ukrainan puolustautumiseen Venäjän armeijaa vastaan. 

Surullisimmaksi minut tekee tällä hetkellä lause: ”Siviileihin kohdistuva väkivalta on tuomittavaa, mutta…” Tavallisesti lause jatkuu muistutuksella palestiinalaisten kohtaamasta sorrosta Israelin valtion taholta. Se on asia, josta saa ja pitää muistuttaa. Sitä ei kuitenkaan voi pitää lieventävänä asianhaarana Hamasin toiminnalle.

Sympatisoiva suhtautuminen Hamasiin vahingoittaa sekä israelilaisia että palestiinalaisia. Hamasin iskujen juhliminen ”sorretun kansan ymmärrettävänä vastarintana” pitää sisällään ajatuksen siitä, että palestiinalaiset siviilit olisivat sama asia kuin Hamasin terroristit. Juuri tätä mielikuvaa hyödyntää myös Israelin puolustusministeri Yoav Gallant oikeuttaessaan gazalaislasten jättämisen vaille ruokaa ja vettä. 
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.