null Pääkirjoitus: Antisemitismi lisääntyy Suomessa ja maailmalla

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Antisemitismi lisääntyy Suomessa ja maailmalla

Antisemitismin kasvu ei liity vain Gazan sotaan, vaan ilmiö on jatkunut jo vuosien ajan.

Ihmisoikeuskeskus ja oikeusministeriö julkaisivat toukokuussa kyselytutkimuksen, jonka tulos huolestuttaa. Sen mukaan 83 prosenttia Suomessa asuvista juutalaisista kokee, että antisemitismi eli juutalaisvastaisuus on lisääntynyt viiden viime vuoden aikana. Vastaajia oli 334 eli noin viidennes tästä pienestä vähemmistöstä.

Kyselytutkimuksen alkaessa Gazan sota ei ollut vielä alkanut. Ne, jotka vastasivat kyselyyn vasta hyökkäyksen alettua, ovat havainneet myös sodan vaikutuksen. Heistä peräti 87 prosenttia vastasi antisemitismin lisääntyneen. Gazan sota on lisännyt juutalaisvähemmistöihin kohdistuvaa vihaa eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Ruotsissa juutalaisvastaiset viharikokset nelinkertaistuivat jo sodan ensi kuukausien aikana.

Antisemitismin kasvu ei suinkaan ole vain Gazan sotaan liittyvä ilmiö vaan trendi, joka on jatkunut jo vuosien ajan. Tuntuu kuin kahdeksan vuosikymmentä toisen maailmansodan jälkeen maailma olisi unohtanut holokaustin kauhut. Niitäkin löytyy, jotka kiistävät keskitysleirit, vähättelevät niitä tai syyttävät juutalaisia itseään siitä, mitä natsit heille tekivät.

Antisemitismissä hyödynnetään salaliittoajattelua ja stereotypioita, joita kierrätetään sukupolvesta toiseen.

Antisemitismi ei ole vain yksi rasismin muoto vaan ideologia, jonka synkät juuret ulottuvat kauas historiaan, myös kristin­uskon historiaan. Antisemitismissä hyödynnetään salaliittoajattelua ja stereotypioita, joita kierrätetään sukupolvesta toiseen.

Äärioikeiston juutalaisvastaisuus on usein näkyvää hakaristeineen ja vihaa uhkuvine sanoineen. Antisemitismiä esiintyy myös äärivasemmalla, esimerkiksi silloin, kun Israelin valtion toiminnan vastustamiseen tulee mukaan antisemitistisiä piirteitä. Eräs kyselytutkimukseen vastannut kertoi, että juutalaisvastaisia kommentteja esiintyy jopa rasismin vastustajilla tyyliin ”Lähi-idässä ei voi olla rauhaa ennen kuin viimeinenkin juutalainen on hukutettu Välimereen”. Viime vuosikymmeninä ääri-islamilla on ollut juutalaisvastaisuudessa merkittävä rooli, mikä näkyy väkivaltaisissa iskuissa.

Kyselytutkimukseen vastanneista juutalaisista lähes puolet kertoi olevansa vähintään melko huolissaan siitä, että he voivat joutua fyysisen väkivallan kohteiksi. Esimerkiksi Helsingin juutalainen seurakunta joutuu koko ajan pitämään yllä mittavia turvatoimia synagogansa suojelemiseksi. Vaikka näin ei pitäisi olla, näin on Suomessakin vuonna 2024.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Israelia apartheid-valtioksi – tutkijoiden mielestä tällainen kielenkäyttö ilmentää juutalaisvihaa

Ajankohtaista

Israelin valtio on tietoisesti rakentanut rasistisen järjestelmän, väittää Amnesty Finlandin toiminnanjohtaja Frank Johansson. Tutkija Izabella Tabarovskyn mukaan Israelin vertaaminen Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmään juontaa juurensa Neuvostoliiton propagandaan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.